Kanada oficialiai atsiprašė už homoseksualų diskriminaciją | kl.lt

KANADA OFICIALIAI ATSIPRAŠĖ UŽ HOMOSEKSUALŲ DISKRIMINACIJĄ

  • 4

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau oficialiai atsiprašė gėjų ir lesbiečių už dešimtmečius valstybės vykdytą jų diskriminaciją.

Savo kalboje parlamente Otavoje jis antradienį sakė: „Vyriausybės, parlamento ir kanadiečių tautos vardu – mes padarėme klaidų. Apgailestaujame. Mes niekuomet neleisime, kad tai vėl pasikartotų“.

J. Trudeau atsiprašymas skirtas kanadiečiams, kurie šeštajame-dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmečiuose Kanados institucijose, kariuomenėje, policijoje ir žvalgyboje buvo diskriminuojami dėl savo seksualinės orientacijos, o kai kuriais atvejais ir atleisti iš valstybės tarnybos. Premjeras paskelbė, jog bus išmokėta daugiau kaip 67 mln. eurų, kad būtų patenkintas tūkstančių kanadiečių, kurie neteko darbo dėl savo seksualinės pakraipos, kolektyvinis ieškinys.

Po Antrojo pasaulinio karo Kanados žinybos sistemingai mėgino išstumti gėjus ir lesbietes iš valstybės tarnybos, nes manė, kad jie gali pasiduoti Sovietų Sąjungos šantažui. Septintajame dešimtmetyje Kanados policija sudarė sąrašus su tūkstančių spėjamų homoseksualų pavardėmis. Ji naudojo ir įrangą, kuria buvo matuojama įtariamųjų akies vyzdžių reakcija į homoseksualų pornografiją, kad įtariamieji būtų demaskuoti kaip homoseksualai.

Homoseksualumas Kanadoje dekriminalizuotas 1969 metais. Atitinkamą įstatymą pateikė tuometinis teisingumo ministras, o vėliau premjeras Pierre Trudeau, dabartinio vyriausybės vadovo J. Trudeau tėvas. Šis visad kovojo už homoseksualų teises.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Žalekalninis

Perdirpt juos reik ant trašų tas išgamas

Velnias

Saudyt reikia juos.

to .../ligoniui

Tai ir gydykis. Kas draudzia?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS