Katalonijos parlamente atidėtas balsavimas dėl C. Puigdemont'o perrinkimo | kl.lt

KATALONIJOS PARLAMENTE ATIDĖTAS BALSAVIMAS DĖL C. PUIGDEMONT'O PERRINKIMO

  • 0

Katalonijos parlamento pirmininkas antradienį atidėjo svarbų balsavimą dėl nušalinto regiono vadovo Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudžemono) oficialaus perrinkimo į šį postą.

Tai reiškia, kad atidedamas ir kontroversiškas C. Puigdemont'o bandymas sugrįžti.

Tačiau parlamento pirmininkas Rogeris Torrentas (Rodžeris Torentas) pažymėjo, kad C. Puigdemont'as turi teisę būti įstatymų leidėjų perrinktas regiono vadovu, nors teismas yra nusprendęs priešingai.

Jis šią savo poziciją argumentavo tuo, kad už atsiskyrimą nuo Ispanijos pasisakančios partijos užsitikrino daugumą gruodį vykusiuose regiono parlamento rinkimuose, o C. Puigdemont'as buvo oficialiai iškeltas kandidatu į Katalonijos vadovus.

„Šios dienos plenarinis posėdis... atidedamas“, – sakė R. Torrentas žurnalistams ir nurodė norįs užtikrinti, kad prieš balsavimą parlamente įvyktų „efektyvūs“ debatai.

C. Puigdemont'as išvyko į Belgiją netrukus po to, kai Katalonijos parlamentas pernai spalį paskelbė nepriklausomybę. Už vadovavimą turtingo ir apie 7,5 mln. gyventojų turinčio šiaurės rytinio regiono mėginimui atsiskirti jam grėstų areštas, jei sugrįžtų į Ispaniją.

Planuota, kad Katalonijos įstatymų leidėjai antradienį popiet oficialiai perrinks C. Puigdemont'ą regiono vadovu.

Tačiau Ispanijos Konstitucinis Teismas, išnagrinėjęs centrinės vyriausybės pateiktą skundą, sekmadienį nusprendė, kad C. Puigdemont'as turi būti parlamente, kai šis balsuos dėl jo paskyrimo. Tai iškėlė rimtų abejonių, ar numatytas parlamento posėdis įvyks.

Teismas taip pat įspėjo, kad C. Puigdemont'o prisaikdinimas jam asmeniškai nedalyvaujant, pavyzdžiui, tiesioginiu vaizdo ryšiu, kaip siūlo kaip kurie jo šalininkai, nebus teisėtas.

Teismas pažymėjo, kad C. Puigdemont'as turi kreiptis į Aukščiausio Teismo teisėją, vadovaujantį tyrimui dėl jo vaidmens Katalonijai bandant atsiskirti nuo Ispanijos, ir paprašyti išduoti leidimą jam dalyvauti parlamento posėdyje.

R. Torrentas nusprendė atidėti antradienio posėdį, tačiau gynė C. Puigdemont'o kandidatūrą.

„Nesiūlysiu jokio kito kandidato“, – sakė jis ir pridūrė, kad C. Puigdemont'as turi neginčijamą teisę būti perrinktu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS