D. Trumpas patarė Venesuelos kariuomenei, kaip visko neprarasti | kl.lt

D. TRUMPAS PATARĖ VENESUELOS KARIUOMENEI, KAIP VISKO NEPRARASTI

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį paragino Venesuelos kariuomenę priimti opozicijos lyderio Juano Guaido (Chuano Gvaido) amnestijos pasiūlymą arba, kitu atveju, „prarasti viską“.

„Šiandien turiu žinutę kiekvienam pareigūnui, padedančiam likti (Venesuelos prezidentui Nicolas) Maduro (Nikolui Madurui) savo poste. Šiandien, kasdien ir kiekvieną dieną ateityje į jus žiūri visas pasaulis“, – sakė D. Trumpas, kreipdamasis į Majamyje susirinkusius savo šalininkus ir iš Venesuelos atvykusius žmones.

„Negalite pasislėpti nuo prieš jus esančio pasirinkimo. Galite pasirinkti (pasiskelbusio laikinojo) prezidento Guaido dosnų amnestijos pasiūlymą, kad ramiai gyventumėte su savo šeimomis ir tautiečiais, – kalbėjo JAV vadovas. – Arba galite rinktis antrąjį kelią: ir toliau remti N. Maduro. Jei pasirinksite šį kelią, nerasite jokio saugaus prieglobsčio, jokios (galimybės) lengvai pasitraukti, jokios išeities. Prarasite viską.“

Tokį pareiškimą D. Trumpas paskelbė gilėjant krizei dėl to, kad Venesuelos prezidentas nesutinka įsileisti į šalį itin reikalingos humanitarinės pagalbos.

Humanitarinės pagalbos atgabenimas yra labai svarbus J. Guaido, kuris pasmerkė pernykštį balsavimą, kai į prezidento postą buvo perrinktas N. Maduro, ir sausį pasiskelbė laikinuoju šalies vadovu. Jį jau pripažino apie 50 valstybių.

 

N. Maduro vyriausybei J. Guaido iškėlė ultimatumą iki šeštadienio įleisti į Venesuelą humanitarinės pagalbos siuntas, daugiausia atsiųstos iš JAV. Dėl žlungančios ekonomikos iš Venesuelos emigravo maždaug 2,3 mln. žmonių, o likę susidūrė su maisto ir vaistų stygiumi, kilusiu dėl hiperinfliacijos.

J. Guaido siekia rasti milijoną savanorių, kurie padėtų atgabenti humanitarinę pagalbą. Kaip pranešama, jau užsiregistravo apie 600 tūkst. savanorių.

„Vasario 23-ąją turėsime galimybę išgelbėti šimtų tūkstančių venesueliečių gyvybes“, – tvirtino J. Guaido.

N. Maduro savo ruožtu paskelbė, kad iki trečiadienio jo šalį pasieks 300 tonų humanitarinės pagalbos siunta iš Rusijos.

Per vieną renginį, kuris buvo transliuojamas per televiziją, N. Maduro sakė, kad toje siuntoje bus „itin vertingų vaistų“.

Dar anksčiau N. Maduro yra sakęs, kad pagalbos jo šaliai atsiųs pagrindinės jo sąjungininkės Kinija, Kuba ir Rusija.

Savanorių pagalba

Kiek anksčiau opozicijos pareigūnai užsipuolė valstybinį interneto tiekėją CANTV, nes jis užblokavo tinklalapį, kur registruojasi savanoriai, norintys padėti atgabenti į Venesuelą amerikiečių pagalbos siuntas, sukauptas Kolumbijoje.

Dar vienas pagalbos surinkimo centras turėtų pradėti veikti šiaurės rytinėje Brazilijos Roraimos valstijoje, besiribojančioje su Venesuela. Tačiau kol kas tebėra daug neaiškumų dėl šio centro, nes vietos pareigūnai sako iki šiol neturintys jokios informacijos.

Roraimos kariškiai sakė, kad dar negavo atitinkamų įsakymų, nors įkurti tokį centrą daug laiko neprireiktų. Šiam tikslui kelios vietinės kompanijos jau užleido savo sandėlių.

Trečiasis centras šią savaitę atsidarys Nyderlandų Kiurasao saloje, esančioje netoli šiaurinės Venesuelos pakrantės.

Planuojama, kad šį savaitgalį autobusai į Venesuelos pasienio punktus atveš savanorius, kurie turėtų padėti į šalį įvežti pagalbos siuntas.

Vis dėlto kol kas neaišku, kaip J. Guaido įveiks Venesuelos kariuomenės N. Maduro įsakymu įrengtus užtvarus pasienyje.

Savanorių grupės jau pradėjo rinktis į „humanitarines stovyklas“ keliose Venesuelos valstijose, kad pasirengtų gabenti pagalbą.

„Tarptautinis nusikaltimas“

„Tas, kas užkerta kelią humanitarinei pagalbai, yra pasmerktas visą savo gyvenimą bėgti nuo tarptautinio teisingumo, nes tai yra tarptautinis nusikaltimas“, – pareiškė JAV senatorius Marco Rubio (Markas Rubijas), sekmadienį apsilankęs Kukutos pagalbos surinkimo centre Kolumbijoje.

Šeštadienį trys JAV kariniai lėktuvai atgabeno keliolika tonų maisto į Kukutos centrą. Dar vienas amerikiečių orlaivis antradienį atgabens Venesuelai skirtos humanitarinės pagalbos į Kiurasao.

J. Guaido yra nurodęs Venesuelos ginkluotosioms pajėgoms įsileisti humanitarinę pagalbą, tačiau kariškiai tebėra ištikimi N. Maduro. Pastarasis liepė armijai parengti „specialųjį dislokavimo planą“ 2,2 tūkst. km ilgio pasieniui su Kolumbija.

N. Maduro atsisako amerikiečių humanitarinės pagalbos, tvirtindamas, kad JAV siunčia „trupinius“ ir „sugedusį bei užnuodytą maistą“, ir aiškina, kad maisto ir vaistų jo šalyje trūksta dėl Vašingtono sankcijų.

Pirmadienį Karakasas taip pat paskelbė, kad Kolumbijos pasienyje surengs koncertą vasario 22-ąją – tą pačią dieną, kai britų milijardierius Richardas Bransonas (Ričardas Bransonas) organizuoja Kukutoje didžiulį koncertą, tikėdamasis surinkti 100 mln. JAV dolerių Venesuelai.

R. Bransonas šiuo renginiu siekia atkreipti pasaulio žmonių dėmesį į krizę Venesueloje ir paraginti Karakasą įsileisti humanitarinės pagalbos siuntas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS