Lenkijos premjeras prieš vykdamas į Berlyną sukritikavo NATO „veltėdes“ | kl.lt

LENKIJOS PREMJERAS PRIEŠ VYKDAMAS Į BERLYNĄ SUKRITIKAVO NATO „VELTĖDES“

  • 4

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) ketvirtadienį, savo apsilankymo Berlyne išvakarėse, leido suprasti, kad Vokietija yra NATO „veltėdė“, per mažai skirianti lėšų kolektyvinei gynybai.

Nors pačios Vokietijos M. Morawieckis nepaminėjo, jis kritikavo aljanso nares, kurios gynybai išleidžia mažiau nei numatyti 2 proc. bendrojo vidaus produkto – dalies, kurios ne kartą reikalavo JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Šalis, kuri turi naudos iš NATO kolektyvinės gynybos strategijos, tačiau išleidžia vos vieną procentą savo GDP, yra „veltėdė (angl. free rider), kelianti grėsmę Vakarų vienybei“, sakė jis Vokietijos dienraščiui „Die Welt“.

Vokietijos išlaidos gynybai siekia 1,2 proc. BVP.

M. Morawieckis pareiškė, kad „Europa rimtai žiūri į gynybą ir gyvena po Pax Americanna priedanga“, rašoma straipsnyje vokiečių kalba.

„Bet Europai taip pat (reikėtų), kaip sakoma posakyje: Jeigu nori taikos, ruoškis karui“, – pridūrė jis.

Lenkijos premjeras taip pat sakė negalįs patikėti, jog vokiečiai pasitiki Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu labiau nei D. Trumpu. Pasak M. Morawieckio, tai išgirdęs jis sau pagalvojo: „Bėk kol gali. Tai – aukštyn kojom apverstas pasaulis“.

Lenkija daugeliu klausimų nesutaria su Vokietija ir Europos Sąjunga. Problemų kelia Varšuvos atsisakymas priimti ES numatytą pabėgėlių kvotą ir atkaklus prieštaringai vertinamos teismų reformos vykdymas.

Prieš kelias dienas Vokietijos kanclerė Angela Merkel išreiškė viltį, kad artėjantis M. Morawieckio vizitas suteiks galimybę pradėti „naują skyrių“ šalių santykiuose, nepaisant „nuomonių skirtumų kai kuriais klausimais“.

Tačiau M. Morawieckis nurodė kitus trinties santykiuose taškus: tarp jų iki Vokietijos per Baltijos jūrą eisiantis Rusijos eksporto dujotiekis „Nord Stream 2“, kuris aplenks Lenkiją.

Pasak jo, jeigu naujasis dujotiekis pakeistų dabartinę per Ukrainą einančią Rusijos dujų trasą, Rusija galėtų „eskaluoti konfliktą su Ukraina, užpulti visą Ukrainą“.

M. Morawieckis taip pat gynė prieštaringai vertinamą vadinamąjį Holokausto įstatymą, kuris numato bausmes už pareiškimus, kad lenkų tauta ir valstybė yra kaip nors atsakinga už nacių nusikaltimus karo metais Vokietijos okupuotoje Lenkijoje. Taip pat numatyta bausmė už formuluotės „Lenkijos mirties stovyklos“ naudojimą kalbant apie nacistinės Vokietijos koncentracijos stovyklas.

Lenkija, kuri dėl karo ir komunizmo prarado pusę amžiaus, ilgai buvo laikoma „plakamu berniuku“, sakė premjeras ir pridūrė, kad pagaliau jai turi būti suteikta galimybė „pasakyti tiesą apie tuos laikus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pilsudskio šmėkla

Lenkai galvoja, kad visi istoriją pamiršo. Lenkija pirmoji 1934 m. pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Hitleriu. Ir bendradarbiavo: steigė konclagerius ukrainiečių nacionalistams, 1938 m. Hitleriui užėmus Čekoslovakiją, aneksavo Tešyno kraštą, pateikė ultimatumą mums. W. Čerčilis Lenkiją vadino "Europos šakalais". Bet tokių kurvų niekas negerbia ir 1939 m. Hitleris su Stalinu padarė lenkus per abų galus. Po to 70 m. lenkai buvo ramūs, kol vėl nepatykėjo, dabar jau jankių, pasakom apie "Lenkijos išskirtinę padėtį Europoje". Oi "padarys" juos vokiečiai su rusais eilinį kartą, oi padarys ...

as

Izvalgiausiai mastantis premjeras post soc. bloke. Saunuoliai PL .

ar lenkas ar xoxolas

tai tokios pacios turgines bledes....manau vokieciai vel pakartos buvusy varianta...is lenku liks tik krokuva ir priemiesciai....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS