ES sutarė uždrausti naudoti daugumą vienkartinių plastikinių gaminių | kl.lt

ES SUTARĖ UŽDRAUSTI NAUDOTI DAUGUMĄ VIENKARTINIŲ PLASTIKINIŲ GAMINIŲ

  • 1

Siekdami mažinti jūrų taršą, Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos (ES) valstybės narės trečiadienį suderino išsamias draudimo naudoti vienkartinius plastikinius gaminius, įskaitant lėkštes, stalo įrankius ir gėrimų šiaudelius, sąlygas.

Naujosiose taisyklėse, kurios taps įstatymu, kai bus galutinai patvirtintos, taikomasi į dešimties rūšių daiktus, kuriais yra dažniausiai teršiami Europos paplūdimiai.

Taip pat uždraudžiami plastikiniai ausų krapštukai ir maisto dėžutės iš polistireninio putplasčio, nes ES stengiasi mažinti produktų, kurie didžiuliais kiekiais teršia pasaulio vandenynus, naudojimą.

Europos Parlamento ir valstybėms narėms atstovaujančios ES Tarybos pareigūnai derėjosi visą naktį, kol po 12 su puse valandų ginčų trečiadienio ryte pagaliau pasiekė susitarimą.

„Jeigu įmanoma, taikant šioje direktyvoje ir jos įgyvendinimo direktyvoje nustatytas priemones, turėtų būti teikiama pirmenybė atliekų prevencijai arba perėjimui prie dar kartą panaudoti tinkamų produktų, o ne kitoms vienkartinio naudojimo alternatyvoms“, – pareiškė Taryba.

Atsižvelgiant į vandenynų taršos plastiko atliekomis problemos mastą, įprastos ES teisėkūros procedūros šiuo atveju buvo paspartintos.

ES tikisi, kad, atlikus paskutinius teisėkūros veiksmus, naujosios taisyklės įsigalios jau 2021 metais.

Europos Komisija (EK) yra pareiškusi, kad vienkartiniai plastikiniai gaminiai sudaro apie 70 proc. atliekų vandenynuose ir paplūdimiuose, o spalio mėnesį paskelbta ataskaita, regis, pirmą kartą parodė, kad plastikas jau yra patekęs į žmonių mitybos grandinę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kauno egle.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS