D. Trumpas tyrimą dėl ryšių su Rusija vadina didžiausia raganų medžiokle JAV | kl.lt

D. TRUMPAS TYRIMĄ DĖL RYŠIŲ SU RUSIJA VADINA DIDŽIAUSIA RAGANŲ MEDŽIOKLE JAV

  • 0

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį iškoneveikė tyrimą dėl jo komandos sąsajų su Rusijos mėginimu paveikti prezidento rinkimus 2016 metais D.Trumpo naudai ir pavadino tai „didžiausia raganų medžiokle“ JAV istorijoje.

Savo komentarus tviteryje D.Trumpas pateikė po buvusio FTB (Federalinio tyrimų biuro) viršininko Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) paskyrimo vadovauti šiam tyrimui.

Spaudžiamas užtikrinti Kongresą ir visuomenę, kad tyrimas dėl Rusijos bus toliau netrukdomai tęsiamas, generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas (Rodas Rozensteinas) paskyrė tyrimui vadovauti specialųjį teisininką, itin gerbiamą R.Muellerį, kuris po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų dešimtmetį vadovavo FTB.

„Atsižvelgiant į unikalias aplinkybes, viešasis interesas reikalauja, kad pavesčiau vadovauti šiam tyrimui asmeniui, kuris nepriklauso įprastai pavaldumo grandinei“, – rašoma R.Rosensteino paskelbtame pareiškime.

„Tai vienintelė atskira didžiausia raganų medžioklė vieno politiko atžvilgiu Amerikos istorijoje!“ – parašė D.Trumpas.

Taip pat tviteryje jis apkaltino buvusį prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą) ir savo varžovę prezidento rinkimuose 2016 metais, demokratę Hillary Clinton (Hilari Klinton) „neteisėtais veiksmais“, bet nenurodė – kokiais.

„Su tais visais neteisėtais veiksmais, buvusiais Clinton kampanijoje ir Obamos administracijoje, specialusis teisininkas niekada nebuvo skiriamas!“ – parašė jis.

Tirs buvęs FTB vadovas

Buvusiam JAV Federalinio tyrimų biuro direktoriui trečiadienį buvo pavesta vadovauti išplėstam tyrimui, kurio metu aiškinamasi, ar Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rikimų komandos nariai buvo susimokę su Rusija bandant padidinti jo šansus laimėti 2016 metais vykusius prezidento rinkimus.

D.Trumpas į tai reagavo dar kartą paneigdamas bet kokius savo ryšius su Maskva, tačiau plačius įgaliojimus turinčio specialaus prokuroro paskyrimas drastiškai didina statymus šioje krizėje, dėl kurios gali būti paralyžiuota prezidento instituciją.

Prezidentas respublikas, kuriam nesiseka paneigti įtarimų, kad tapti Baltųjų rūmų šeimininku jam padėjo Rusija, kaltinamas tuo, jog bando blokuoti šį tyrimą, nusprendęs iš pareigų atleisti FTB vadovą Jamesą Comey (Džeimsą Komį).

Spaudžiamas užtikrinti Kongresą ir visuomenę, kad tyrimas dėl Rusijos bus toliau netrukdomai tęsiamas, generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas (Rodas Rozensteinas) jo vairą perdavė Robertui Muelleriui (Robertui Miuleriui) – itin gerbiamam teisininkui, kuris po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų dešimtmetį vadovavo FTB.

„Atsižvelgiant į unikalias aplinkybes, viešasis interesas reikalauja, kad pavesčiau vadovauti šiam tyrimui asmeniui, kuris yra nepriklausomas nuo įprastos pavaldumo grandinės“, – rašoma R.Rosensteino paskelbtame pareiškime.

72 metų R.Muelleris, Niujorke gimęs Vietnamo karo veteranas, yra pelnęs griežto įstatymų sergėtojo, kuris kartą netgi pasipriešino prezidentui, reputaciją.

Jis vadovaus FTB vykdomam tyrimui dėl „Rusijos vyriausybės pastangų paveikti 2016 metų prezidento rinkimus ir su tuo susijusių reikalų“ ir turės įgaliojimus vykdyti baudžiamąjį persekiojimą už nusikaltimus, išaiškintus tyrimo metu.

D.Trumpas reakcijos ilgai laukti nereikėjo, nors konkrečiai R.Muellerio paskyrimo jis nekomentavo.

„Daug kartų sakiau, kad nuodugnus tyrimas patvirtins tai, ką mes jau žinome – mano rinkimų komanda nebuvo susimokiusi su jokiais užsienio subjektais“, – nurodė jis savo trumpame pareiškime.

„Nekantrauju, kad šis reikalas greičiau baigtųsi“, – pridūrė D.Trumpas.

Nepriklausomas nuo pavaldumo grandinės

R.Muelleris vadovauti tyrimui buvo paskirtas Vašingtone verdant aistroms dėl D.Trumpą užgriuvusios kaltinimų lavinos, įskaitant naujausius pranešimus, kad jis Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete pasidalijo su Rusijos pareigūnais slapta žvalgybine informacija.

Kongrese imta garsiai reikalauti atlikti nepriklausomą tyrimą dėl galimų D.Trumpo rinkimų komandos ryšių su Maskva, kurią JAV žvalgybos vadovai viešai kaltina bandžius paveikti prezidento rinkimų rezultatus respublikono naudai.

„Mums reikia faktų“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Paulas Ryanas (Polas Rajenas).

Specialus prokuroras turi įgaliojimus vykdyti tyrimą savarankiškai, jis nepavaldus Teisingumo departamentui ir pats renkasi savo darbuotojus.

Specialus prokuroras neturi konsultuotis su generaliniu prokuroru ar jo pavaduotoju, taip pat neturi teikti jiems informacijos apie tyrimo eigą.

R.Muelleriui paversta ištirti, ar būta „kokių nors ryšių ir/ar koordinavimo tarp Rusijos vyriausybės ir asmenų, kurie buvo susiję su prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampanija“.

R.Rosensteinas sprendimą paskirti specialų prokurorą priėmė praėjus savaitei po to, kai D.Trumpas atleido J.Comey, kuris nuo pernai liepos prižiūrėjo FTB tyrimą dėl Rusijos.

R.Rosensteinas atliko svarbų vaidmenį FTB direktoriaus atleidimo procese. Generalinio prokuroro pavaduotojas parengė tarnybinį pranešimą, kuriame buvo kritikuojama tai, kaip J.Comey vadovauja tyrimui dėl buvusios D.Trumpo varžovės rinkimuose Hillary Clinton (Hilari Klinton) elektroninio pašto sistemų naudojimo. Tai tapo pretekstu Baltiesiems rūmams jį atleisti ir iškėlė klausimų dėl R.Rosensteino galimybių išlikti politiškai nepriklausomam.

R.Rosensteino viršininkui, generaliniam prokurorui Jeffui Sessionsui (Džefui Sešonzui) pačiam teko nusišalinti nuo visų su Rusija susijusių tyrimų dėl neatskleistų kontaktų su Maskvos ambasadoriumi Vašingtone Sergejumi Kisliaku.

„Puikus pasirinkimas“

D.Trumpas griežtai atmeta bet kokias prielaidas apie galimą jo rinkimų komandos susimokymą su Maskva ir vadina jas „išgalvotomis naujienomis“ (ang. fake news).

Trečiadienį prezidentas skundėsi, kad su jokiu JAV prezidentu nebuvo elgiamasi taip nesąžiningai kaip su juo.

Tačiau raginimai tyrimą dėl Rusijos pavesti nepriklausomam prokurorui sustiprėjo, kai šią savaitę buvo pranešta, kad D.Trumpas ragino J.Comey nutraukti FTB tyrimą dėl Michaelo Flynno (Maiklo Flino) – buvusio jo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais. Prezidentui teko atleisti M.Flynną, kai paaiškėjo, kad jis nepateikė visos informacijos apie savo kontaktus su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone, su kuriuo bendravo prieš D.Trumpo atėjimą į valdžią.

Nors Baltieji rūmai kategoriškai paneigė, kad J.Comey buvo daromas spaudimas, D.Trumpas sulaukė kaltinimų dėl trukdymo teisingumui.

Tikriausiai sukrėstos pastarųjų įvykių, kelios Kongreso komisijos pareikalavo, kad FTB ir Baltieji rūmai pateiktų visą medžiagą, susijusią su J.Comey, kuris buvo iškviestas duoti parodymų Senato žvalgybos komitete ir Atstovų Rūmų valstybės valdymo priežiūros komitete.

Senato lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) pabrėžė, jog R.Muellerio paskyrimas „patvirtina, kad tyrimas dėl Rusijos kišimosi į mūsų rinkimus bus tęsiamas“; be to, toliau bus vykdomas ir Senato komiteto atliekamas tyrimas.

R.Muellerio paskyrimas buvo teigiamai įvertintas abiejose politinio spektro pusėse.

2001–2013 metais FTB vadovavusiam R.Muelleriui teko dirbti tiek su respublikonų, tiek su demokratų administracijomis. Jis vadovavo didžiulio biurokratinio aparato, kaltinto dėl dingusių įkalčių, kurie esą galėjo užkirsti kelią Rugsėjo 11-osios atakoms, pertvarkai ir pelnė didelę abiejų politinių partijų pagarbą.

„R.Muelleris yra puikus pasirinkimas. Nepriekaištinga reputacija. Turėtų sulaukti didžiulio palaikymo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė kongresmenas respublikonas Jasonas Chaffetzas (Džeisonas Čeificas), vadovaujantis Atstovų Rūmų Priežiūros ir valdymo reformų komitetui.

Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) sakė, kad R.Rosensteinas „pasielgė teisingai“, paskirdamas R.Muellerį.

„Dabar kur kas labiau tikiu, kad tyrimas seks faktais, kur jie bevestų“, – pabrėžė jis.

GALERIJA

  • Robertas Muelleris
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS