ES sankcijos Baltarusijai pratęstos dar metams | kl.lt

ES SANKCIJOS BALTARUSIJAI PRATĘSTOS DAR METAMS

  • 0

Europos Sąjunga metams pratęsė ginklų embargą Baltarusijai, sakoma pirmadienį paskelbtame Europos Sąjungos Tarybos pranešime spaudai.

Bendrija taip pat dar metams pratęsė sankcijas keturiems Baltarusijos piliečiams, įtariamiems prisidėjus prie dviejų opozicijos politikų, vieno verslininko ir vieno žurnalisto dingimo 1999 ir 2000 metais.

„Šiandien Taryba nusprendė pratęsti ribojančias priemones Baltarusijai metams, iki 2020 metų vasario 28 dienos, – sakoma pranešime. – Tarp šių priemonių yra ginkluotės ir įrangos, kuri gali būti naudojama represijoms šalies viduje, tiekimo embargas. Taip pat pratęstas aktyvų įšaldymas ir draudimas įvažiuoti į ES keturiems asmenims, susijusiems su dviejų opozicijos veikėjų, vieno verslininko ir vieno žurnalisto dingimu 1999 ir 2000 metais.“

Taryba taip pat pratęsė leidimą Baltarusijai pirkti Europos šalyse biatlonui skirtų ir kitokių sportinių šautuvų bei pistoletų. Šis leidimas galioja jau nuo 2017 metų.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija išreiškė apgailestavimą dėl Minskui pratęstų sankcijų ir pareiškė esanti įsitikinusi, kad anksčiau ar vėliau šių priemonių bus atsisakyta.

„Mes atkreipėme dėmesį į informaciją apie ES sprendimą. Ji nesukėlė nieko kita kaip tik apgailestavimą“, – sakoma URM atstovo Anatolijaus Glazo pareiškime.

Jis pabrėžė, kad sankcijos yra praeities liekanos.

„Jos visiškai nedera prie dabartinių Baltarusijos ir ES santykių, kurie darosi vis prasmingesni ir konstruktyvesni“,  – kalbėjo jis.

„Savo ruožtu Baltarusija yra pasiruošusi visaverčiams geriems kaimyniniams santykiams ir partnerystei su ES“, – patikino A. Glazas.

1999-aisiais Baltarusijos sostinėje dingo politikas Viktoras Gončiaras ir verslininkas Anatolijus Krasovskis. Dingusių asmenų sąraše taip pat figūruoja buvęs vidaus reikalų ministras generolas Jurijus Zacharenka, taip pat žurnalistas Dmitrijus Zavadskis, dingęs 2000 metų liepą.

Politiškai motyvuoti dingimai buvo pirmoji priežastis 2004-aisiais ES šalims, Kanadai ir JAV paskelbti sankcijas kai kuriems aukštiems
Baltarusijos pareigūnams: trims buvusiems aukšto rango pareigūnams Vladimirui Naumovui, Viktorui Šeimanui ir buvusiam specialiojo dalinio vadui Dmitrijui Pavličenkai..

Embargas ginklų tiekimui buvo įvestas 2011 metais.

2016 metų vasario 15 dieną Taryba priėmė sprendimą atšaukti ribojančias priemones 170 asmenų ir keturioms bendrovėms, bet buvo paliktas embargas ginklų tiekimui ir sankcijos minėtiems keturiems asmenims. Toks sprendimas buvo priimtas, atsižvelgus į tai, kad Baltarusija ėmėsi veiksmų santykiams su ES gerinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS