ES siūlo Turkijai palengvinti pabėgėlių naštą mainais į griežtesnę sienų kontrolę | kl.lt

ES SIŪLO TURKIJAI PALENGVINTI PABĖGĖLIŲ NAŠTĄ MAINAIS Į GRIEŽTESNĘ SIENŲ KONTROLĘ

  • 0

Europos Sąjunga pasiūlė Turkijai planą, pagal kurį perkels daugiau pabėgėlių, tačiau tik tuo atveju, jei Ankara įrengs naujas stovyklas ir sustiprins savo pakrančių apsaugą, kad būtų apribotas į Europą plūstančių žmonių srautas, antradienį pranešė pareigūnai.

Europos Komisijos prezidento Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) plane, kurį jis pirmadienį pristatė Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui), taip pat numatyta skirti Ankarai daugiau pinigų tvarkytis su 2,2 mln. pabėgėlių antplūdžiu.

„Akivaizdu, kad mums reikia Turkijos. Komisija ateis jai į pagalbą“, - sakė J.-C.Junckeris Europos Parlamentui prieš oficialiai pristatydamas Europos Komisijos, 28 nares turinčios ES aukščiausios vykdomosios valdžios institucijos, pasiūlymus.

Trečiadienį ES pareigūnai lankysis Turkijoje, kad baigtų rengti tuos pasiūlymus, o kitą savaitę ten lankysis ES migracijos ir vidaus reikalų komisaras Dimitris Avramopulas (Dimitris Avramopoulos).

Turkija yra pagrindiniai vartai į Europą keliaujantiems migrantams, dauguma kurių renkasi trumpą, bet pavojingą kelionę jūra iki Graikijos.

Briuselis ne kartą ragino Ankarą imtis papildomų priemonių ir užkirsti kelią jiems išvykti.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, aktyviai pasisakantis už tai, kad būtų stiprinama ES išorės sienų apsauga, sakė, kad, Turkijos vertinimais, iš Sirijos Alepo miesto ir aplinkinių rajonų gali atvykti dar maždaug 3 mln. potencialių pabėgėlių.

Pagal parengtą „veiksmų plano projektą“, kuriam dar turi formaliai pritarti Turkija, ES pasiūlys šiai šaliai virtinę paskatų mainais į jos pagalbą sprendžiant rimčiausią tokio pobūdžio krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS