D. Trumpas pristatė JAV strategiją Irano atžvilgiu | kl.lt

D. TRUMPAS PRISTATĖ JAV STRATEGIJĄ IRANO ATŽVILGIU

  • 1

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) savo kalboje penktadienį, pristatydamas šalies strategiją Irano atžvilgiu, smerkia „Irano diktatūrą“ ir vadina Iraną „pagrindine pasaulyje valstybe terorizmo rėmėja“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) savo kalboje Baltuosiuose rūmuose penktadienį, pristatydamas šalies strategiją Irano atžvilgiu, smerkė „Irano diktatūrą“ ir vadino Iraną „pagrindine pasaulyje valstybe terorizmo rėmėja“.

D. Trumpas savo kalboje kritikavo Irano susitarimą ir aptarė kokie bus tolimesni administracijos žingsniai.

D. Trumpas branduolinį susitarimą su Iranu pavadino „vienu blogiausių“ JAV istorijoje ir „labiausiai vienašališku susitarimu į kokį JAV kada nors įsitraukė“.

Pasak D. Trumpo, sankcijų panaikinimas šalies lyderiams suteikė „gelbėjimosi ratą“, kai jie buvo patekę į finansinius sunkumus.

Jo nuomone, susitarimas yra tik laikinas trukdis Irano siekiui turėti branduolinį ginklą, o susitarime numatyti patikrinimai yra per silpni.

JAV prezidentas sako, kad Iranas nesilaiko 2015 metais pasirašytos branduolinės sutarties dvasios. Prezidentas paskelbė, kad nesertifikuos Irano branduolinės sutarties.

„Skelbiu, kad sutarties patvirtinti negalime ir to nedarysime“, – sakė D. Trumpas, per labai lauktą pranešimą apie Amerikos strategiją Teheranui suvaldyti.

„Toliau negalime eiti šiuo keliu, kuris tik prives prie daugiau smurto, teroro ir labai realaus pavojaus, kad Iranas sukurs branduolinį ginklą.“

D. Trumpas sako, kad jo administracija kovos su režimo destabilizuojančia veikla ir taikys papildomas sankcijas režimui, kad būtų užkirstas kelias terorizmo finansavimui.

Pasak prezidento, naujos strategijos siekis užtikrinti, kad Iranas atsisakytų raketų ir ginklų.

Taip pat, anot D. Trumpo, JAV neleis Iranui rasti būdų savo branduolinių ginklų programos plėtrai.

Be to, D. Trumpas sakė skelbiąs griežtas sankcijas Irano Revoliucijos gvardijai, bet šios organizacijos nepaskelbė teroristine organizacija, kaip buvo seniau žadėjęs.

H. Rouhani: JAV nusistačiusi prieš Irano žmones

 JAV prezidento Donaldo Trumpo išdėstyta nauja agresyvi strategija Irano atžvilgiu rodo, kad šis lyderis „labiau nei bet kada nusistatęs prieš Irano žmones“, penktadienį pareiškė Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis).

„Šiandien Jungtinės Valstijos labiau nei bet kada nusistačiusios prieš branduolinę sutartį ir labiau nei bet kada nusistačiusios prieš Irano žmones“, – jis sakė kreipdamasis į tautą per televiziją.

H. Rouhani pareiškė, kad D.Trumpo kalba yra „įžeidimų ir nepagrįstų kaltinimų pynė“, taip pat atmetė JAV lyderio grasinimą nutraukti 2015 metų galingųjų šalių susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos.

„Jis nėra studijavęs tarptautinės teisės. Ar prezidentas gali pats vienašališkai anuliuoti daugiašalę tarptautinę sutartį? Akivaizdu, kad jis nežino, jog ši sutartis nėra dvišalis susitarimas vien tarp Irano ir Jungtinių valstijų“, – pažymėjo Irano vadovas.

GALERIJA

  • D. Trumpas pristatė JAV strategiją Irano atžvilgiu
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aksioma

JAV yra pagrindinė teroristų rėmėja visame pasaulyje..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS