D. Trumpas nori aptarti galimybę nutraukti nekontroliuojamas ginklavimosi varžybas | kl.lt

D. TRUMPAS NORI APTARTI GALIMYBĘ NUTRAUKTI NEKONTROLIUOJAMAS GINKLAVIMOSI VARŽYBAS

  • 3

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pasiūlė ateityje surengti derybas su Kinijos ir Rusijos lyderiais, kuriomis būtų siekiama nutraukti „didžiules ir nekontroliuojamas ginklavimosi varžybas“.

Šiuos komentarus D. Trumpas išsakė praėjus kelioms savaitėms po to, kai buvo pareiškęs, kad JAV pasitrauks iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties - Šaltojo karo laikų susitarimo su Rusija, kuriuo siekta sumažinti šalių raketų arsenalus.

Anot kritikų, jei iš tiesų būtų įgyvendintas, toks D. Trumpo sprendimas įpliekstų naujas Vašingtono ir Maskvos ginklavimosi varžybas.

Paskelbdamas sprendimą pasitraukti iš sutarties, D. Trumpas taip pat teigė didinsiąs JAV branduolinių ginklų atsargas tol, kol „žmonės ateis į protą“.

Tačiau ankstų pirmadienio rytą jis tviteryje rašė:

„Esu tikras, kad kada nors ateityje prezidentas Xi (Jinpingas) ir aš, kartu su Rusijos prezidentu (Vladimiru) Putinu, pradėsime kalbėtis apie reikšmingą sustabdymą to, kas virto didžiulėmis ir nekontroliuojamomis ginklavimosi varžybomis.„

„Šiemet JAV išleido 716 mlrd. JAV dolerių. Beprotiška!“ - pridūrė jis.

Šias tviterio žinutes D. Trumpas paskelbė netrukus po savaitgalį Argentinoje, kur vyko Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimas, įvykusio jo ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimo. Jo metu lyderiams pavyko pasiekti paliaubas dėl intensyvėjančio dvišalio prekybos karo.

Nors D. Trumpas ir buvo atšaukęs Buenos Airėse planuotą dvišalį susitikimą su V. Putinu, per susitikimą jiedu vis dėlto „neformaliai“ persimetė keliais žodžiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kęstas

Akivaizdus faktas - Grybauskaitė yra visos Amerikos priešo, Kinijos, sąjungininkė. Atsimenate, Grybauskaitė nuskubėjo į propagandinę parodą Kinijoje, kur dalyvavo tariamos atviros prekybai Kinijos šventėje. Tai yra didžiulė geopolitinė Grybauskaitės klaida. "Pirmininkaujant Trumpui, konkurencija su Kinija tapo Amerikos užsienio politikos organizavimo principu. Respublikonai ir demokratai nesutaria dėl beveik visko šiandien, tačiau viena sritis, kurioje, atrodo, yra veiksmingas dvipartiškumas, yra ta, kad Amerika turi pakeisti savo politiką Kinijos atžvilgiu. Vašingtone tik kelios prarastos sielos tiki, kad Kinijos ekonominė plėtra paskatins politinį atsivėrimą.

Kęstas

Dabar JAV yra sutarimas, kad leisti Kinijai įstoti į Pasaulio prekybos organizaciją 2001 m. buvo klaida, ir kad jei Amerika dabar nesulaikys Kinijos geopolitinio proveržio, tai rytoj jį sulaikyti bus neįmanoma. Amerikos nerimas dėl Kinijos yra tai, kad Kinijos rinkai draugiškas, dideliais duomenų kiekiais paremtas, autoritarizmas yra daug pavojingesnis liberalios demokratijos priešas, nei kada nors buvo sovietų komunizmas." Pakartojame Lietuvos užsienio politikos formuotojams (visi žiūri į tave, Linkevičiau): Kinija yra pavojingesnė Vakarams, nei "kada nors buvo pavojingas sovietų komunizmas". Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

...

CHE: "Paskelbdamas sprendimą pasitraukti iš sutarties, D. Trumpas taip pat teigė didinsiąs JAV branduolinių ginklų atsargas tol, kol „žmonės ateis į protą“...." - viskas kainuoja, ir jei rusų sunkumais negalima pagąsdint, tai išlepę amerikontai tokių varžybų nepakeltų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS