ES pirmininkaujanti Bulgarija per pusmetį pateiks prašymą tapti euro zonos nare | kl.lt

ES PIRMININKAUJANTI BULGARIJA PER PUSMETĮ PATEIKS PRAŠYMĄ TAPTI EURO ZONOS NARE

  • 1

Bulgarija per ateinančius šešis mėnesius oficialiai pateiks prašymą tapti euro zonos nare. Tai ketvirtadienį Sofijoje pareiškė finansų ministras Vladislawas Goranowas. Jo šalis esą atitinka visus formalius kriterijus.

Bulgarijos duomenimis, šalis turi perteklinį biudžetą, ekonomikos augimas siekia 3,9 proc., o skola sudaro tik 26,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Pateikus oficialų prašymą priimti į euro zoną, pradžioje seks mažiausiai dvejų metų stebėjimo periodas laukiamajame, per kurį bus vertinama, ar kriterijų laikymasis yra pastovus.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris agituoja, kad visos ES šalys būtų priimtos ir į euro zoną. Šiuo metu jai priklauso tik 19 Bendrijos narių iš 28. Paramą Bulgarijai jis pareiškė jau rudenį. Bulgarija yra skurdžiausia ES narė.

Tačiau finansų ministras V. Goranowas pabrėžė: „Mes esame maža šalis su gerais indikatoriais. Mes niekaip negalime pakenkti eurui ar visai euro zonai. Visų šalių narystė euro zonoje gali sustiprinti euro zoną“.

Ragina siekti geresnių ryšių su Turkija

Europos Sąjungai pirmininkaujanti šalis taip pat sako per šešis savo pirmininkavimo mėnesius norinti pagerinti bloko santykius su Turkija.

Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas ketvirtadienį sakė, kad ES turėtų „stengtis pagerinti santykius su Turkija“, bloko pietrytine kaimyne.

Po prastėjančių santykių tarp ES ir Turkijos laikotarpio, Vokietija ir Prancūzija neseniai ėmėsi taisyti padėti ir gerinti santykius su Turkija.

B. Borisovas pabrėžė, kad Turkija yra svarbi NATO narė. Šiam Vakarų šalių kariniam aljansui priklauso dauguma ES valstybių.

Premjeras taip pat sakė, kad Turkijos vaidmuo itin svarbus valdant migrantų iš Artimųjų Rytų srautą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Meluojat

Bulgarija ir Rumunija ne skurdziausios salys.Lietuva jau dabar skurdo salis.Ten net minimumas didesnis.Mes jau link Bangladeso saliu ritames.Tuoj bus dar tolyn...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS