ES perspėjo JAV dėl sankcijų Iranui poveikio | kl.lt

ES PERSPĖJO JAV DĖL SANKCIJŲ IRANUI POVEIKIO

  • 1

Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos finansų ir užsienio reikalų ministrai perspėjo Jungtines Valstijas, kad Vašingtono „antrinės“ sankcijos Teheranui gali pakirsti jų pastangas plėtoti prekybos ir ekonominius ryšius su Iranu, trečiadienį pranešė Amerikos žiniasklaida.

„Esant dabartinei padėčiai antrinės sankcijos gali trukdyti tęsti ES procesą reikšmingai švelninti sankcijas Irano atžvilgiu“, – dienraštis „The Washington Post“ cituoja finansų ir diplomatijos vadovų, taip pat Europos Sąjungos laišką JAV iždo sekretoriui Stevenui Mnuchinui ir valstybės sekretoriui Mike`ui Pompeo.

JAV prezidentas Donaldas Trampas praeitą mėnesį paskelbė, kad Vašingtonas traukiasi iš 2015 metų susitarimo tarp galingųjų šalių ir Irano, nustačiusį suvaržymus Teherano branduolinei programai mainais į sankcijų sušvelninimą. Tokiu atveju JAV „antrinės“ sankcijos tai pat būtų taikomos užsienio įmonėms, palaikančioms verslo ryšius su partneriais Irane.

Minėtame laiške sakoma, kad JAV sankcijos taip pat gali paveikti Europos valstybių saugumą.

„Esame sąjungininkai ir tikimės, kad JAV susilaikys nuo veiksmų, prieštaraujančių Europos saugumo interesams“, – pabrėžė ministrai.

Kaip rašo „The Washington Post“, Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire`as sakė abejojantis, ar šis laiškas duos pageidaujamų rezultatų.

„Ponas Mnuchinas prašė mūsų, kad perduotume savo prašymus, ir mes tai padarėme. Tikimės, kad Jungtinės Valstijos pasirinks teisingą kryptį, leisiančią Europos bendrovėms tęsti teisėtą verslą“, – aiškino jis.

Kaip rašo dienraštis „The Wall Street Journal“, laiško autoriai prašo, kad Europos bendrovėms, sudariusiems sutarčių su Iranu po branduolinio susitarimo įsigaliojimo 2016-ųjų sausį, būtų taikomos sankcijų išlygos.

Vašingtonas nurodė Europos bendrovėms iki rugpjūčio 6 dienos nutraukti atsiskaitymus JAV doleriais su Irano bendrovėmis ir sustabdyti investicijas į šiitiškos respublikos automobilių pramonę, o energetikos įmonės tai turės padaryti iki lapkričio 4 dienos.

Kai kurios kompanijos, pavyzdžiui, „Total“ ir „Peugeot“, jau paskelbė ketinančios stabdyti savo veiklą Irane.

Gairės: ES, JAV, Iranas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

daro samoningai jav bankininku zydeliu nurodymu kuriu trampas klauso ....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS