Demokratų dvikova: H. Clinton laimėjo Kentukyje, B. Sandersas – Oregone | kl.lt

DEMOKRATŲ DVIKOVA: H. CLINTON LAIMĖJO KENTUKYJE, B. SANDERSAS – OREGONE

  • 0

Buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton) veikiausiai itin nedidele persvara laimėjo antradienį vykusius demokratų pirminius rinkimus Kentukyje prieš senatorių Bernie Sandersų (Bernį Sandersą), bet jos ištvermingasis varžovas, irgi siekiantis tapti partijos kandidatu, iškovojo įtikinamą pergalę Oregone.

Kentukyje rinkėjų balsai pasiskirstė maždaug po lygiai, todėl daugelis JAV televizijų nesiryžo įvardyti nugalėtojo, bet H.Clinton paskelbė savo pergalę po to, kai Kentukio sekretorė Alison Lundergan Grimes (Elison Landergan Graims) pasakė per CNN, kad buvusi pirmoji šalies ponia yra neoficiali nugalėtoja.

„Ką tik laimėjom Kentukyje! Ačiū visiems, kas atėjo. Vieningi visada esame stipresni“, – savo „Twitter“ žinutėje pergalę suskubo paskelbti H.Clinton.

Suskaičiavus balsus 99,8 proc. Kentukio apylinkių, H.Clinton lenkė B.Sandersą labai nežymiai: 46,8 proc. prieš 46,3 proc., mažesniu negu 2 000 balsų skirtumu.

Jeigu jos pergalė bus patvirtinta, tai prilėtins pastaruoju metu B.Sanderso įgytą pagreitį ir padės H.Clinton dar labiau priartėti prie paskyrimo Demokratų partijos kandidate į prezidento postą.

Tačiau psichologinis šios pergalės poveikis gyvavo neilgai. Praėjus pusvalandžiui po balsavimo Oregone pabaigos JAV televizijų paskelbtos prognozės parodė, kad B.Sandersas tvirta 53 proc. balsų prieš 47 proc. persvara įveikė H.Clinton šioje šiaurės vakarinėje Ramiojo vandenyno pakrantės valstijoje.

„Ką tik laimėjome Oregone ir ketiname laimėti Kalifornijoje“, – B.Sandersas sakė tūkstančiams savo šalininkų Karsono mieste Kalifornijoje, prognozuodamas sau pergalę didžiausioje šalies valstijoje, kuri balsuos birželio 7-ąją.

B.Sandersas, pasiskelbęs demokratu socialistu, tvirtino, kad silpnos H.Clinton pergalės neprivers jo pasitraukti iš lenktynių.

„Atrodo, kad šį vakarą susirinksime apie pusę delegatų“ Kentukyje, senatorius pareiškė savo entuziastingiems šalininkams.

„Leiskit man kuo aiškiausiai pasakyti... Laikysimės (kovoje), kol bus atiduotas paskutinis balsalapis“, – sakė jis, išprovokuodamas pritariantį minios riaumojimą.

Tarp B.Sanderso šalininkų Oregone buvo 62 metų Mary Brewster (Meri Briuster), gyvenanti Portlande.

Ji sakė atidavusi savo balsą už senatorių, aiškindama: „Manau, mums reikia didžiulių pokyčių.“

Moteris pridūrė nemananti, kad B.Sandersas galėtų įgyvendinti visus savo planus, jeigu būtų išrinktas prezidentu, bet norinti „balsuoti už dalykus, kuriais tikiu, o po to balsuoti už Hillary per visuotinius rinkimus“.

H.Clinton yra užsitikrinusi aiškų pranašumą pagal ją palaikysiančių delegatų skaičių nacionaliniame Demokratų partijos suvažiavime, todėl labai tikėtina, kad būtent jai teks grumtis dėl prezidento posto per visuotinius rinkimus lapkričio 8 dieną, nors buvusi valstybės sekretorė pralaimėjo virtinę neseniai vykusių pirminių rinkimų.

Jeigu būtų laimėjusi ir Kentukyje, ir Oregone, H.Clinton būtų kompensavusi pastarojo meto nesėkmes ir atsvėrusi naratyvą, kad jos kampanijoje esama reikšmingų spragų, galinčių tapti lemtingomis per beveik neabejotiną akistatą su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), numanomu Respublikonu partijos kandidatu.

Prieš balsavimą Oregone prezidento posto siekiantis milijardieriui trūko tik mažiau negu 100 delegatų, kad jis taptų Respublikonų partijos kandidatu per pirmąjį turą liepą vyksiančiame nacionaliniame partijos suvažiavime.

D.Trumpas, kuris yra paskutinis likęs pretendentas „Didžiosios senosios partijos“ lenktynėse, Oregone laimėjo bent 17 delegatų, nors reikšminga dalis balsavusiųjų rinkosi jau pasitraukusius iš aktyvios kampanijos respublikonus, tokiu būdu protestuodami prieš prieštaringai vertinamą favoritą.

Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas (Džonas Keisikas) ir Teksaso senatorius Tedas Cruzas (Tedas Kruzas) užsitikrino bent po tris juos palaikysiančius delegatus. Dar penki kandidatai kol kas nebuvo paskirstyti.

D.Trumpui, kurį dabar įpareigoti palaikyti 1 160 delegatų, dar trūksta 77 delegatų iki 1 237, kurių balsai užtikrintų jam oficialaus partijos kandidato titulą.

Tuo tarpu B.Sandersas tikėjosi pergalės Kentukyje, kuri būtų papildžiusi praeitą savaitę iškovotą jo sėkmę kaimyninėje Vakarų Virdžinijoje, senatoriui nesutinkant laidoti savo kovos dėl paskyrimo Demokratų partijos kandidatu.

Vakarų Virdžiniją ir Kentukį sieja stipri anglių kasybos pramonė. Jos priklauso vadinamajam Apalačijos regionui JAV rytuose, kuriame gyventojų daugumą sudaro baltieji ir kurio rinkėjai jaučiasi apleisti, šalies ekonomikai lėtai atsigaunant po 2007–2008 metų finansų krizės.

H.Clinton laikė balsavimą Kentukyje galimybe palenkti į savo pusę visuomenės sluoksnį, kuris iki šiol atkakliai ją ignoravo: baltuosius darbininkus vyrus, labiau linkusius palaikyti D.Trumpą arba B.Sandersą.

28 metų Johnas Spenlau (Džonas Spenlau), kalbėdamasis su naujienų agentūra AFP prie vienos rinkimų apylinkės Luisvilyje, sakė balsavęs už B.Sandersą, nes laiko jį geriausiu kandidatu, galinčiu užtikrinti „pokyčių tąsą“ ir kovą su pajamų nelygybe bei kitomis šalies problemomis.

„Hillary būtų stabilesnė kandidatė, bet manau, kad Bernie toliau skatins naujoves, vesdamas į kelias tolesnes socialines programas, kuriomis tikiu“, – aiškino J.Spenlau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS