D. Trumpas nurodė pasienyje nebeatskyrinėti migrantų vaikų | kl.lt

D. TRUMPAS NURODĖ PASIENYJE NEBEATSKYRINĖTI MIGRANTŲ VAIKŲ

  • 1

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį įsakė nebeatskyrinėti pasienyje sulaikytų neteisėtų migrantų vaikų nuo jų tėvų.

Amerikos lyderis atšaukė šias griežtas priemones, smarkiai spaudžiant respublikonams, demokratams ir tarptautinei bendrijai.

Nuo gegužės 5 dienos daugiau kaip 2,3 tūkst. vaikų buvo atskirti nuo savo tėvų arba suaugusių globėjų, neteisėtai kirtusių JAV sieną. Jie buvo apgyvendinti palapinių miesteliuose ir kitokiose vietose; vaikams nebuvo sudaryta sąlygų susisiekti su artimaisiais.

Atskirtų vaikų nuotraukos, vaizdo įrašai ir pranešimai apie jų padėtį daugeliui sukėlė pasipiktinimą ir netgi pakurstė maištą tarp paties D. Trumpo respublikonų. Tarptautinė bendruomenė savo ruožtu kaltino Jungtines Valstijas pažeidinėjant žmogaus teises.

„Paliksime šeimas kartu, – D. Trumpas pareiškė pasirašęs atitinkamą vykdomąjį įsaką. – Man nepatinka vaizdas ir jausmas, kai šeimos išskiriamos.“

Vis tik D. Trumpas pridūrė, kad net pakeitus šią tvarką prieš neteisėtus imigrantus pasienyje bus vykdomos „ne mažiau griežtos ar net griežtesnės“ priemonės.

Kelias savaites D. Trumpas tvirtino, kad privalu laikytis įstatymo, įpareigojančio atskirti vaikus nuo sulaikytų tėvų ir kad šį klausimą gali išspręsti tik Kongresas. Tačiau galiausiai jis smarkiai pakeitė poziciją.

„Norime saugumo savo šaliai, – sakė prezidentas. – Ir mes tai turėsime, bet tuo pačiu jaučiame užuojautą, norime išlaikyti šeimas kartu.“

Įsake nurodoma, kad nuo šiol už šeimų klausimą bus atsakingas Krašto saugumo departamentas, o ne Teisingumo ir Sveikatos apsaugos ir socialinių paslaugų departamentai, kaip buvo anksčiau.

Jame taip pat sakoma, kad vyriausybė ketina šeimas laikyti neribotą laiką, nors tokia nuostata prieštarauja 1997 metų Flores bylos precedentui, nustačiusiam, kad vaikai su tėvais arešte gali būti laikomi ne ilgiau kaip 20 dienų.

Šis žingsnis JAV administracijai gali sukelti naujų teisinių problemų.

D. Trumpas pareiškė, kad būtina toliau taikyti griežtas priemones, siekiant užkirsti kelią nusikalstamumui.

„Vis tiek privalome išlaikyti griežtumą, nes kitaip mūsų šalį užplūs žmonės, nusikaltėliai, visokiausi dalykai, kurių nepalaikome ir nenorime“, – pabrėžė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

"D. Trumpas nurodė pasienyje nebeatskyrinėti migrantų vaikų" - atskirs 'apgyvendinimo' stovyklose.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS