JAV, Prancūzija, Vokietija ir Kanada remia JK išvadas dėl Skripalių apnuodijimo | kl.lt

JAV, PRANCŪZIJA, VOKIETIJA IR KANADA REMIA JK IŠVADAS DĖL SKRIPALIŲ APNUODIJIMO

  • 3

Didžiosios Britanijos, JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Kanados lyderiai ketvirtadienį drauge pareiškė esantys „visiškai įsitikinę“, kad asmenys, įtariami anksčiau šiemet apnuodiję buvusį šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, yra Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU nariai.

„Mes, Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinių Valstijų, Kanados ir Didžiosios Britanijos lyderiai dar kartą primename apie savo pasipiktinimą dėl nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ panaudojimo kovo 4-ąją Solsberyje“, – sakoma Britanijos URM išplatintame pareiškime.

„Visiškai tikime Britanijos išvadomis, kad abu įtariamieji buvo Rusijos karinės žvalgybos GRU karininkai, ir kad ta operacija buvo beveik nebijotinai patvirtinta aukštame (Rusijos) vadovų lygyje“, – teigiama penkių šalių lyderių bendrame pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad šių valstybių lyderiai „sveikina pažangą, pasiektą tiriant Sergejaus ir Julijos Skripalių apnuodijimą ir atkreipia dėmesį į vakar dviem įtariamiesiems pateiktus kaltinimus dėl pasikėsinimo nužudyti“.

„Gerai vertiname britų policijos ir visų, kas atlieka šį tyrimą, darbą“, – pažymima pareiškime.

Dokumento autoriai taip pat pareiškė esantys pasirengę atremti „priešišką veiklą“, kurią vykdo jų šalyse užsienio žvalgybos agentūros.

„Mes jau ėmėmės bendrų veiksmų, skirtų GRU sutrikdyti veiklą, išsiuntę lig šiol didžiausią grupę po priedanga dirbusių žvalgybos darbuotojų“, – nurodė lyderiai.

„Vakar padarytas pareiškimas sutvirtina mūsų ketinimą ir toliau kartu trukdyti priešiškai užsienio žvalgybos tinklų veiklai mūsų teritorijose, remti cheminio ginklo draudimą, saugoti savo piliečius ir gintis nuo bet kokios valstybių piktavališkos veiklos, nukreiptos prieš mus ir mūsų visuomenę“, – sako Britanijos, JAV, Kanados, Prancūzijos ir Vokietijos vadovai.

Jie pabrėžia, kad jų šalys pripažįsta britų tyrėjų išvadas, kurias patvirtino Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW), kad birželį apnuodyti Dawn Sturgess (Don Sterdžes) ir Charlie Rowley (Čarlis Roulis) buvo paveikti tos pačios medžiagos kaip ir Skripaliai.

„Raginame Rusiją atskleisti visą informaciją apie programą „Novičiok“ OPCW“, – sakoma pareiškime.

Trečiadienį Didžioji Britanija pareiškė kaltinimus dviem rusams – Aleksandrui Petrovui ir Ruslanui Boširovui, įtariamiems pasikėsinimu nužudyti GRU pulkininką S. Skripalį ir jo dukrą. Britų tyrėjų nuomone, šie vardai yra pseudonimai.

Kalbėdama parlamente, JK premjerė Theresa May (Tereza Mei) pareiškė, kad šie įtariamieji yra „Rusijos karinės žvalgybos GRU darbuotojai“.

S. Skripalis ir jo dukra Julija buvo rasti netekę sąmonės kovo pradžioje Solsberyje. Netrukus Th. May pareiškė parlamente, kad jiedu buvo apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, sukurta Rusijoje.

Maskva mestus jai kaltinimus paneigė ir atkreipė dėmesį, kad Rusija sunaikino visas cheminio ginklo atsargas prižiūrint OPCW.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o kas

""nunuodijo""zacharcenka?kokie teroristai?

ane?

Britanija turi didžiulių problemu skiriantis su ES, kuris Anglijai gali kainuoti didžiulius pinigus, - todėl reikia ieškoti problemų kitur, kad Britanijos piliečiai turėtų ką veikti ir neturėtų laiko galvoti apie Brexit.

cirkas tęsiasi..

Loti tai lojate kaip šunauja.....kur įrodymai.....tik prielaidos....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS