Danų princesė olandų Ijmuidene | kl.lt

DANŲ PRINCESĖ OLANDŲ IJMUIDENE

Danų DFDS kompanijos kruiziniai laivai Olandijoje gerokai skiriasi nuo keleivinių laivų, kurie plaukioja iš Klaipėdos.

Vienas sudėtingesnių uostų

Olandijos Ijmuidenas – įdomi vietovė prie Šiaurės jūros visai šalia Amsterdamo. Jis yra laikomas Amsterdamo uosto dalimi, nors nuo jo už kokių 20 kilometrų.

Kairiajame Šiaurės kanalo krante prie gyvenamųjų namų šliejasi DFDS keltų terminalas iš kur plaukioja kruiziniai - keleiviniai laivai į Angliją. Kitapus didžiulė metalo apdorojimo gamykla su daugybe kaminų ir anglių krūvomis.

Laivyba Šiaurės kanale pakankamai intensyvi, daug nedidelių pramoginių laivelių. Šiaurės kanalu laivai plaukia į Amsterdamo uostą. Kai kur vaizdelis stebinantis ir grynai olandiškas. Laivai kanalu slenka aukštesniame lygyje nei šalia jo esančiu keliu važiuoja automobiliai. Nieko nuostabaus jog trečdalis Olandijos yra žemiau jūros lygio ir nuo tvano juos saugo hidrotechninės sistemos. Kaip ir Ijmuidene, kur įrengtas didelis kelių dalių šliuzas.

Šiame uoste yra dirbęs klaipėdietis jūrų kapitonas Gintaras Kučinskas. Jis prisiminė, kad Ijmuideno uostas buvo vienas sudėtingesnių, nes reikėdavo įplaukti per šliuzą, o už jo buvo keltų krantinė. Prieš šliuzą būdavo nenuspėjami sūkuriai prie kurių reikėdavo priprasti. Ir pats įlindimas į šliuzą buvo siauras, nuo laivo borto iki jo krašto likdavo vos keliasdešimt centimetrų.

Prestižiniai DFDS laivai

Dabar iš Ijmuideno į Niukaslą plaukiantiems keltams nebereikia lįsti per šliuzus. O ir keltai čia vieni didžiausių, kokius turi Danijos DFDS kompanija.

Iš Ijmuideno į Angliją plaukioja du jūrų keltai „King Seaways“ ir „Princess Seaways“. Karališki jų pavadinimai nurodo, kad tai yra patys prestižiškiausi Danijos DFDS kompanijos laivai. Tai yra kruiziniai-keleiviniai laivai, kuriuose veikia žymiai daugiau pramogų nei tuose keltuose, kurie plaukioja tarkim iš Klaipėdos į Kylį ar Karlshamną.

Iš 76 DFDS laivų ši kompanija turi 4 prestižinius kruizinius laivus. Jie plaukioja maršrutuose tarp Niukaslo ir Imingemo bei Oslo ir Kopenhagos.

Šiuose laivuose yra daugiau pramogų nei įprastuose DFDS jūrų keltuose. Čia daugybė barų, restoranų, parduotuvės, lošimo aparatai, kino ir pramogų salė su šokių aikštele.

„Princess Seaways“ – įprastas kruizinis keleivinis DFDS laivas. Jis turi 478 kajutes, vienu metu gali priimti apie 700 žmonių. Įprasta laivo įgula – 160 žmonių, pagrinde aptarnaujantis personalas. Laive dirba daug filipiniečių, ukrainiečių, tačiau laivavedžiai pagrinde danai ir olandai.

Patogiai sudėliotas grafikas

Aišku, kad šiuose keltuose nerasi tikruosiuose kruiziniuose laivuose įprastų paslaugų kompleksų. Mat tarp tų laivų yra skirtumas. Kruiziniais laivais žmonės plaukia savaitę ir daugiau, o tarp Niukaslo ir Imingemo reisas trunka 15,5 valandų. Pasikeisdami keltai kasdien išplaukia 17 val., o kitos dienos ryte 9 val. jau yra Ijmuidene arba Niukasle. Laivo įgulos tikslas tą laiką užimti žmones, kad jiems nenusibostų kelionė.

Laivais pagrinde keliauja anglai ir olandai, bet nemažai yra ir vokiečių. Dažnai iš Ijmuideno į Angliją vyksta turistai su savo automobiliais, kurie toliau keliauja po Angliją, nuvyksta į Škotiją. Nemažai ir tokių, kurie ryte atplaukia, pasivaikščioja po Amsterdamą ar Niukaslą, o vakare sėda į keltą ir kitą dieną grįžta. Arba išplaukia trumpam tik savaitgaliui. Įprasta, kad didžiausias srautas būna penktadieniais ir sekmadieniais.

Vidutinė kelionės kainą į vieną pusę rudeniop yra 75 eurai. Vasarą kaina didesnė. Taip pat ji priklauso nuo to kokią kajutę pasirenka keleiviai.

GALERIJA

  • Kaimynystė: DFDS terminalas Ijmuidene šalia gyvenamųjų namų.
  • Logistika: didžiausią dalį žmonių laive sudaro aptarnaujantis personalas.
  • Neįprasta: keistoka, kai laivas kanalu plaukia aukščiau nei šalia jo važiuoja mašinos.
  • Pramogos: laive „Princess Seaways“ daugybė įvairiausių barų.
  • Vieta: DFDS terminalas Ijmuidene, kur švartuojasi „Princess Seaways“.
Vidmanto Matučio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Keleiviui

Neklaidinkite. Klaipėdoje yra ne krovininiai keltai, o krovininiai - keleiviniai keltai (ro pax) ir juose dauguma yra ne furistai, o normalūs keleiviai - lietuviai ir vokiečiai - Vokietijos linijoje ir pagrinde lietuviai emigrantai Švedijos linijoje.

keleivis

ponai raseivos Klaipedoj yra krovininiai keltai,dauuma vaziuoja furistai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS