Įsigaliojo nauji D. Trumpo muitai Kinijai: kas pasikeis? | kl.lt

ĮSIGALIOJO NAUJI D. TRUMPO MUITAI KINIJAI: KAS PASIKEIS?

  • 1

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) įvesti muitai 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškam importui įsigaliojo pirmadienį. Tai reiškia, kad Vašingtonas muitais apmokestino jau 200 mlrd. JAV dolerių vertės importo iš Kinijos, o vartotojai šio prekybos karo padarinius pajus dar stipriau nei iki šiol.

D. Trumpas vien per šiemet muitus įvedė 12 proc. viso Jungtinių Valstijų importo.

Nepaisant to, kad analitikai perspėja apie neigiamą prekybos karo įtaką ekonomikai, D. Trumpas anksčiau tvirtino esąs pasiryžęs eiti iki galo ir įvest muitus visam importui iš Kinijos, jei Pekinas nepakoreguos savo prekybos praktikų.

„Šios praktikos kelia didžiulę grėsmę ilgalaikei Jungtinių Valstijų ekonomikos būklei ir klestėjimui“, – praėjusią savaitę, skelbdamas apie naujų muitų įvedimą, sakė D. Trumpas.

„Mes laimėsime. Pasieksime baigtį, kuri privers Kiniją elgtis taip, kaip turi elgtis pasaulinė galia – skaidriai, gerbiant įstatymų viršenybę ir nevagiant intelektinės nuosavybės“, – laidoje „Fox News Sunday“ sakė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas).

Pekinas prižadėjo atsikirsti pirmadienį įvesdamas muitus 60 mlrd. JAV dolerių vertės importui iš Jungtinių Valstijų. Tai reikš, kad Pekinas bus apmokestinęs 110 mlrd. JAV dolerių – beveik viską, ką per metus nusiperka iš Jungtinių Valstijų.

Tačiau D. Trumpas perspėjo galintis imtis „trečiosios fazės“ – kas reikštų muitų įvedimą iš esmės visam kiniškam importui – jei Pekinas imsis atsakomųjų priemonių.

Dialogas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų atrodo nutrūkęs. Pekinas atšaukė rugsėjo 27-28 dienomis planuotą vizitą Vašingtone, pranešė leidinys „Wall Street Journal“.

Prekių sąrašas

Kiniškam importui iki metų pabaigos galios 10 proc. muito tarifas, o kitų metų pradžioje tarifas bus padidintas iki 25 procentų.

Naujieji muitų mokesčiai palies platų produktų spektrą, įskaitant Kinijoje pagamintus garso imtuvus, kompiuterių atminties modulius, automatinius duomenų procesorius, kopijavimo aparatus ir t.t. – šie plačiai naudojami produktai iškart taps brangesni pirkėjams.

Tačiau aukšti Baltųjų rūmų pareigūnai žurnalistams teigė, kad palyginti su liepą paskelbtais apmuitintinais produktais, realus sąrašas buvo sumažintas 300 produktų linijų po to, kai administracija gavo 6 tūkst. rašytinių pastabų iš vartotojų ir verslų.

Tarp produktų, išgelbėtų nuo naujų baudžiamųjų muitų, yra tokie elektroniniai prietaisai kaip išmanieji laikrodžiai ar „Bluetooth“ įranga, automobilių sėdynės bei tam tikri saugos produktai, pavyzdžiui, dviračių šalmai ar aukštos kėdės vaikams, sako pareigūnai.

Savo ruožtu mažmeninės prekybos gigantas „Walmart“ perspėjo apie „žalingą įtaką“ klientams jei muitai bus įvesti įvairioms prekėms, bet dauguma „Walmart“ įvardintų produktų, kaip antai rankinės, lagaminai, plaukų priežiūros produktai, šunų maistas ir pavadėliai, liko apmuitinamų prekių sąraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Muitais ginami SAVO gamintojų interesai, taip kuriamos naujos darbo vietos, valstybei reikia mažiau išlaidaut visokioms paramoms; TIK prekeiviams tai nepatinka, nes jie LOBSTA iš naikinamų darbo vietų, jiems svarbu TIK pigiai nupirkt ir BRANGIAI parduot; ką ten parduosi ten kur vietinis verslas klesti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS