ES sankcijos Rusijai dėl Krymo pratęstos dar metams | kl.lt

ES SANKCIJOS RUSIJAI DĖL KRYMO PRATĘSTOS DAR METAMS

  • 1

Europos Sąjunga pirmadienį dar metams pratęsė griežtas sankcijas, įvestas dėl Rusijos 2014-aisiais įvykdytos Krymo aneksijos.

Sankcijomis draudžiamas tam tikras eksportas ir importas, be to, draudžiamos investicijos ir ES įsikūrusių kompanijų turizmo paslaugos nuo Ukrainos atplėštame Kryme.

„(Europos Sąjungos) Taryba iki 2019 metų birželio 23-iosios pratęsė ribojamąsias priemones, (įvestas) reaguojant į Rusijos įvykdytą neteisėtą Krymo ir Sevastopolio aneksiją“, – sakoma bloko pareiškime.

„Praėjus ketveriems metams po Rusijos Federacijos įvykdytos Krymo Autonominės Respublikos ir Sevastopolio miesto neteisėtos aneksijos, ES pakartojo, kad nepripažįsta šio tarptautinės teisės pažeidimo ir toliau jį smerkia“, – sakoma pareiškime.

Sankcijos buvo įvestos po strateginę reikšmę turinčio Juodosios jūros pusiasalio aneksijos 2014 metų kovą.

Po aneksijos 2014 metų balandį Rytų Ukrainoje kilus Maskvos remiamų separatistų sukilimui, jau žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

ES tvirtina, kad Rusija turi atsakyti už paramą separatistams.

Tačiau Maskva sako, kad Briuselis padėjo nuversti teisėtą vyriausybę Kijeve, turėdama omenyje prorusiško prezidento nušalinimą 2014 metų vasarį, po tris mėnesius trukusių ir kartais kruvinų protestų.

Be priemonių dėl Krymo, ES taiko virtinę kitų sankcijų, susijusių su Rusijos veikla Ukrainoje, įskaitant skaudžias ekonomines sankcijas ir individualius kelionių draudimus bei turto įšaldymą daugiau kaip 150 asmenų.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose kaltina Rusiją nukreipiant karius ir ginklus per Ukrainos sieną.

Maskva tai neigia, nors yra daugybė įrodymų, kad ji dalyvavo kovose, ir atvirai politiškai remia separatistus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

Kryma grazinti totoriams o amerika indenams ir negrus grazinti i Afrika priestai pastacius jiems miestus uz genocidine skriauda

SUSIJUSIOS NAUJIENOS