Buvęs D. Trumpo patarėjas mokėjo europiečiams už paramą prorusiškai Ukrainai | kl.lt

BUVĘS D. TRUMPO PATARĖJAS MOKĖJO EUROPIEČIAMS UŽ PARAMĄ PRORUSIŠKAI UKRAINAI

  • 6

Buvęs Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentinės rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas (Polas Manafortas) slapta sumokėjo daugiau nei 2 mln. eurų buvusių aukšto rango Europos politikų grupei, kad ši palaikytų tuometinį Rusijos remiamą Ukrainos lyderį, teigiama penktadienį teismui pateiktame kaltinamajame akte.

Specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) federaliniam teismui Vašingtone pateiktame dokumente nurodoma, kad P. Manafortas suorganizavo vadinamąją Hapsburgų grupę, kuriai priklausė buvę politikai, kad šie „užimtų Ukrainai palankias pozicijas, įskaitant ir lobistinę veiklą Jungtinėse Valstijose“.

2012–2013 metais veikusiai grupei vadovavo neįvardintas „buvęs Europos kancleris“, kuris kartu su kitais grupės nariais užsiėmė lobistine veikla JAV, siekdami paveikti JAV įstatymų leidėjus ir Baltųjų rūmų pareigūnus, nurodoma kaltinamajame akte. Nors kancleris nėra įvardijamas, spaudos pranešimuose sakoma, jog tai galėjo būti 2007–2008 metais Austrijos kanclerio pareigas ėjęs Alfredas Gusenbaueris (Alfredas Guzenbaueris).

Dokumente teigiama, kad politikai „turėjo atrodyti teikiantys nepriklausomus Ukrainos vyriausybės veiksmų vertinimus, nors iš tiesų jie buvo mokami Ukrainos lobistai“.

Galimą Rusijos kišimąsi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus ir įtariamus Rusijos ryšius su D. Trumpo rinkimų kampanija tirianti komanda kaltina P. Manafortą pinigų plovimu, mokestiniu sukčiavimu ir galimu bankiniu sukčiavimu, susijusiu su darbu, kurį jis atliko buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui 2006–2014 metais.

V. Janukovičius ėjo Ukrainos prezidento pareigas nuo 2010 metų. Į Maskvos remiamą prorusiškų pažiūrų prezidentą tuomet įtariai žiūrėjo didžioji dalis Europos. Jis taip pat buvo kaltinamas dėl įsišaknijusios korupcijos.

Jis buvo nuverstas per 2014 metų sukilimą ir pabėgo į Rusiją. Nuo tada P. Manafortas jam nebedirbo, sugrįžo į Jungtines Valstijas ir 2016 metais prisijungė prie D. Trumpo prezidentinės rinkimų kampanijos.

„Hapsburgų grupė“ turėjo „veikti neformaliai be jokio matomo ryšio“ su Ukrainos vyriausybe, nurodoma P. Manaforto 2012 metų birželį parašytame memorandume.

Nors naujausiame kaltinamajame akte P. Manafortas nekaltinamas konkrečiai dėl kokio nors nusikaltimo, susijusio su „Hapsburgų grupe“, šie duomenys rodo, kad P. Manafortas užsiėmė aktyvia lobistine veikla Ukrainos naudai ir, įtariama, pažeidė įstatymus neregistruodamas tokios veiklos Jungtinėse Valstijose.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

tai tu debile triedi fašistiniais banderomis,o jei nori karo,tai važiuok ir kariauk,kodėl tu kitus agituoji,pažiūrėsiu,kaip tu grįši ąsile korunpuotas

>ananistui

Nebuk toks debilas,visu galu meistre.Uzknisai savo prorusiska tryda.

Anonimas

i ,,Tarybine Klaipeda,, perejo visas DELFIo sudas. Matyt niekas jau nesilanko tame piderasiniame DELFYJE. Liberast-piderasai nezdinkites is Klaipedos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS