D. Trumpas ragina Europą atsiimti šimtus Sirijoje nelaisvėn paimtų džihadistų | kl.lt

D. TRUMPAS RAGINA EUROPĄ ATSIIMTI ŠIMTUS SIRIJOJE NELAISVĖN PAIMTŲ DŽIHADISTŲ

  • 6

Europos valstybės privalo priimti atgal šimtus Sirijoje nelaisvėn paimtų savo piliečių – džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų, šeštadienio vakarą pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Gruodį D. Trumpas šokiravo sąjungininkus, paskelbęs, kad išves maždaug 2  tūkst. amerikiečių karių, padėjusių vietos pajėgoms kovoti su IS, kuris dabar kontroliuoja vos pusės kvadratinio kilometro ploto teritoriją Sirijos rytuose. 

Artėjantis JAV karių išvedimas kelia rūpestį šalims, kurių piliečiai, prisijungę prie IS, buvo sučiupti Amerikos remiamų, kurdų vadovaujamų Sirijos demokratinių pajėgų (SDF).

„Jungtinės Valstijos prašo Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir kitų Europos sąjungininkų atsiimti per 800 ISIS (IS) kovotojų, kuriuos sugavome Sirijoje, ir juos teisti“, -  socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

„Kalifatas netrukus žlugs. Alternatyva nėra gera, nes mes būsime priversti juos paleisti. JAV nenori stebėti, kaip šie ISIS kovotojai skverbiasi į Europą, nes būtent ten jie eis“, – pridūrė jis.

Manoma, kad Baltieji rūmai išves pajėgas, kai tik JAV vadovaujama koalicija paskelbs, kad perėmė visas IS kontroliuotas teritorijas.

Yra didelė rizika, kad „teroristų kovotojai užsieniečiai“ tuomet paspruks nuo SDF ir sukels naują grėsmę.

D. Trumpo administracija jau maždaug dvi savaites spaudžia sąjungininkus parsigabenti  savo piliečius. Vašingtonas pareiškė esąs pasirengęs padėti repatrijuoti šiuos žmones, tačiau laiko lieka vis mažiau. 

Prancūzijai ir dar kelioms valstybėms, nusprendusioms palikti savo piliečius džihadistus SDF nelaisvėje, dabar iškyla diplomatinis, teisinis, politinis ir logistinis galvosūkis.

„Mes tiek daug darome ir tiek daug išleidžiame. Dabar laikas kitiems veikti ir atlikti darbą, kurį jie tikrai pajėgūs atlikti. Mes pasitrauksime, pasiekę 100 procentinę pergalę prieš kalifatą!“ – rašoma JAV prezidento vėlyvą šeštadienį paskelbtoje tviterio žinutėje.

Penktadienį D. Trumpas pareiškė, kad „per ateinančias 24 valandas“ bus paskelbta apie kalifato kritimą, tačiau toks pranešimas per jo nurodytą laiką nepasirodė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nerijus

Rastreljat ix vsiex naxren :D

Anonimas

siandien -zelemuncikas--==prie jumoro tai ir neblogai; na,o dzihadistai zinoma,daugiausia is Rusijos pietiniu musulmonu teritoriju ir is "draugiskos Fracijos,,800 --tai gana daug --pasidaugine su haremo moterimis !!! gausis [maziausia!] # is 6,,,===~~5000.Jankiai ar patys sirai tesunaikina juos ten ,kur tie atsliauze zudyti..tai bumerangas.

konservatoriau-

kažko išgėrei ne to....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS