A. Lukašenka: Rusijos ir Baltarusijos aljansas turi būti grindžiamas lygiateisiškumu | kl.lt

A. LUKAŠENKA: RUSIJOS IR BALTARUSIJOS ALJANSAS TURI BŪTI GRINDŽIAMAS LYGIATEISIŠKUMU

  • 6

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka antradienį pasveikino Rusijos lyderį Vladimirą Putiną su vadinamosios „sąjunginės valstybės“ įkūrimo metinėmis, pranešė baltarusių prezidentūra.

„Sutartis dėl Sąjunginės valstybė įkūrimo vienija artimiausius partnerius ir gerus kaimynus posovietinėje erdvėje. Būtent čia slypi Baltarusijos ir Rusijos integracijos gyvybingumas ir didžiulis potencialas“, – sakoma sveikinime.

A. Lukašenka pabrėžė, kad atsižvelgiant į dabartinę padėtį pasaulyje abiem valstybėms būtų naudinga siekti glaudesnės integracijos, vadovaujantis lygiateisiškumo principu.

„Esu visiškai tikras, kad pasitikėjimas ir tarpusavio supratimas toliau liks pagrindiniais sąjungos kūrimo principais, leisiančiais iškelti dvišalius santykius į naują kokybės lygį, atitinkantį mūsų tautų interesus“, – pažymėjo Baltarusijos prezidentas.

Rusija skolina Baltarusijai 0,8 mlrd. dolerių

Rusija skolina Baltarusijai 0,8 mlrd. JAV dolerių, iš jų 0,6 mlrd. dolerių – tiesiogiai, 0,2 mlrd. dolerių – per Eurazijos stabilizacijos ir plėtros fondą.

„Rusija, vadovaudamasi prezidento Vladimiro Putino sprendimu, suteiks Baltarusijai 600 mln. dolerių finansinę paskolą daliai ankstesnių jos įsiskolinimų Rusijai refinansuoti“, – žurnalistams pranešė Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas.

Jo žodžiais, atitinkama tarpvalstybinė sutartis turėtų būti pasirašyta artimiausiu metu.

Pasak A. Siluanovo, be to Baltarusija įvykdė sąlygas Eurazijos stabilizacijos ir plėtros fondo paskolos septintajai išmokai – 200 mln. dolerių.

„Tai suformuoja palankaus Fondo sprendimo dėl Baltarusijos priežastį. Šiuos pinigus Baltarusija jos biudžeto subalansavimui gali gauti iki šio mėnesio pabaigos“, – pridūrė Rusijos finansų ministras.

Vasario pabaigoje Minskas oficialiai paprašė Maskvos apsvarstyti galimybę suteikti 600 mln. JAV dolerių paskolą daliai senų skolų refinansuovimui.

Pernai Baltarusija derėjosi su Rusija dėl pastarosios valstybinės 1 mlrd. dolerių dydžio paskolos gavimo 2019 metais, kuria būtų refinansuota dalis senų skolinių įsipareigojimų pačiai Rusijai bei Maskvos kontroliuojamam Eurazijos stabilizacijos ir plėtros fondui. Rusija sutiko refinansuoti tik dalį jos tiesioginių paskolų Baltarusijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kaunas valdo

Taip nebus nes Rusija pati didžiausia pasaulyje ir viena didžiausiu pagal gyventojų skaičių o Baltarusiai yra Europoje vidutiniokai o pasaulyje kaip mes Europoje mažiukai

Lygiateisiškumas?-

Tarp tarno ir šeimininko lygiateisiškumo ne buvo ir nebus, na nebent pasakoje...

Nieko amžino nebūna

Kaip gaila, kad šiuo metu baltarusija maskolėja. Labai gaila.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS