Džiugi žinia kebabų mėgėjams: jų kol kas neuždraus | kl.lt

DŽIUGI ŽINIA KEBABŲ MĖGĖJAMS: JŲ KOL KAS NEUŽDRAUS

Trečiadienį Europos Parlamente (EP) nepavyko surinkti kvalifikuotos balsų daugumos, reikalingos vetuoti Europos Komisijos siūlymą leisti naudoti fosfatų priedus kebabuose, teigiama pranešime spaudai.

Trečiadienį 373 europarlamentarų balsavus už EP komiteto siūlymą, 272 prieš, o 30 susilaikius, nesurinkta reikiama balsų dauguma (376 balsai), todėl fosfatų priedų draudimas kebabuose bus panaikintas, kaip siūlė Europos Komisija.

Pasak Europos Komisijos, fosfatai suformuoja baltymų plėvelę, kuri sujungia mėsos gabalus ir užtikrina tolygų jos užšaldymą bei kepimą. Šį maisto priedą jau dabar leidžiama naudoti perdirbtoje mėsoje ir kai kuriuose mėsos pusgaminiuose.

Oficialiai fosfatų naudojimas mėsoje su tam tikromis išimtimis, kurios dažniausiai yra technologinio pobūdžio, draudžiamas ir dabar, tačiau draudimo paisoma retai. Dėl to Europos Komisija draudimą siūlė panaikinti šaldytiems vertikaliems mėsos vėriniams. Tai yra – kebabams.

Tačiau EP su tuo nesutinka. Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komitetas remiasi tyrimais, kad fosfatai maiste gali didinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Europarlamentarai sprendžiant dėl draudimo panaikinimo ragina pirmiausia sulaukti naujausios Europos maisto saugos agentūros studijos šioje srityje rezultatų ir tik tada apsispręsti. Išvadą numatoma pateikti kitais metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS