Kijevas pareikalavo Maskvos atšaukti sprendimą dėl palengvinto pasų išdavimo Donbase | kl.lt

KIJEVAS PAREIKALAVO MASKVOS ATŠAUKTI SPRENDIMĄ DĖL PALENGVINTO PASŲ IŠDAVIMO DONBASE

  • 12

Ukraina trečiadienį pasmerkė Maskvos sprendimą supaprastinti Rusijos pilietybės suteikimo taisykles konflikto draskomos Rytų Ukrainos gyventojams ir paragino tarptautinę bendruomenę stipriau spausti Rusiją.

„Laikome šį dokumentą (dėl tvarkos supaprastinimo) teisiniu požiūriu niekiniu ir nepakeisiančiu fakto, kad Rusijos okupuotų Donbaso (Rytų Ukrainos) teritorijų gyventojai turi Ukrainos pilietybę“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

„Reikalaujame iš Kremliaus režimo atšaukti šį gėdingą sprendimą, o tarptautinę bendruomenę raginame sureaguoti didinant spaudimą valstybei agresorei politinėmis bei diplomatinėmis priemonėmis ir sankcijomis“, – priduriama jame.

URM išreiškė susirūpinimą, jog Maskva kituose užsitęsusiuose konfliktuose pasitelkia „neteisėto pasų išdavimo Rusijos okupuotose (teritorijose) praktiką“ kaip humanitarinį ir teisinį pretekstą tolesnei agresijai.

Ministerijos teigimu, šis Maskvos sprendimas demonstruoja, kad Kremlius pripažįsta patį „Rusijos įvykdytos okupacijos“ Rytų Ukrainoje faktą.

„Tai dar kartą nuvainikuoja svarbią Rusijos propagandos tezę dėl „Ukrainos vidaus konflikto“, – pabrėžiama pareiškime.

Ukrainiečių diplomatai įsitikinę, kad Maskvos sprendimas yra „sąmoningas žingsnis, nukreiptas į Minsko susitarimų ardymą“.

„Tokie veiksmai tolygūs šiurkščiam kišimuisi į (Ukrainos) vidaus reikalus ir tolesniems Rusijos mėginimams palaipsniui aneksuoti ukrainiečių Donbasą“, – nurodė URM.

Ministerijos teigimu, Kremlius mėgina „destabilizuoti vidaus politikos padėtį Ukrainoje po (prezidento) rinkimų, o tai liudija, kad Rusija ketina tęsti agresiją ir nėra suinteresuota siekti bet kokio deeskalavimo“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau trečiadienį pasirašė įsaką, leisiantį Rytų Ukrainos gyventojams paprasčiau gauti Rusijos pilietybę. Tokią teisę turės tam tikrų Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių rajonų nuolatiniai gyventojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Кю

Pareikalavo iš "O"Hresoriaus" jo sunku suprasti kad pakakavai savo valstybe. Ir tai dar ne pabaiga:)

Anonimas

Rumunija, Vengrija, Lenkija jau pasiskyre sau ukrainos teritorijas. Dabar tik laukia signalo atsiimti savo zemes. Nedaug likolaukti. . Pasaulis izenge i NAUJA PASAULI, kuriame tokiu liliputu kaip Pribaltika NELIKS. Zviekit kiek norit - NEPAKEISIT NIEKO.

Nerijus

Kaip ten ukrainieciams sekasi Donecke ir Luhanske. Nes Mano manymu, jie gali pasitraukti I Ukraina, o kam reikia Rusijos pilietybes- tegul. Nebent juos spaudzia neisvykti. Bet cia jau kita problema. Siaip manau laikas ispres ta konflikta. O ukrainieciu nelaikyciau per prievarta nei Kryme, nei Donecke ar Luhanske.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS