D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės | kl.lt

D. TRUMPAS IR KIM JONG UNAS PASIRAŠĖ SVARBŲ DOKUMENTĄ: PAAIŠKĖJO JO DETALĖS

  • 3

Singapūre antradienį įvyko istorinis susitikimas – vienas kitam rankas paspaudė ir derybų susėdo JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas. Tai pirmas kada nors surengtas pareigas einančio JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos vadovo susitikimas. Po privataus pokalbio ir derybų su komandomis D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė, JAV prezidento žodžiais, „gana išsamų dokumentą“, tačiau kas jame – nepaaiškino. Tuo metu Šiaurės Korėjos lyderis per vertėją pareiškė: „Mes nusprendėme palikti praeitį užnugaryje. Pasaulis pamatys didžiulius pasikeitimus.“

„Labai ačiū, tai buvo fantastiška“, – sakė D. Trumpas Kim Jong Unui, kai po dokumento pasirašymo jie šypsojosi ir spaudė rankas.

D. Trumpas reporteriams taip pat sakė: „Mes labai didžiuojamės tuo, kas šiandien įvyko. Mūsų santykiai su Šiaurės Korėja ir Korėjos pusiasaliu bus visai kitokie, nei buvo praeityje.“

Paklaustas, ar šiaurės korėjiečiai ketina atsisakyti branduolinių ginklų, D. Trumpas atsakė: „Pradėsime šį procesą labai, labai greitai“.

D. Trumpas teigė, kad tai buvo „nuostabi diena“: „Mes daug sužinojome vienas apie kitą ir mūsų šalis“. Apie Kim Jong Uną jis pasakė: „Jis labai talentingas žmogus ir labai myli savo šalį.“

Paklaustas, ar pakvies Kim Jong Uną į Baltuosius rūmus, D. Trumpas atsakė: „Būtinai pakviesiu.“

Kim Jong Unas jau išvyko iš Sentosos salos, kur vyko susitikimas. Manoma, kad netrukus jis išvyks ir iš paties Singapūro. D. Trumpas, nors buvo pranešta, kad irgi iš Sentosos išvyko, atrodo, vis dar yra saloje. Jis sakė, kad su spauda kalbėsis vėliau.

Aiškėja dokumento detalės

Kaip praneša BBC, D. Trumpo ir Kim Jong Uno pasirašytoje deklaracijoje JAV ir Šiaurės Korėja įsipareigoja kurti naujus abiejų šalių santykius remdamosi abiejų valstybių gyventojų taikos ir gerovės troškimu. 

Taip pat JAV ir Šiaurės Korėja apjungs savo pastangas sukurti ilgalaikę ir stabilią taiką Korėjos pusiasalyje.

Patvirtindama 2018 m. balandžio 27 d. Panmunjomo deklaraciją, Šiaurės Korėja įsipareigoja dirbti link visiško Korėjos pusiasalio branduolinio nusiginklavimo.

Patvirtino įsipareigojimą dėl visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos

Šiaurės Korėjos lyderis patvirtino savo įsipareigojimą dėl „visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“.

Susitarime neužsimenama apie JAV reikalavimą dėl „visiškos, patikrinamos ir negrįžtamos denuklearizacijos“, kurie reikštų, kad Šiaurės Korėja privalo atsisakyti branduolinių ginklų ir sutikti su inspekcijomis. Tekste jį pakeitė labiau miglotas įsipareigojimas dėl denuklearizacijos.

JAV įsipareigoja suteikti Šiaurės Korėjai „saugumo garantijas“

JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio pasirašytoje deklaracijoje rašoma, kad Amerika įsipareigoja suteikti „saugumo garantijas“ Šiaurės Korėjai.  

Dokumente, kurį lyderiai pasirašė baigdami istorinį susitikimą, taip pat pažymima, kad Kim Jong Unas patvirtina savo „tvirtą ir nepajudinamą įsipareigojimą dėl visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“.

Kol kas neaišku, ką D. Trumpas pasiūlė Kim Jong Unui kaip saugumo garantijas. JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį atsisakė įvardyti, ar tarp tokių garantijų galėtų būti amerikiečių karių išvedimas iš Korėjos pusiasalio.

Baltieji rūmai dar nepaskelbė bendros deklaracijos teksto.

Viršūnių susitikimo metu vienam fotografui pavyko nufotografuoti tą dokumentą. Nufotografuotame tekste rašoma, kad D. Trumpas ir Kim Jong Unas per derybas taip pat aptarė, kaip įtvirtinti „ilgalaikę ir tvirtą taiką Korėjos pusiasalyje.  

Dokumente įvardijami keturi platūs įsipareigojimai. Anot jo, šalys „įsipareigoja sukurti naujus JAV ir DPRK (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos, Šiaurės Korėjos) santykius, atsižvelgdamos į abiejų šalių žmonių taikos ir gerovės troškimą“. 

Dokumente taip pat rašoma, kad šalys stengsis susigrąžinti karo belaisvių ir kritusių karių palaikus.

Pagyrimai iš Kinijos

Pirmoji iš užsienio šalių komentarus apie susitikimą pateikė Kinija. Pasak užsienio reikalų ministro Wang Yi, faktas, kad du lyderiai „gali kartu sėdėti ir kaip lygūs kalbėtis, turi svarbią ir pozityvią reikšmę ir kuria naują istoriją.“

Jis taip pat pakartojo Pekino raginimą visiškai atsisakyti branduolinių ginklų, kad būtų išsklaidytos įtampos Korėjos pusiasalyje.

Kaip vyko susitikimas

Abu lyderiai ėjo vienas kito link, o tada stipriai vienas kitam paspaudė ranką JAV ir Šiaurės Korėjos vėliavų fone – tokios buvo pirmosios istorinio susitikimo akimirkos. 

Vėliau, atsisėdę prie stalo, jie žiniasklaidai pasakė pirmuosius trumpus komentarus.

„Jaučiuosi puikiai. Turėsime puikią diskusiją, kuri bus labai sėkminga“, – teigė D. Trumpas, kuris taip pat sakė prognozuojantis puikius santykius su Kim Jong Unu.

„Nebuvo lengva ateiti iki šio momento... Buvo kliūčių, bet mes jas įveikėme, kad būtume čia“, – kalbėjo Kim Jong Unas.

Svarbiausi šio susitikimo klausimai – Šiaurės Korėjos branduolinis nusiginklavimas ir sankcijų jai panaikinimas.

Iš pradžių abu lyderiai kalbėjosi dviese, dalyvaujant tik vertėjams, o vėliau prie jų prisijungė patarėjai.

Iš JAV pusės, be D. Trumpo, jose dalyvavo valstybės sekretorius Mike`as Pompeo, nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas ir Baltųjų Rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly. 

Šalių lyderiams baigus privatų pokalbį Kim Jong Uno žurnalistai klausė, ar jo šalis pasirengusi atsisakyti branduolinio ginklo, tačiau šis neatsakė.

Pasak JAV žurnalistų, Šiaurės Korėjos vadovo mažiausiai triskart buvo klausiama, ar jis ketina atsisakyti branduolinio ginklo.

Vėliau Kim Jong Unas ir D. Trumpas išėjo pasivaikščioti po sodą. „Tikrai fantastiškas susitikimas – daug progreso. [...]  Dabar einame pasirašyti“, – sakė D. Trumpas reporteriams, tačiau neatskleidė, kas bus pasirašoma.

Ne kartą nesilaikė pažadų

Vašingtonas reikalauja, kad Šiaurės Korėja savo branduolinių ginklų atsisakytų visiškai, patikrinamai ir negrįžtamai. Pchenjanas yra pasižadėjęs siekti pusiasalio denuklearizacijos ir už tai reikalauja iki šiol konkrečiai nesuformuluotų saugumo garantijų, taip pat nori, kad būtų užbaigta jo atžvilgiu nukreipta „priešiškumo politika“.

Apskritai šis Šiaurės Korėjos ir JAV lyderių susitikimas atrodo neįtikėtinas, palyginus su padėtimi praeitais metais, kai D. Trumpas grasino Šiaurės Korėjai „ugnimi ir įtūžiu“, o Kim Jong Unas savo ruožtu jį vadino „sutrikusios psichikos JAV nuokvaka“.

D. Trumpas, atvykęs susitikti su organizatoriumi – Singapūro premjeru, pareiškė, kad, jo manymu, viskas pasibaigs labai gerai.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Mike`as Pompeo susitikimo išvakarėse nebuvo toks optimistiškas, nes Šiaurės Korėja jau daugybę kartų buvo žadėjusi atsisakyti branduolinės programos.

„Jungtinės Valstijos jau buvo apgautos. Daug prezidentų pasirašė popierių, tačiau paskui sužinojo, kad Šiaurės Korėja ne tik nesilaiko pažadų, bet ir elgiasi priešingai. Užtikrinimas yra svarbu. Sukursime sistemą, kuri padės tinkamai patikrinti, ar susitarimo laikomasi. Tik tai atlikę, imsimės savo įsipareigojimų“, – kalbėjo M. Pompeo, kurio teigimu, JAV pasirengusi Šiaurės Korėjai suteikti unikalias saugumo garantijas mainais į tai, kad Pchenjanas atsisakytų branduolinių ginklų.

Daug vilčių į susitikimą deda ir Šiaurės Korėjos kaimynė Pietų Korėja. Susitikime, be branduolinio nusiginklavimo ir sankcijų panaikinimo, bus siekiama sutarti dėl taikos sutarties tarp Pietų ir Šiaurės Korėjų. Šalys nuo 1953-ųjų pasirašiusios tik paliaubų sutartį.

L. Kojala: nereikia manyti, kad viskas taip greitai išsispręs

Politologo Lino Kojalos teigimu, daugelis džiaugiasi, kad susitikimas, nors tai yra tik ilgo kelio pradžia, sumažina emocijas, kai atrodė, kad karo galimybė yra labai reali. Tuo pačiu jis pažymi, kad konkrečių susitikimo rezultatų tikėtis sunku.

„Pats Trumpas ir jo administracijos atstovai kartojo, kad kažkokių labai konkrečių dalykų, kurie virstų sutartimis, tikėtis dar ankstoka. Tai pirmiausi susipažinimas, galimybė pradėti kurti pasitikėjimą. <...> Manau, kad tie lūkesčiai yra susieti su ilgalaike ateitimi. Jei tonas bus geras, tai ir galimybė, kad po kelerių metų šalis nusiginkluos, gali tapti realybe“, – LRT RADIJUI sako L. Kojala.

Anot politologo, galime tikėtis, kad tokių D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimų, vienerių ar daugiau metų laikotarpyje, gali būti dar ne vienas.

„Realu, kad bus planuojami tolimesni šių lyderių susitikimai“, – sako L. Kojala.

Tuo pačiu politologas pabrėžia ir skeptikų poziciją, kurie pažymi, kad Pchenjanas anksčiau yra nesilaikęs susitarimų.

„Galima nepamiršti, kad Šiaurės Korėja buvo pasirašiusi susitarimus, bet juos vėliau paneigė. Nereikia manyti, kad viskas taip greitai išsispręs“, – LRT RADIJUI sako L. Kojala.

Vienas iš tokių skeptikų yra BBC kalbintas Jamesas Crabtree iš Lee Kuan Yew viešosios politikos mokyklos, kuris sakė, kad Šiaurės Korėjos „visiškas, patikrinamas ir negrįžtamas branduolinis nusiginklavimas yra tik poetinės aspiracijos.“

„Tai lyg Vakarai kalbėtų apie pasaulį be branduolinio ginklo. Niekas netiki, kad taip atsitiks. Žinoma, ponas Kimas neatsisakys savo branduolinio ginklo. Jis nenori ir kodėl turėtų norėti?“ – pridūrė BBC pašnekovas.  

Kinija ragina siekti „visiškos denuklearizacijos“

Faktas, kad abu lyderiai gali „susėsti ir vesti lygiateises derybas, turi svarbios ir teigiamos reikšmės bei kuria naują istoriją“, – žurnalistams sakė Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I).

„Iš esmės pusiasalio branduolinis klausimas yra saugumo klausimas. Svarbiausias ir sudėtingiausias šio saugumo klausimo aspektas – kaip Jungtinėms Valstijoms ir Šiaurės Korėjai pavyks susėsti ir rasti išeitį per lygiateises derybas“, – pareiškė jis.

„Branduolinio klausimo sprendimas, iš vienos pusės, yra denuklearizacija, visiška denuklearizacija. Tuo pat metu pusiasaliui reikalingas taikos mechanizmas, kuriuo būtų atsižvelgta į Šiaurės Korėjos pagrįstą susirūpinimą dėl saugumo“, – pažymėjo ministras.

Pekinas yra vienintelis įtakingas Pchenjano sąjungininkas ir pagrindinis prekybos partneris, nors Kinija pritarė JT sankcijų įvedimui Šiaurės Korėjai už jos branduolinių ginklų ir raketų bandymus.

Nepaisant tvyrančios įtampos, Šaltojo karo laikų sąjungininkai pastaruoju metu mėgina pagerinti santykius, o Kim Jong Unas pasiskolino bendrovės „Air China“ lėktuvą, kad nuskristų į istorinį viršūnių susitikimą Singapūre.

Pietų Korėja trykšta entuziazmu dėl „amžiaus derybų“

„Tikimės, kad šis viršūnių susitikimas bus sėkmingas ir atneš mums visišką denuklearizaciją, taiką ir naują erą“ santykiuose tarp abiejų Korėjų ir Jungtinių Valstijų, sakė Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas). Keli jo susitikimai su Šiaurės Korėjos lyderiu atvėrė kelią viršūnių susitikimui Singapūre.

Moon Jae-inas šypsojosi ir plojo, prezidentūroje kartu su savo kabineto nariais stebėdamas tiesioginę transliaciją iš viršūnių susitikimo Singapūre.

Prezidentas, nekantriai laukdamas D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo, praleido „bemiegę naktį“, nurodė jo biuras.

Anglų kalba leidžiamas „The Korea Times“ sveikino viršūnių susitikimą ir pavadino jį žingsniu pirmyn siekiant užbaigti nesantaiką Korėjos pusiasalyje, jau beveik septynis dešimtmečius padalytame į komunistinę Šiaurės Korėją ir demokratinę Pietų Korėją.

Po 1950–1953 metų Korėjos karo Pietų Korėja ilgainiui tapo viena iš labiausiai klestinčių valstybių Azijoje. Tuo tarpu uždaroje Šiaurės Korėjoje įsivyravo ekonomikos sąstingis, o jos režimas privertė kaimynes jausti nuolatinę baimę dėl vystomos branduolinių ginklų programos.    

„Abu lyderiai neabejotinai jaučia didžiulį spaudimą, kad šios amžiaus derybos būtų sėkmingos“, – rašoma laikraščio redakcinėje skiltyje.

„Tikimės, kad šios dienos viršūnių susitikimas padės pasiekti proveržį ir pradės naują taikos ir gerovės erą“, – rašo „The Korea Times“.

Seulo traukinių stotyje dešimtys žmonių prigludę prie ekranų stebėjo transliaciją ir džiaugsmo šūksniais bei plojimais palydėjo D. Trumpo ir Kim Jong Uno rankų paspaudimą.

Universiteto studentė Jung A-im (Džung Ajim) sakė, kad labai jaudinasi stebėdama viršūnių susitikimą.

„Matydama, kaip šie lyderiai spaudžia vienas kitam ranką... pagalvojau, kad esu istorinės akimirkos liudininkė“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Daugelis žmonių tiesioginę transliaciją iš viršūnių susitikimo stebėjo savo išmaniųjų telefonų ekranuose.

„Vyksta didi permaina pasaulio istorijoje“, – internete pakomentavo vienas žmogus po pranešimu apie viršūnių susitikimą.

Tačiau nemažai žmonių neslėpė skeptiškai žiūrintys į Pchenjano ketinimus, primindami apie ankstesnius nesėkmingus bandymus pagerinti santykius.

„Kim Jong Uno sutikimas susitikti su D. Trumpu reiškia, kad jam nelengva (dėl sankcijų). Tačiau mes suteikiame jam šansą vėl atsitiesti, kaip nutiko su Kim Jong Ilu (Kim Čen Iru)“, – pastebėjo kitas komentatorius, turėdamas galvoje ankstesnes taikos iniciatyvas, kai Šiaurės Korėją dar valdė dabartinio lyderio tėvas.

JAV valstybės sekretorius informavo Japoniją ir P. Korėją

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) antradienį pasikalbėjo telefonu su Japonijos ir Pietų Korėjos diplomatijos vadovais bei informavo juos apie anksčiau tą pačią dieną įvykusį Donaldo Trumpo susitikimą su Kim Jong Unu.

Viršūnių susitikimui pasibaigus M. Pompeo neilgai trukus „Twitter“ žinute nurodė, kad paskambino Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrei Kang Kyung-wha (Kang Kjungva) ir Japonijos užsienio reikalų ministrui Taro Kono (Tarui Konui).

JAV Valstybės departamentas paskelbė nuotrauką, kurioje M. Pompeo matyti kalbantis telefonu.

Valstybės sekretorius savo „Twitter“ žinutėje rašo , kad diplomatams pateikė „trumpą santrauką apie šiandienos susitikimą“ tarp D. Trumpo ir Kim Jong Uno.

Abu lyderiai susitikimą užbaigė pasirašydami dokumentą, kuriuo D. Trumpas pažadėjo „saugumo garantijas“ Šiaurės Korėjai, o Kim Jong Unas pakartojo esąs įsipareigojęs užtikrinti Korėjos pusiasalio „visišką denuklearizaciją“.

Daugiau informacijos apie šiuos pokalbius Valstybės departamentas suteikti nesutiko.

Susitikimas – svarbus pirmasis žingsnis

Japonijos premjeras pasveikino susitikimą ir vadovų pasirašytą dokumentą kaip „pirmąjį žingsnį“ Korėjos pusiasalio denuklearizacijos link.

„Per šį JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą pirmininko Kim Jong Uno ketinimai imtis Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos buvo patvirtinti raštu. Palaikau tai kaip pirmąjį žingsnį problemų, susijusių su Šiaurės Korėja, išsamaus sprendinio link“, – pabrėžė Sh. Abe.

GALERIJA

  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
  • D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė svarbų dokumentą: paaiškėjo jo detalės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Pasauly lieka vienintelė atominė grėsmė - Izraelis.

Darius

Paskui beginkli Una amerikosai patvarkys kaip Kadafi arba kitais budais.

nuostaba

Dieve mano, kur ritasi pasaulis! Lietuvos komentatoriai neturės apie ką rašyti! Juk nerašysi apie Rusijos valstybės paslaptį, ramiausiai dirbančią Vilniuje! Jie juk nepriklausomi ir nekorumpuoti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS