JAV viceprezidentas perdavė Europai D. Trumpo žinią dėl NATO | kl.lt

JAV VICEPREZIDENTAS PERDAVĖ EUROPAI D. TRUMPO ŽINIĄ DĖL NATO

  • 2

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) šeštadienį pareiškė, kad prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) palaikys transatlantinį aljansą ir kad niekas neturėtų abejoti jo įsipareigojimais, kai buvo sudėta daug aukų jam apginti.

„Prezidentas (D.Trumpas) paprašė manęs šiandien perduoti žinią, padrąsinimą – Jungtinės Amerikos Valstijos tvirtai palaiko NATO, ir mūsų įsipareigojimai šiam transatlantiniam aljansui bus nesvyruojantys“, – M.Pence'as sakė per Miuncheno saugumo konferenciją.

„Tegul niekas neabejoja mūsų įsipareigojimais“, – pabrėžė jis.

Miuncheno konferencija, kurioje dalyvauja daug lyderių, pareigūnų ir analitikų iš viso pasaulio, atidžiai stebi M.Pence'o pareiškimus, laukdami, kad jis dar kartą patvirtins, jog Jungtinės Valstijos išliks pagrindinėmis veikėjomis pasaulio reikaluose. Pernai lapkritį išrinkto D.Trumpo paskelbtas šūkis „Pirmiausiai – Amerika“ kėlė nuogąstavimų, kad Vašingtonas pereis prie labiau izoliacionistinės politikos.

Prieš pat M.Pence'o kalbą pasisakiusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel perspėjo šalis dėl tokio pavojaus ir sakė, kad vienintelis būdas spręsti pasaulio problemas – veikti visoms kartu.

„Tais metais, kai matome neįsivaizduojamus iššūkius, galime dirbti kartu arba atsitraukti ir apsiriboti individualiais vaidmenimis. Tikiuosi, kad rasime bendrą poziciją“, – pabrėžė ji.

Reikalaus Rusijos atskaitomybės

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) šeštadienį pažadėjo, kad jo šalis „laikys Rusiją atsakinga“, nors naujasis Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ieško naujų sąlyčio taškų su Maskva.

Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvaujantis M.Pence'as savo kalboje taip pat padrąsino sąjungininkus Europoje, kad JAV „tvirtai palaiko“ NATO.

„Prezidentas (D.Trumpas) paprašė manęs šiandien perduoti žinią, padrąsinimą – Jungtinės Amerikos Valstijos tvirtai palaiko NATO, ir mūsų įsipareigojimai šiam transatlantiniam aljansui bus nesvyruojantys“, – pabrėžė jis.

Per pirmąją savo kelionę į užsienį M.Pence'as stengiasi nuraminti europiečius, smarkiai susirūpinusius dėl Rusijos agresijos ir D.Trumpo palankių pareiškimų apie Kremliaus vadovą Vladimirą Putiną. Jo kreipimasis į užsienio diplomatus ir saugumo pareigūnus taip pat turėtų padrąsinti tarptautinius partnerius, nerimaujančius, kad D.Trumpas gali vesti Ameriką į didesnį izoliacionizmą.

M.Pence'as sakė, kad JAV reikalaus Rusijos laikytis 2015 metų Minsko taikos sutarties, turinčios užbaigti smurtą Rytų Ukrainoje.

„Žinokite: Jungtinės Valstijos toliau laikys Rusiją atsakinga, net jeigu ieškosime naujo bendro pagrindo, kurį, kaip žinote, prezidentas Trumpas laiko įmanomu surasti“, – aiškino M.Pence'as.

Vėliau šeštadienį M.Pence'as susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel, pasakiusia kalbą prieš pasisakant JAV viceprezidentui. A.Merkel pabrėžė būtinybę išlaikyti tarptautinius aljansus ir sakė, kad išsaugoti NATO „atitinka Amerikos interesus“.

Planuojama, kad M.Pence'as šeštadienį taip pat susitiks su Estijos, Latvijos ir Lietuvos vadovais bei Ukrainos prezidentu Petro Porošenka. Be to, numatytas jo susitikimas su Turkijos ministru pirmininku Binali Yildirimu (Binaliu Jildirimu).

Kelionė į Europą, per kurią viceprezidentas sekmadienį ir pirmadienį taip pat viešės Briuselyje, buvo surengta žemyne tvyrant dideliam nerimui dėl Rusijos agresijos, D.Trumpo santykių su V.Putinu ir naujojo JAV lyderio paskelbto šūkio „Pirmiausiai – Amerika“.

„Viceprezidentas pasiuntė drąsinančių žinučių mūsų pačių angažavimus, bet šito nepakako, kad būtų išsklaidytas susirūpinimas, stebimas daugelyje Europos dalių“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro vyriausiasis bendradarbis Jeffas Rathke (Džefas Ratkė).

„JAV ir Europa susiduria su itin sunkiais iššūkiais, ir dėl to tik didėja troškimas sulaukti didesnio aiškumo iš Vašingtono“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kitas anonimas

o rusija- vienas dydelis giejus.....

Anonimas

Ameikonu NATO ir Europa --du gejai kurie be vienas kito negali zengt nei zingsnio -antraip pipiec...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS