Katalonijos parlamento pirmininkas nepritaria naujiems rinkimams | kl.lt

KATALONIJOS PARLAMENTO PIRMININKAS NEPRITARIA NAUJIEMS RINKIMAMS

  • 0

Katalonijos parlamento pirmininkas Roger Torrentas (Rožė Torentas) trečiadienį pareiškė, kad nauji rinkimai netenkintų regiono „interesų“, Ispanijai toliau neleidžiant Katalonijai prisaikdinti savo naują prezidentą.

Katalonijos separatistų atstovas R. Torrentas su žurnalistais kalbėjosi Ženevoje po to, kai aptarė padėtį regione su vienu aukšto rango pareigūnu Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biure.

„Rinkimų scenarijus yra scenarijus, kuris, mano nuomone, visiškai netenkina Katalonijos interesų“, – kalbėjo R. Torrentas.

Katalonija atsidūrė politinėje aklavietėje po spalį vienašališkai paskelbtos nepriklausomybės, kai Ispanijos centrinė vyriausybė įvedė tiesioginį valdymą regione.

Nors gruodį vykusiuose regiono parlamento rinkimuose separatistų partijos užsitikrino absoliučią daugumą Katalonijos parlamente, jos vis tiek negali suformuoti vyriausybės, nes trys jų kandidatai į prezidentus kaltinami maišto organizavimu.

„Manau, kad Ispanijos vyriausybei ir teismams reikėtų pateikti klausimą: Kiek dar jie neleis (Katalonijos prezidentui) užimti posto“, – sakė R. Torrentas.

„Tai Ispanijos vyriausybė ir valstybinės institucijos, ypač teismai, blokuoja prezidento prisaikdinimą“, – sakė jis.

Jeigu naujas regiono lyderis nebus prisaikdintas iki gegužės 22 dienos, bus šaukiami nauji rinkimai.

Pasak R. Torrento, siūlyti kandidatus nėra jo pareiga, nes tai yra Katalonijos parlamentinės daugumos prerogatyva.

Dabartinis kandidatas separatistų lyderis Jordi Sanchezas (Žordis Sankesas) yra kalėjime.

Pirmasis separatistinių partijų kandidatas, buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudždemonas), kurį po nepriklausomybės paskelbimo Madridas atleido, pabėgo į Belgiją ir dabar gyvena ten.

Dar vienas į šį postą pasiūlytas kandidatas, buvęs regiono vyriausybės atstovas Jordi Turullas (Žordis Turulas), taip pat yra kalėjime.

Vis tik R.Torrentas pareiškė, kad yra „patenkintas“ susitikimu Jungtinėse Tautose.

„Esama bendro susirūpinimo dėl grėsmių esminėms demokratinėms teisėms, tačiau taip pat yra bendras sutarimas dėl poreikio rasti priemonių politiniam šio konflikto sprendimui pasiekti“, – sakė jis.

JT žmogaus teisių komisariato atstovė Ravina Shamdashani (Ravina Šamdašani) patvirtino, kad susitikimas įvyko, tačiau jo detalių neatskleidė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS