Lenkija laikosi ES teismo draudimo vykdyti kirtimus Beloveže | kl.lt

LENKIJA LAIKOSI ES TEISMO DRAUDIMO VYKDYTI KIRTIMUS BELOVEŽE

  • 0

Lenkijos aplinkos ministras Janas Szyszko (Janas Šyška) antradienį pareiškė, kad Varšuva „100 procentų“ laikosi jos veiksmus ribojančios ES nutarties, uždraudusios kirtimus viename paskutinių Europos reliktinių lygumų miškų – Belovežo girioje.

Liuksemburge įsikūręs Europos Teisingumo Teismas (ETT) pirmadienį perspėjo Lenkijos dešiniųjų vyriausybę „nedelsiant“ nutraukti medžių kirtimą Belovežo girioje arba mokėti iki 100 tūkst. eurų siekiančią baudą už kiekvieną kirtimų dieną.

J.Szyszko privačiai radijo stočiai WNET sakė, kad Lenkija „100 procentų gerbia teismo rekomendacijas“.

Jis taip pat leido suprasti, kad dar gerai nesusipažino su teismo sprendimu. Antradienio rytą turėjusi įvykti ministro spaudos konferencija paskutinę minutę buvo perkelta į popietę.

Gamtosaugos aktyvistai, mokslininkai ir vyriausybės kritikai įtaria, kad kirtimai saugomoje teritorijoje komerciniais tikslais tęsiami. Tačiau vyriausybė tikina, kad laikomasi ribojamosios ES teismo nutarties ir girioje kertami sausuoliai, nes tai būtina siekiant sumažinti gaisrų pavojų ir užtikrinti saugų kelių eismą.

ES teismo ribojančioje nutartyje numatyta išimčių.

„Lenkija privalo nedelsiant nutraukti miškų tvarkymo darbus Belovežo girioje, išskyrus išimties atvejus, kai jie yra būtini užtikrinant visuomenės saugumą“, – nurodoma nutartyje.

Didžiausią problemą kelia žodis „būtini“, kadangi Lenkija yra linkusi išplėsti tos būtinybės sąvoką.

Lenkijos vyriausybė kirsti medžius šioje sengirėje pradėjo pernai gegužę. Ji tvirtino, jog tai būtina siekiant suvaldyti didžiulę žalą darančių žievėgraužių tipografų antplūdį, sumažinti gaisrų pavojų ir užtikrinti saugų kelių eismą.

Belovežo girioje yra išlikę didžiausi plotai pirmykščių miškų, prieš dešimt tūkstančių metų dengusių didžiąją dalį Europos lygumų.

Abipus Lenkijos ir Baltarusijos sienos plytintis Belovežo miškų masyvas pasižymi unikalia augalija bei gyvūnija. Be kita ko, šioje girioje gyvena didžiausia pasaulyje stambiausių Europos žinduolių – 800 stumbrų – populiacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS