Iranas: D. Trumpas – pagrindinis augančių naftos kainų kaltininkas | kl.lt

IRANAS: D. TRUMPAS – PAGRINDINIS AUGANČIŲ NAFTOS KAINŲ KALTININKAS

  • 1

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) yra pagrindinis kaltininkas dėl pastaruoju metu pabrangusios naftos, trečiadienį pareiškė Irano naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganehas (Bijanas Namdaras Zanganehas).

„Pagrindinis kainų augimo... ir rinkos destabilizacijos kaltininkas yra ponas Trumpas bei jo trikdanti ir neteisėta politika“, – per valstybinę Irano televiziją sakė B. N. Zanganehas, reaguodamas į D. Trumpo pasisakymus, kad Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) esą „apgaudinėja likusį pasaulį“.

„Ponas Trumpas bando ženkliai sumažinti Irano eksportą bei tuo pat metu nori, kad kainos nekiltų. Šie du reiškiniai kartu vykti negali“, – teigė ministras, omenyje turėdamas lapkritį įsigaliosiančias JAV sankcijas Irano naftos sektoriui.

Anot B. N. Zanganeho, jei D. Trumpas nori, kad kainos sumažėtų, jis turi „sustabdyti nepagrįstą kišimąsi... į Artimuosius Rytus bei neriboti Irano gavybos ir eksporto“.

„Brent“ naftos ateities sandorių kaina šią savaitę tvirtai peržengė 80 JAV dolerių už barelį ribą bei šiuo metu laikosi ties aukščiausiu lygiu nuo 2014 metų lapkričio.

Pagrindinė naftos kainų pakilimo priežastis – artėjantis JAV sankcijų įvedimas Iranui. D. Trumpas gegužę pasitraukė iš 2015 metais pasirašyto Irano branduolinio susitarimo, kuris Teheranui palengvino ekonomines sankcijas mainais už branduolinės programos apribojimą.

Ekspertai skaičiuoja, kad dėl lapkritį įsigaliosiančių sankcijų iš rinkos dings apie 1,5 mln. Irano naftos. Tačiau OPEC bei jos partnerės, kartu žinomos kaip OPEC+, kol kas savo gavybos apimčių nedidina .

Per savaitgalį Alžyre vykusį OPEC+ ministrų monitoringo komiteto susitikimą valstybės narės nutarė toliau laikytis birželį priimtų naftos gavybos apribojimų.

Savo ruožtu D. Trumpas, kuris yra suinteresuotas, kad naftos kainos būtų mažesnės, nuolat piktinasi OPEC veiksmais bei ragina organizacijos nares, ypač faktinę lyderę ir JAV sąjungininkę Saudo Arabiją, didinti gavybą bei numušti „juodojo aukso“ kainas.

„Mes saugome Artimųjų Rytų šalis, jos ilgai nebūtų saugios be mūsų, bet jos toliau vis labiau kelia naftos kainas. Mes atsiminsime. OPEC monopolis turi kainas sumažinti dabar pat!“, – praėjusią savaitę piktinosi D. Trumpas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Pagrindinis augančių naftos kainų kaltininkas yra putlerio ir Irano suokalbis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS