JAV Kongresas pritarė respublikonų parengtai mokesčių reformai | kl.lt

JAV KONGRESAS PRITARĖ RESPUBLIKONŲ PARENGTAI MOKESČIŲ REFORMAI

  • 0

Jungtinių Valstijų Kongresas suteikė savo paskutinį pritarimą respublikonų parengtai didžiulei mokesčių reformai, kuri laikoma pirma didele Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergale praėjus beveik metams po jo išrinkimo prezidentu.

„Amerikos žmonėms pažadėjau Kalėdoms didelį ir gražų mokesčių sumažinimą“, – po balsavimo išplatintame pranešime sakė D. Trumpas. – Po paskutinio šio teisės akto priėmimo būtent tai jie ir gaus.“

Balsavimas dėl didžiausios JAV mokesčių kodekso pertvarkos per kelis dešimtmečius, dėl kurios buvo derėtasi ne vieną mėnesį, užtruko dieną ilgiau, nei buvo planuota. Likus kelioms valandoms iki balsavimo Senate, 1,5 trln. JAV dolerių vertės mokesčių pertvarka buvo patvirtinta Atstovų Rūmuose, tačiau dėl paskutinę minutę atsiradusios kliūties, kai buvo nustatytos trys Senato taisykles pažeidžiančios nuostatos, žemiesiems JAV parlamento rūmams dėl šio įstatymo projekto trečiadienį teks balsuoti dar kartą.

Kadangi Atstovų Rūmai jau balsavo, o abi versijos turi būti identiškos, Atstovų Rūmai buvo priversti balsuoti dar kartą dėl pakeitimų. Įstatymo projektui buvo pritarta 224 balsais „už“ ir 20 balsu „prieš“. Demokratus, kurių visi balsavo „prieš“, palaikė ir 12 respublikonų.

Siekdamas didžiausios per 11 savo prezidento kadencijos mėnesių teisėkūros pergalės, D. Trumpas reikalavo, kad įstatymo projektas ant jo stalo atsidurtų iki Kalėdų.

Atstovų Rūmams balsuojant dėl projekto, D. Trumpas savo kabinete surinko vyriausybės narius ir pasakė kalbą, kurios pabaigoje visi jie pasimeldė už vienybę.

Visgi apklausos rodo, kad tokios vienybės šalyje labai trūksta. CNN atlikta apklausa parodė, kad 55 proc. amerikiečių nepritaria mokesčių planui, kuris smarkiai kritikuojamas dėl to, kad yra naudingesnis turtingiesiems, o ne viduriniajai klasei.

Tačiau respublikonai tokius teiginius atremia. Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajenas) prognozuoja, kad amerikiečiai įvertins mokesčių reformą, kai pradės kitąmet jausti jos naudą.

„Mokesčiai sumažinami vidutiniam mokesčių mokėtojui kiekvienoje pajamų grupėje, – P. Ryanas sakė „ABC News“. – Manau, kad nuomonės pasikeis, ir manau, kad žmonės tikrai pakeis savo požiūrį šiuo klausimu.“

„Niekas nežino“

Remiantis Jungtinio mokesčių komiteto skaičiavimais, Mokesčių mažinimo ir darbo vietų aktas per ateinantį dešimtmetį JAV valstybės skolą padidins beveik 1,5 trln. JAV dolerių. Atsižvelgiant į ūkio augimą, šis skaičius gali sumažėti iki maždaug 1 trln. JAV dolerių.

P. Ryano teigimu, vidutines pajamas gaunančiai keturių asmenų šeimai, kurios metinės pajamos siekia 73 tūkst. JAV dolerių, ateinančiais metais reforma leis sutaupyti 2059 JAV dolerius.

Tačiau jis negalėjo pasakyti, ar planas leis pakankamai paskatinti ūkio augimą, kad būtų kompensuotas deficito augimas.

„Niekas nežino atsakymo į šį klausimą, nes tai bus ateityje“, – NBC sakė P. Ryanas.

Demokratai mano, kad naujoji mokesčių pertvarka daugiausia bus palanki kompanijoms ir turtingiausiems amerikiečiais, įskaitant ir patį D. Trumpą. Jie perspėja, kad valstybės skola, viršijanti 20 trln. JAV dolerių, gali dar labiau padidėti.

Demokratų lyderė Atstovų Rūmuose Nacnyu Pelosi (Nensė Pelousi) įstatymo projektą pavadino „moraline nešvankybe“.

Pagal įstatymo projektą, federalinis pelno mokesčio tarifas bus sumažintas nuo 35 iki 21 proc., o maksimalus gyventojų pajamų mokesčio tarifas sumažės nuo 39,6 iki 37 proc.

Nors anksčiau šiais metais respublikonams nepavyko panaikinti ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) parengtos sveikatos draudimo sistemos, vadinamos „Obamacare“, mokesčių plane imamasi svarbaus žingsnio ta linkme, nes panaikinama nuostata, jog beveik visi amerikiečiai turi turėti sveikatos draudimą arba turės mokėti baudą.

„Šiuo įstatymo projektu ... mes iš esmės panaikinime „Obamacare“ ir mes sugalvosime kažką gerokai geresnio“, – sakė D. Trumpas.

Demokratai perspėja, kad šios svarbios nuostatos atsisakymas padidins sveikatos priežiūros išlaidas, o per ateinantį dešimtmetį sveikatos draudimą turinčių amerikiečių skaičius sumažės 13 mln.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS