EK paragino išsamiai ištirti pinigų plovimą per „Danske Bank“ | kl.lt

EK PARAGINO IŠSAMIAI IŠTIRTI PINIGŲ PLOVIMĄ PER „DANSKE BANK“

  • 0

Europos Komisija (EK) paragino atlikti išsamų pinigų plovimo per "Danske Bank" tyrimą, kad būtų galima nustatyti bankų veiklos reguliavimo spragas.

EK kreipėsi į Europos bankininkystės instituciją (European Banking Authority, EBA), ragindama visapusiškai pasinaudoti savo įgaliojimais nustatyti, kaip buvo vykdoma "Danske Bank" Estijos filialo veiklos stebėsena, AFP agentūrai pranešė EK atstovas spaudai Christianas Wigandas (Kristianas Vigandas).

Britų leidinys "Financial Times" rašo, kad šiuo laišku EK ragina EBA skubiai išsiaiškinti, ar Estijos ir Danijos bankų priežiūros institucijos nepažeidė atitinkamų ES teisės aktų, ar tinkamai vykdė savo pareigas.

Kaip buvo skelbta, Didžiosios Britanijos Nacionalinė nusikaltimų agentūra (NNA) tiria veiklą šalies įmonių, kurios susijusios su pinigų plovimo per "Danske Bank" Estijos padalinį skandalu.

Šią milžiniško masto finansinę aferą taip pat tiria Danijos finansų inspekcija, Prancūzijos pirmos instancijos teismas, taip pat Estijos prokuratūra, sulaukusi tarptautinio investuotojo Williamo Browderio (Viljamo Brauderio) atitinkamo turinio pareiškimo.

"Danske Bank" praėjusį trečiadienį paskelbė jo užsakyto nepriklausomo audito, kuriam vadovavo pirmaujanti Danijos advokatų kontora "Bruun & Hjejle", ataskaitą, kurioje įvardinta įspūdinga įtartinių pervedimų suma - daugiau nei 200 mlrd. eurų 2007-2015 metais.

"Danske Bank" pripažino nesugebėjęs tinkamai reaguoti į signalus apie įtartinus ir galimai nusikalstamus sandorius, negalįs nustatyti, kiek tiksliai pinigų buvo išplauta per jo padalinį Estijoje. Nors bankas patikino, jog jo vadovai asmeniškai nepažeidė jokių teisinių įsipareigojimų bankui, jo generalinis direktorius Thomasas Borgenas (Tomasas Borgenas) pranešė apie atsistatydinimą.

Danijos pramonės, verslo ir finansinių paslaugų ministras Rasmusas Jarlovas pareiškė, kad jei "Danske Bank" kaltė dėl šių milžiniško masto pinigų plovimo aferų bus įrodyta, jam gali būti skirta iki 4 mlrd. kronų (536 mln. eurų) dydžio bauda.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS