ES: nesutarimus dėl migrantų gali išspręsti tik Europos lygio sprendinys | kl.lt

ES: NESUTARIMUS DĖL MIGRANTŲ GALI IŠSPRĘSTI TIK EUROPOS LYGIO SPRENDINYS

  • 0

Europos Sąjunga pirmadienį pareiškė, kad ginčą dėl prieglobsčio suteikimo taisyklių, galintį sukelti politinę krizę Vokietijoje ir jos konfliktą su Bendrija, galima išspręsti tik „tik europiniu sprendiniu“.

Vokietijos kanclerei Angelai Merkel jos konservatorių koalicijos partnerė pateikė ultimatumą per dvi savaites rasti Europos lygio sprendinį, turintį sustabdyti prieglobsčio ieškotojų antplūdį arba neįsileisti jų į šalį.

Įtampa tarp ES šalių išaugo, šį mėnesį Italijai atsisakius priimti laivą su 630 išgelbėtų pabėgėlių.

Maltai taip pat neleidus laivui prisišvartuoti savo uoste, tarp ES šalių kilo aršus ginčas, kol Ispanija pagaliau sutiko priimti atvykėlius.

Europos Komisijos (EK) atstovas spaudai Margaritis Schinas išreiškė viltį, kad kolektyvinį šios problemos sprendinį pavyks surasti ES viršūnių susitikime birželio 28 ir 29 dienomis.

„Komisija pritaria nuomonei, kad šią problemą galima išspręsti tik europiniu sprendiniu ir europiniu susitarimu“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

„Esame įsitikinę, kad svarstome visus elementus, kurie galėtų palengvinti susitarimo priėmimą Europos Taryboje“, – pridūrė jis.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis (Horstas Zėhoferis), kuris vadovauja Krikščionių socialinei sąjungai (CSU) – A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) sąjungininkei pietinėje Bavarijos žemėje, perspėjo kanclerę, kad duos nurodymą pasienio policijai nebeįsileisti migrantų.

ES šalys jau dvejus metus bando susitarti, kaip pakeisti prieglobsčio suteikimo taisykles Bendrijoje, ir tikisi rasti atsakymą į šį klausimą artėjančiame viršūnių susitikime.

Pagrindinis nesutarimų objektas yra vadinamosios Dublino taisyklės, numatančios, kad migrantai turi prašyti prieglobsčio toje ES šalyje, į kurią atvyko pirmiausia. Todėl didžiausia migrantų našta tenka Italijai ir Graikijai, į kurias pirmiausia patenka didžioji dalis atvykėlių.

EK siūlo įvesti kvotų sistemą, kuri leistų paskirstyti prieglobsčio prašytojus po Bendrijos šalis. Tačiau Lenkija ir Vengrija priešinasi šiam siūlymui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS