Elektroninių laiškų skandalas temdo demokratų partijos vienybę | kl.lt

ELEKTRONINIŲ LAIŠKŲ SKANDALAS TEMDO DEMOKRATŲ PARTIJOS VIENYBĘ

  • 0

JAV Demokratų partija pirmadienį pradeda nacionalinį suvažiavimą, kurio metu patvirtins Hillary Clinton (Hilari Klinton) savo kandidate į prezidentus ir kurį temdo rusenantis ginčas dėl nutekintų elektroninių laiškų, rodančių, kad partijos lyderiai siekė pakirsti jos varžovo partijos pirminiuose rinkimuose Bernie Sanderso (Bernio Sanderso) kampaniją.

B. Sandersas pralaimėjo pirminius rinkimus, bet parėmė savo priešininkę ir dabar, pademonstruojant vienybę, jam buvo pasiūlytas geriausias laikas kalbai pirmąją iš keturių suvažiavimo dienų.

B. Sandersas akcentuos, kad partijos misija yra išrinkti H. Clinton lapkričio mėnesį ir neleisti respublikonų milijardieriui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) tapti 45-uoju Jungtinių Valstijų prezidentu.

Tačiau nors buvusi valstybės sekretorė pateks į istoriją kaip pirmoji didžiųjų Amerikos partijų vėliavnešė moteris, šį procesą užtemdė debesis, kuriuo labai trokšta pasinaudoti D. Trumpas.

Paslaptis viešinanti interneto svetainė „WikiLeaks“ šį savaitgalį paskelbė beveik 20 tūkst. elektroninių laiškų, kurie buvo parašyti nuo 2015 metų sausio iki 2016 metų gegužės ir kuriuos surankiojo kompiuterių įsilaužėliai, regis, patekę į septynių Demokratų nacionalinio komiteto (DNK) lyderių paskyras.

Mažiausiai du iš tų laiškų rodo, kad DNK aukšto rango nariai norėjo pakirsti B. Sanderso kampaniją, siekdami sukelti abejones dėl jo tikėjimo ir paveldo.

Partijai stengiantis užbrėžti liniją po tuo skandalu, kuris grasina vėl pakurstyti įtampą su B. Sanderso šalininkais, DNK pirmininkė Debbie Wasserman Schultz (Debi Vaserman Šulc) staiga paskelbė apie savo atsistatydinimą, kuris įsigalios suvažiavimo pabaigoje.

Po sunkios pirminių rinkimų kovos partija savo suvažiavimui rengėsi atrodydama daug vieningesnė už respublikonus, kurių tarpusavio nesutarimai pasimatė praėjusią savaitę, kai jie savo kandidatu tvirtino D. Trumpą.

Tačiau dabar demokratai grumiasi su poveikiu, kurį daro skandalas, galintis virsti didele krize – tokiu metu, kai partija turėjo susiburti aplink savo kandidatę.

D. Trumpas džiūgauja

„Demokratai išgyvena visišką krachą, – „Twitter“ šaipėsi D. Trumpas. – Elektroniniai laiškai sako, kad ta melaginga sistema yra sveika ir gyva!“

D. Trumpas seniai siekia susirinkti nepatenkintus rinkėjus, kurie jaučia, kad B. Sandersas, kuris save vadina demokratų socialistu ir kuris iš pradžių buvo laikomas tik paribio kandidatu, negavo teisingos galimybės siekti nominacijos.

D. Wasserman Schultz pareiškimas apie atsistatydinimą pasirodė po to, kai B. Sandersas sekmadienį pakartojo raginimą jai pasitraukti. Jos vadovavimas jau ir taip buvo kritikuojamas, o dėl jos nešališkumo buvo suabejota pasirodžius minėtiems nutekintiems laiškams.

Netrukus po jos atsistatydinimo B. Sandersas paskelbė pareiškimą, kad D. Wasserman Schultz „padarė teisingą sprendimą dėl Demokratų partijos ateities“.

Nepaisydamas kilusio politinio chaoso, B. Sandersas aiškiai pasakė, kad nebebandys siekti nominacijos.

„Mes turime išrinkti sekretorę Clinton“, – sakė jis NBC laidai „Meet the Press“.

Tikimasi, kad artimiausiomis dienomis bus paskelbta daugiau elektroninių laiškų ir niūrus ženklas partijai buvo DNK laikinosios pirmininkės Donnos Brazile (Donos Brazil) užuomina, kad ši drama dar nesibaigė.

„Nežinau turinio, bet žinau, kad yra daugybė medžiagos, už kurią mums galbūt reikės atsiprašyti, štai kodėl sakau, kad turite tai pripažinti, prisiimti visą atsakomybę ir su personalu dirbti, kad DNK būtų sukurta kitokia kultūra“, – sakė ji CNN.

B. Sandersas ir M. Obama

Pagrindiniai pirmosios demokratų suvažiavimo, kuris prasidės 16 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku, dienos kalbėtojai yra B. Sandersas ir pirmoji šalies ponia Michelle Obama (Mišel Obama).

Buvęs prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) bus antradienio žvaigždė, o prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ant suvažiavimo pakylos užlips trečiadienį.

Filadelfijoje protestuoti susirinko tūkstančiai B. Sanderso šalininkų; didžiausios demonstracijos laukiama pirmadienį.

Daugelis B. Sanderso stovykloje taip pat reiškė nusivylimą H. Clinton sprendimu savo kandidatu į viceprezidentus pasirinkti centro kairės senatorių iš Virdžinijos Timą Kaine'ą (Timą Keiną), o ne liberalesnį aktyvistą, pavyzdžiui, senatorę Elizabeth Warren (Elizabet Voren).

Tuo tarpu H. Clinton kampanija stūmė mintį, kad už minimų elektroninių laiškų nutekinimo stovi Rusija, siekianti padėti laimėti D. Trumpui.

Jos kampanijos vadybininkas Robby Mookas (Robis Mukas) sakė, jog ekspertai nurodė, kad „Rusijos valstybės veikėjai “ įsilaužė į DNK elektroninį paštą ir dabar atrinkdami skelbia tuos elektroninius laiškus.

„Kelia nerimą (tai), jog kai kurie ekspertai dabar sako mums, kad tai padarė rusai, su tikslu padėti Donaldui Trumpui“, – sakė jis ABC.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS