M. Pence`as pasakė, kada planuojama JAV ambasadą perkelti į Jeruzalę | kl.lt

M. PENCE`AS PASAKĖ, KADA PLANUOJAMA JAV AMBASADĄ PERKELTI Į JERUZALĘ

Jungtinių Valstijų viceprezidentas Mike`as Pence`as teigia, kad Vašingtonas savo ambasadą Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę perkels iki 2019 metų pabaigos.

Kalbėdamas Izraelio parlamente M. Pence`as paragino palestiniečius grįžti prie taikos derybų ir užbaigti daug metų įstrigusius pokalbius su Izraeliu.

„Jeruzalė yra Izraelio sostinė, todėl prezidentas (Donaldas) Trumpas (Trampas) nurodė Valstybės departamentui nedelsiant pradėti ruoštis Jungtinių Valstijų ambasados perkėlimui iš Tel Avivo į Jeruzalę“, – pareiškė M.Pence'as, kurio žodžius Izraelio parlamentarai palydėjo užsitęsusiais plojimais.

„Ateinančiomis savaitėmis mūsų administracija imsis savo plano atidaryti Jungtinių Valsitjų ambasadą Jeruzalėje. Ir ši Jungtinių Valstijų ambasada atsidarys iki kitų metų pabaigos“, – žadėjo jis.

M.Pence'ui pradėjus savo kalbą JAV prezidento D. Trumpo gruodžio 6 dienos sprendimu pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine nepatenkinti Izraelio arabų įstatymų leidėjai pabandė surengti protestą pačiame Knesete.

Bendrojo sąrašo arabų partijų koalicijos nariai jau anksčiau žadėjo boikotuoti M.Pence'o kalbą. JAV viceprezidentui pradėjus kalbėti parlamente, šie pradėjo rėkti ir iškėlė protesto plakatus, tačiau greitai buvo nuraminti tvarkos prižiūrėtojų.

Savo ruožtu palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abassas atsisakė susitikti su Amerikos viceprezidentu ir išreiškė pasipiktinimą Vašingtono sprendimu, kurį pavadino amžiaus antausiu.

Pirmadienį viešėdamas Briuselyje M. Abassas siekia paraginti Europos Sąjungą pripažinti Palestinos valstybę su sostine Rytų Jeruzalėje.

„Niekada neleis“ Iranui turėti branduolinio ginklo

Mike‘as Pence‘as pirmadienį žydų valstybės parlamentarams pažadėjo, kad Vašingtonas niekada neleis Iranui turėti branduolinio ginklo.

„Turiu iškilmingą pažadą Izraeliui, visiems Artimiesiems Rytams ir pasauliui: Jungtinės Amerikos Valstijos niekada neleis Iranui gauti branduolinio ginklo“, – sakė viceprezidentas, kurio žodžius palydėjo Izraelio parlamento narių aplodismentai.

2015 metais sudarytam branduoliniam susitarimui, kuriuo siekta pažaboti Teherano branduolinius pajėgumus, tuometis JAV vadovas Barackas Obama (Barakas Obama) palaikė, tačiau Izraelis jam įnirtingai priešinosi.

Pernai prie JAV vairo stojęs Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) savo ruožtu aštriai kritikavo tą susitarimą ir kaltino Iraną, kad šis jo nesilaiko. Pasak prezidento, ta sutartis vis dar leidžia Teheranui remti teroristines organizacijas visame pasaulyje, tarp jų – ir senas Izraelio priešes.

Jo žinutė pasauliui yra aiški: pažeidinėkite tarptautinę teisę bei rezoliucijas ir JAV jums atsilygins.

Anksčiau šį mėnesį D. Trumpas pratęsė sankcijų Iranui švelninimo režimą. Taip jis užtikrino, kad Vašingtonas dar keturis mėnesius laikysis savo įsipareigojimų, tačiau perspėjo, kad tai gali būti „paskutinis kartas“.

Jis pareikalavo, kad per tą laiką Kongresas ir pagrindinės JAV sąjungininkės iš Europos, nesiderėdamos su Teheranu, parengtų naują susitarimą.

„Irano branduolinis susitarimas yra siaubingas, ir Jungtinės Amerikos Valstijos daugiau nebetvirtins šio prastai parengto susitarimo“, – pirmadienį pareiškė M. Pence‘as.

„Jei Irano branduolinis susitarimas nebus pataisytas, kaip sakė prezidentas Trumpas, Jungtinės Valstijos nedelsdamos pasitrauks iš Irano branduolinio susitarimo“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu kitos to susitarimo šalys – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Europos Sąjunga – laiko tą susitarimą geriausiu būdu pažaboti Irano branduolines ambicijas bei daugiašalės diplomatijos pergale. Anot jų, Teheranas savo įsipareigojimų laikosi, ir susitarimas veikia.

Kalba yra „dovana ekstremistams“

Pirmadienio kalba Izraelio parlamente, kurioje Jeruzalė dar kartą buvo patvirtinta Izraelio sostine, buvo „dovana ekstremistams“, pareiškė vienas aukšto rango palestiniečių pareigūnas.

„Pence'o mesijaus diskursas yra dovana ekstremistams. Jis įrodo, kad JAV administracija yra daugiau problemos nei sprendimo dalis“, – Palestinos išsivadavimo organizacijos (PIO) generalinis sekretorius Saebas Erekatas (Saibas Erekatas) parašė tviteryje.

„Jo žinutė pasauliui yra aiški: pažeidinėkite tarptautinę teisę bei rezoliucijas ir JAV jums atsilygins“, – pridūrė S. Erekatas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

gal geriau i Vatikana bus arciau krikscionybes kuri propoguoja pakantuma tautoms ir nuosirdzia pagalba bet ne priverstine /genocidine/......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS