Įvertintas iki šiol neįkainojamu laikytas Didysis barjerinis rifas | kl.lt

ĮVERTINTAS IKI ŠIOL NEĮKAINOJAMU LAIKYTAS DIDYSIS BARJERINIS RIFAS

Galiausiai pinigine suma įvertintas iki tol neįkainojamu laikytas Didysis barjerinis rifas, aptardamas Australijos verslą skelbia LRT radijas. Nurodoma, kad šis gamtos stebuklas vertas 56 mlrd. dolerių, bet daugiau kaip pusę šios sumos sudaro ne paties barjerinio rifo vertė.

Europoje siaučiantis bylas blokuojantis ir išpirkos reikalaujantis kompiuterių virusas „Petya“ Australijoje kol kas nustatytas tik piečiausioje – Tasmanijos – valstijoje esančiame „Cadbury“ šokolado fabrike.

Mokesčių inspekcija didžiausią dėmesį kreips dviejų sričių atstovams

Penktadienį Australijoje baigiasi finansiniai 2016–2017 metai.

Mokesčių sistema šalyje yra progresinė. Visiems vienodas – tik 2 proc. valstybinio sveikatos draudimo mokestis. Asmenys, kurių pajamos neviršija 18 tūkst. dolerių per metus, nuo mokesčių atleidžiami.

Dar ketvirtadienį iki vidurnakčio įmanoma padidinti sugražinamąją  mokesčių dalį. Smulkiems verslininkams, pavyzdžiui, apsimoka įsigyti naujus kompiuterius, įstaigos baldus ar net naudotą nedidelį sunkvežimį.

Tokius ir panašius patarimus finansiniams metams baigiantis dalina buhalteriai – mokesčių ekspertai.

Iš 13 mln. Australijos mokesčių mokėtojų kasmet tik 3 mln. patys užpildo mokesčių grąžinimo dokumentus. Visi kiti naudojasi buhalterių paslaugomis.

Ramiojo vandenyno dugne gyvuojantis koralų rifas yra vertas 56 mlrd. dolerių. Didžiausią tos sumos dalį – beveik 30 mlrd. – sudaro turistinė vertė.

Pasak vienos stambiausių mokesčių ekspertų firmos „H&R Block“ atstovo Marko Chapmano, šiemet jų ypač prireiks „Uber“ vairuotojams ir nekilnojamo turto rykliams. Jie iš anksto paskelbti Australijos mokesčių inspekcijos šių metų taikiniais. Beje, kaip ir jiems per daug kūrybingai talkininkaujantys buhalteriai. Žiniasklaidoje šiuo metu keliamas klausimas ir dėl pačių mokesčių surinkėjų patikimumo. Neseniai iš pareigų turėjo atsistatydinti inspekcijos komisaro pavaduotojas Michaelas Cranstonas, kaltinamas žinojęs apie savo sūnaus ir dukros mokesčių sukčiavimo sindikatą, valstybei padariusį 175 mln. dolerių nuostolių.

Recesijos šalies ekonomika išvengė 26 metus

Baigiant finansinius metus Australija gali pasididžiuoti pasauliniu rekordu – šalies ekonomika 26 metus iš eilės išvengė recesijos.

Anksčiau buvo sakoma, kad Australija keliauja ant avies nugaros, dabar nuo recesijos gelbsti žaliavų eksportas, pilnu pajėgumu dirbančios anglių kasyklos.

Australijos statistikos biuro duomenimis, labiausiai augo paslaugų, ypač finansų ir draudimo sektorius, taip pat didmeninės prekybos sektorius. Blogiausia padėtis perdirbimo pramonės ir gamybos sektoriuje. Bendras augimo rodiklis šiemet siekė vos 1,7 proc. Tai žemiausias ekonomikos augimo rodiklis nuo 2009 m.

Australijos rezervų bankas šią savaitę pasiekė šalies istorijoje žemiausių palūkanų rekordą – nuo praėjusių metų rugpjūčio jos išsilaikė tik 1,5 proc. Nežinia, kaip didieji bankai reaguos į tai, kad jiems kitais metais teks mokėti gerokai didesnius mokesčius. Daugiau kaip 6 mlrd. dolerių Australijos iždą tikimasi papildyti ir mokesčiais apdėjus stambias tarptautines kompanijas: „Apple“, „BHP Billiton“ ir „Chevron“.

Populiarėja neįprastos paslaugos

Kalbėdamas apie mokesčius norom nenorom prisimeni Benjamino Franklino žodžius, jog „Gyvenime neišvengiami tik du dalykai – mokesčiai ir mirtis“. Mirties, tiksliau laidotuvių paslaugų, sektoriuje Australijoje sukasi milijardas dolerių per metus.  Daugiau kaip trečdalis šios industrijos valdoma užsienio kompanijų. Tarp jų – gana populiari vien moteris įdarbinanti amerikiečių kompanija „White ladies“ – „Baltosios ledi“.

Neseniai atsirado joms konkurentės. Trys damos, „Life Rites“ – „Gyvenimo apeigos“ – steigėja Victoria Spence ir dvi jos padėjėjos, teikia paslaugas, kurias galima pavadinti „pirmyn į praeitį“.

Atliepiant didėjančiai paklausai, kai artimieji nenori, kad miręs mylimas žmogus būtų laikomas morgo šaldytuve, šermenys vis dažniau, kaip dar nesenais laikais, vyksta namuose. Čia velionis gali išbūti iki penkių dienų. Atsisveikinimo apeigos rengiamos ir paplūdimyje, parke, botanikos sode, netgi grįžusių kareivių klube. Iki bažnyčios durų velionis gali būti palydėtas ir arklių traukiamoje gedulingoje karietoje.

„Gyvenimo apeigų“ paslaugos gana brangios: nuo 6,5 iki 15 tūkst. dolerių. Įprastų laidotuvių kainos svyruoja nuo 4 iki 15 tūkst. dolerių.

Verte Didysis barjerinis rifas aplenkė Sidnėjaus operos rūmus

Doleriais įvertintas ir iki šiol neįkainojamu aštuntuoju pasaulio stebuklu vadintas Didysis koralų rifas.

Deloite ekonomistų grupės apskaičiavimu nuostabaus grožio Australijos šiaurės vakaruose Ramiojo vandenyno dugne gyvuojantis koralų rifas yra vertas 56 mlrd. dolerių. Didžiausią tos sumos dalį – beveik 30 mlrd. – sudaro turistinė vertė.

Didžiojo koralinio rifo fondo pirmininkas Steve`as Sargentas žurnalistams sakė, jog vien praėjusiais metais gamtos stebuklo nauda žemyno ekonomikai buvo verta 6,5 mlrd. dolerių. Tiesiogiai Didžiajame koralų rife darbuojasi 39 tūkst. žmonių, dar 64 tūkst. su rifu susijusių darbo vietų sukurta visoje šalyje.

Per 70 mln. futbolo aikščių nusitiesęs koralų rifas, pasak fondo vadovo, yra 12 kartų brangesnis už Sidnėjaus operos rūmus, taip pat vadinamus aštuntuoju pasaulio stebuklu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS