Estijos prezidentė vyriausybę formuoti pavedė K. Kallas | kl.lt

ESTIJOS PREZIDENTĖ VYRIAUSYBĘ FORMUOTI PAVEDĖ K. KALLAS

  • 0

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid penktadienį paskyrė parlamento rinkimus laimėjusios Reformų partijos lyderę Kają Kallas (Kają Kalas) kandidate į premjeres, o ši priėmė pasiūlymą formuoti naują vyriausybę.

Jei 41 metų proeuropietiškai teisininkei, buvusiai europarlamentarei K. Kallas pavyks, ji taps pirmąja Estijos premjere moterimi, tačiau jos laukia sunki kova.

Per rinkimus antroje vietoje likusios Centro partijos lyderis Juri Ratas (Jūris Ratas), kuris ketvirtadienį atsistatydino iš premjero posto, atmetė K. Kallas pasiūlymą dėl koalicijos.

Vėliau, kaip atrodo, jam pavyko suburti daugumos koaliciją su euroskeptiška kraštutinių dešiniųjų partija EKRE ir konservatorių „Isamaa“. Taip centro kairės lyderis J. Ratas siekia išsilaikyti valdžioje ir neleisti K. Kallas tapti premjere.

Per susitikimą su K. Kallas prezidentė pabrėžė, kad daugiausia balsų surinkusios partijos lyderei privalu leisti pabandyti suformuoti vyriausybę ir pareikšti, kokią Estiją ji nori kurti.

„Būtent todėl šiandien pirmajai pasiūliau Reformų partijos pirmininkei Kajai Kallas suformuoti vyriausybę“, – pareiškė K. Kaljulaid.

Dabar K. Kallas per dvi savaites turės pristatyti parlamentui, kokiais principais remsis formuodama vyriausybę, ir gauti Riigikogu pritarimą.

„Priėmiau prezidentės pasiūlymą pradėti formuoti vyriausybę, – K. Kallas citavo jos atstovai. – Noriu pasinaudoti šia galimybe dėl dviejų priežasčių. Pirma – pasiųsti signalą visuomenei, kad politiką galima vykdyti pozityviai, oriai ir atvirai. Nieko nežeminant ir niekam negrasinant.“

„Antra, manau, kad įmanoma padėti Estijos valdymo pagrindus, kurie būtų esmingesni, ambicingesni ir perspektyvesni, kad būtų koncentruojamasi ne į kelio beprotystei užkirtimą, o į veiklos, vedančios Estiją pirmyn, vykdymą“, – pridūrė ji.

Praėjusį mėnesį EKRE lyderis Martas Helme (Martas Helmė) pagrasino riaušėmis gatvėse, jei „valstybė valstybėje, žiniasklaidos kompleksas ir Reformų partija“ sužlugdys jo koalicijos derybas su Centro partija ir „Isamaa“.

Kad J. Ratas pavyko suformuoti daugumos koaliciją, rodytų EKRE parlamentaro Henno Polluaaso (Heno Peluaso) išrinkimas parlamento pirmininku. Per ketvirtadienio balsavimą jį palaikė 55 deputatai 101 vietos parlamente.

K. Kallas dabar turi dvi savaites savo koalicijai suburti. Jei jai nepavyks, prezidentė turės paskirti naują kandidatą į premjerus.

Penktadienį K. Kallas sakė, kad į koalicijos derybas pakvietė paskutinėje vietoje likusius socialdemokratus, bet abi šios partijos galėtų suformuoti tik netvirtą mažumos vyriausybę su 44 vietomis parlamente.

Analitikas Reinas Toomla (Reinas Tomla) naujienų agentūrai AFP sakė, „jog nepanašu, kad Kaja Kallas gali suformuoti daugumos vyriausybę“.

„Centro partijos, „Isamaa“ ir EKRE koalicija dabar atrodo labiau tikėtina“, – sakė šis Tartu universiteto dėstytojas.

Rinkėjų parama EKRE per kovo 3 dieną įvykusius rinkimus buvo daugiau nei dvigubai didesnė palyginti su ankstesniais rinkimais. Partijos, kuri gavo 19 vietų parlamente, pozicijas sustiprino daugiausia kaimo rinkėjai, nukentėję per daugelį išlaidų mažinimo metų valdant Reformų ir Centro partijų vyriausybėms.

Kasdienio gyvenimo klausimai, tokie kaip apmokestinimas ir valstybės išlaidos, dominavo per 1,3 mln. gyventojų turinčios Estijos rinkimus. Šalis garsėja laimėjimais informacinių technologijų srityje ir mažiausiu euro zonoje skolos ir BVP santykiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS