ETT: tos pačios lyties partneriai turi teisę gyventi bet kurioje ES valstybėje | kl.lt

ETT: TOS PAČIOS LYTIES PARTNERIAI TURI TEISĘ GYVENTI BET KURIOJE ES VALSTYBĖJE

  • 2

Europos Sąjungos piliečių tos pačios lyties partneriai turi teisę gyventi bet kurioje valstybėje narėje, kad ir kokia būtų jų pilietybė, net šalyse, kurios nepripažįsta gėjų santuokų, antradienį nusprendė bloko aukščiausios instancijos teismas.

„Nors valstybės narės turi laisvę dėl to, ar leisti tos pačios lyties asmenų santuokas, jos negali trukdyti ES piliečio gyvenamosios vietos laisvei atsisakydamos suteikti įgytą teisę gyventi jų teritorijoje (ES piliečio) tos pačios lyties sutuoktiniui, kuris yra ES nepriklausančios šalies pilietis“, – paskelbė Europos Teisingumo Teismas (ETT).

Liuksemburge įsikūręs teismas nusprendė, kad 2010 metais Briuselyje susituokusi ir po dvejų metų Rumunijoje apsigyventi panorusi gėjų pora, rumunas ir amerikietis, turi tas pačias gyvenimo vietos teises kaip ir kitos susituokusios poros Europos Sąjungoje.

Rumunas Relu Adrianas Comanas (Relu Adrianas Komanas) ir jo sutuoktinis amerikietis Claibournas Robertas Hamiltonas (Kleiburnas Robertas Hamiltonas) šešerius metus teismuose kovojo, kad Rumunijoje būtų teisiškai pripažinta jų santuoka.

ETT sprendimas turės pasekmių dešimtims tūkstančių tos pačios lyties porų Rumunijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Bulgarijoje, Lietuvoje ir Latvijoje, kurios šiuo metu nesuteikia teisinės apsaugos tos pačios lyties poroms.

ES judėjimo laisvės įstatymai taikomi ir ES piliečių sutuoktiniams, kurie nėra ES piliečiai. ETT sprendimas reiškia, kad tai apima ir tos pačios lyties partnerius.

Rumunijos pareigūnai atsisakė išduoti C. R. Hamiltonui leidimą gyventi šalyje ilgiau kaip tris mėnesius, remdamiesi tuo, kad jo negalima laikyti R. A. Comano sutuoktiniu, nes šalies įstatymai nepripažįsta tos pačios lyties asmenų santuokų.

Pora iškėlė bylą dėl diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu ir įrodinėjo, kad R. A. Comano teisė į judėjimo laisvę, kurią užtikrina ES įstatymai, buvo apribota dėl suvaržymų jo sutuoktiniui.

Byla nukeliavo į Rumunijos Konstitucinį Teismą, kuris užklausė ETT, ar pagal ES teisę C. R. Hamiltonas turėtų būti laikomas R. A. Comano sutuoktiniu.

„Direktyvoje dėl naudojimosi judėjimo laisve terminas „sutuoktinis“, kuriuo apibrėžiamas žmogus, susaistytas su kitu žmogumi santuokos ryšiais, yra lyties atžvilgiu neutralus, todėl gali apimti ES piliečio tos pačios lyties sutuoktinį“, – nurodė ETT.

ES narės turi laisvę spręsti, ar leisti savo teritorijose tos pačios lyties asmenų santuokas, bet atsisakymu pripažinti sąjungą, teisėtai sudarytą kitoje ES valstybėje, „gali būti trukdoma naudotis to piliečio teise laisvai judėti ir pasirinkti gyvenamąją vietą“, nurodė Teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Žilionagurskas

Vergai kas jūsų klaus! Europa juk!

...

Ei, Dėdule, ar dar prisimeni kai Maskvoje RĖKEI, kad sąjunginiai įstatymai Lietuvoje turi veikt TIK po jų patvirtinimo Lietuvoje, KODĖL dabar mums įstatymus kitas 'stiprus centras' primetinėja, o mes nė cypt?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS