JAV nutraukia draugystės sutartį su Iranu | kl.lt

JAV NUTRAUKIA DRAUGYSTĖS SUTARTĮ SU IRANU

  • 2

Jungtinės Amerikos Valstijos trečiadienį skelbė nutraukiančios 1955 metais su tuomečiu sąjungininku Iranu pasiektą Draugystės, ekonominių ir konsulinių santykių sutartį.

„Skelbiu, kad JAV nutraukia 1955 m. Draugystės sutartį su Iranu. Tai sprendimas, kuris, atvirai, pavėluotas 39 metais“, - reporteriams sakė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

M. Pompeo pranešimas pasirodė praėjus kelioms valandoms po to, kai Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) nurodė JAV atšaukti kai kurias Iranui taikomas sankcijas, turinčias įtakos humanitarinių prekių ir produktų importui.

Irano teigimu, D. Trumpo sprendimas pasitraukti iš 2015 metais pasirašyto branduolinio susitarimo su Iranu ir atnaujinti sankcijas pažeidė dešimtmečių senumo sutartį.

Iranas D. Trumpo įvestas sankcijas teismui apskundė liepą, teigdamas, kad jos pažeidžia 1955 metų sutartį, reglamentuojančią ir skatinančią ekonominius ir konsulinius ryšius tarp abiejų šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Susitarimas

Jeigu susitarimo nesilaikoma, jis nebetenka prasmes.

???

Ar kas galėtų pasakyti, ar liko pasaulyje bent vienas tarptautinis susitarimas kurio kurio dar nepažeidė, ar nenutraukė JAV?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS