Britų parlamentas pritarė naujai Th. May strategijai dėl „Brexit“ | kl.lt

BRITŲ PARLAMENTAS PRITARĖ NAUJAI TH. MAY STRATEGIJAI DĖL „BREXIT“

  • 0

Didžiosios Britanijos parlamentas trečiadienį sutiko duoti premjerei Theresai May (Terezai Mei) daugiau laiko jos išstojimo iš Europos Sąjungos susitarimui paruošti, vyriausybei pažadėjus, kad, prireikus, „Brexit“ terminas gali būti atidėtas.

Tačiau Europos Sąjungos lyderiai perspėjo, kad bet kokį išstojimo datos nukėlimą gali lydėti tam tikros sąlygos.

502 balsais prieš 20 Bendruomenių Rūmai pritarė Th. May planui – esminiam strategijos pakeitimui, baiminantis, kad nesukiltų ministrai, siekiantys, jog Jungtinei Karalystei netektų palikti Bendrijos be jokios sutarties.

Th. May tebesiekia pakeisti praėjusiais metais su ES sudarytą „Brexit“ susitarimą. Ji tikisi, kad po pakeitimų Bendruomenių Rūmai patvirtins išstojimo sutartį.

Tačiau premjerė sakė, kad jei kovą parlamentas atmes jos susitarimą su ES, įstatymų leidėjai kovo 13 dieną balsuos dėl to, ar palikti Bendriją be jokio susitarimo. Jei bus nepritarta ir šiai idėjai, tuomet įstatymų leidėjai kovo 14 dieną balsuos dėl pasiūlymo prašyti ES atidėti „Brexit“.

„Vyriausybės strategija – laimėti teisiškai įpareigojančius pakeitimus, kad susitarimą galima būtų sugrąžinti (Bendruomenių) Rūmams ir mes galėtumėme išstoti kovo 29 dieną su sutartimi“, – kalbėjo Th. May.

Bet kokiam išstojimo atidėjimui dar turės pritarti kitos 27 ES narės, todėl Bendrijos lyderiai susitarė apsvarstyti bet kokį Britanijos prašymą. 

Tačiau kai kas abejoja, ką tai duos, jei persilaužimas neįvyks Londone, kur parlamentarai vis dar negali sutarti, kaip įgyvendinti 2016 metų „Brexit“ referendumo rezultatą.

„Mums nereikia daugiau laiko: labiausiai mums reikia sprendimo“, – pareiškė Prancūzijos ministras pirmininkas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) po susitikimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel Paryžiuje.

Tuo metu ispanų premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) pabrėžė, kad „nors Ispanija nesipriešins galimybei patvirtinti atidėjimą, (toks žingsnis) privalėtų garantuoti sprendinio perspektyvą“.

ES piliečių teisės

Th. May nekart atmetė galimybę nukelti „Brexit“, net po to, kai sausį įstatymų leidėjai ryžtingai atmetė jos Briuselyje pasiektą susitarimą, kuriame apžvelgti piliečių teisių, finansinių įsipareigojimų, pereinamojo laikotarpio bei planų dėl Airijos sienos klausimai.

Tačiau Th. May kurso pakeitimas jau papiktino griežto „Brexit“ šalininkus jos pačios Konservatorių partijoje. Įtakingas parlamentaras Jacobas Reesas-Moggas  (Džeikobas Risas-Mogas) perspėjo, kad „bet koks „Brexit“ atidėjimas yra sąmokslas sustabdyti „Brexit“. 20 konservatorių trečiadienio balsavime pasipriešino Th. May siūlymui, o likusieji – susilaikė.

Vis dėlto Th. May kurso pokytis leido išvengti proeuropietiškų pažiūrų parlamentarų, besibaiminančių, kad Britanijai išstojus iš ES be jokio susitarimo gali sukelti ekonominį chaosą, maišto.

Susivieniję parlamentarai trečiadienį palaikė siūlymą apsaugoti 3,6 mln. europiečių, gyvenančių Britanijoje, ir milijono Bendrijos šalyse gyvenančių britų teises, jei tektų palikti bloką neturint jokio susitarimo.

Be balsavimo jie pritarė pasiūlymui, raginančiam vyriausybę pamėginti bet kokiu atveju apsaugoti užsienyje gyvenančių piliečių teises, numatytas „skyrybų“ sutartyje.

Th. May vyriausybė jau pažadėjo apsaugoti Britanijoje gyvenančių europiečių teises, tačiau taip pat sutiko pamėginti šiuo klausimu bendradarbiauti su ES.

Dar vienas referendumas?

Griežto „Brexit“ šalininkai nori keisti sutartyje numatytą „apsidraudžiamąją priemonę“ (backstop), kuria siekiama užtikrinti, kad bet kokio scenarijaus atveju Airijos siena liktų atvira.

Th. May siekia teisinių garantijų, kad ši priemonė bus laikina, o konservatoriai būgštauja, kad dėl jos Britanija bus neterminuotai pririšta prie ES taisyklių.

Opozicinė Leiboristų partija savo ruožtu nori naujos muitų sąjungos su Bendrija po „Brexit“, tačiau trečiadienio vakarą per balsavimą parlamente tokiam pasiūlymui nepritarta 323 balsais prieš 240.

Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) šią savaitę kardinaliai pakeitė savo poziciją dėl „Brexit“ ir pareiškė, kad jo partija parems antrą referendumą dėl „Brexit“.

„Pritarsime visuomeniniam balsavimui, kad užkirstume kelią žalingam torių „Brexit“ arba siaubingam išstojimo be sutarties (scenarijui)“, – sakė jis po trečiadienio balsavimo.

Tačiau jis taip pat sakė, kad leiboristai „ir toliau reikalaus kitų įmanomų variantų, kad būtų užkirstas kelias tokioms pasekmėms, įskaitant artimus ekonominius santykius, paremtus mūsų patikimu alternatyviu planu arba visuotinius rinkimus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS