K. Marxo jubiliejus: J. C. Junckeris balina prieštaringojo filosofo mundurą | kl.lt

K. MARXO JUBILIEJUS: J. C. JUNCKERIS BALINA PRIEŠTARINGOJO FILOSOFO MUNDURĄ

Pasaulio komunistai ir Europos Komisijos pirmininkas mini Karlo Marxo jubiliejų – šeštadienį sukanka 200-ai metų vienam iš garsiausių, bet ir prieštaringiausiai vertinamų filosofų ir ideologų.

Jeanas-Claude`as Junckeris per minėjimą K. Marxo gimtajame Tryre paragino neteisti XIX amžiaus mąstytojo už nusikaltimus, kuriuos jo sekėjai padarė XX amžiuje. Kaip didžiausią šių laikų mąstytoją jį išgyrė ir komunistinės Kinijos vadovas.

Daugeliui komunizmas gal ir yra pavojinga utopija, bet J.-C. Junckeris karjerą padarė kitapus upės nuo K. Marxo gimtinės, sočiame ir ramiame Liuksemburge. Todėl į XIX-ojo amžiaus mąstytojo jubiliejų Vokietijos Tryro mieste atvyko girdamas tą, kurio teorijų paskatinti XX-ojo amžiaus diktatoriai nuo Lenino iki Mao Zedongo išžudė dešimtis milijonų žmonių.

Europos Komisijos pirmininko žinia – filosofo, ekonomisto, istoriko K. Marxo nekaltinti dėl nusikaltimų, dėl kurių jis nesąs atsakingas. Vertinti jį derėtų pagal XIX-ojo amžiaus kontekstą, o ne XXI-ojo amžiaus išankstines nuostatas.

„Karlas Marxas buvo filosofas, mąstęs į ateitį, žvelgęs kūrybiškai. Šiandien jis kaltinamas dėl dalykų, už kuriuos neatsakingas, ir kurių nepaskatino, nes daug jo parašytų dalykų perrašyti į priešingus“, – sako Europos Komisijos pirmininkas.

Bet kol buvusiam Liuksemburgo premjerui K. Marxas tik teorijų kūrėjas, didžiausios pasaulio komunistų partijos vadovas kitoje pasaulio pusėje jį giria kaip ideologą – kad padėjo pagrindus komunizmo teorijai. Šalyje, kur markzismu buvo pridengiamos žiauriausios represijos, kur dabar kapitalizmas klesti, nepaisant K. Marxo pranašysčių apie jo žlugimą, ir kur milijardierių skaičius antras pagal dydį pasaulyje, Xi Jinpingas ragina partijos narius kruopščiai studijuoti K. Marxo darbus, kad jo teorija virstų praktika.

„Marxas yra proletariato revoliucijos ir viso pasaulio darbo žmonių kuratorius, pagrindinis marksizmo įkūrėjas, marksistinių politinių partijų įkūrėjas ir tarptautinio komunizmo kūrėjas. Didžiausias moderniųjų laikų mąstytojas“, – tikina Kinijos prezidentas.

Kinija Tryrui padovanojo puspenkto metro K. Marxo statulą, ir šeštadienį ji atidengiama, nepaisant komunizmo aukų organizacijos protestų. Miesto meras pripažįsta, kad sprendimas priimti dovaną buvo sunkus, ginčai truko dvejus metus. Paskatinęs ideologiją, kuri postuluoja apie neišvengiamą atėjimą į komunizmą, kur neliks klasių ir kur gamybos priemonės priklausys visiems, bronzinis K. Marxas su savo knyga rankose dabar žvelgs į miestą, kur praleido 17 metų, ir į šalį, kurios klestėjimas nuo viduramžių remiasi kaip tik vidurine klase, paneigdamas svarbiausią jo teorijos postulatą.

Daugiau apie tai – reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Aukso veršis

Gojams nesuprast levitų mokslo. K. Markso abu seneliai buvo levitai, levitų pasaulyje yra tik apie 6500 žmonių. Jie yra tiesioginiai Mozės dešiniosios rankos, kunigo ir oratoriaus (komisaro) Arono palikuonys pagal vyriškąją liniją. Dar kartą kartoju - gojams ir chalopams nesuprast levitų mokslo.

Tiesiog

Gėda.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS