M. Pompeo surengė didkepsnių vakarienę Š. Korėjos aukšto rango pareigūnui | kl.lt

M. POMPEO SURENGĖ DIDKEPSNIŲ VAKARIENĘ Š. KORĖJOS AUKŠTO RANGO PAREIGŪNUI

  • 0

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ir Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūnas trečiadienį susitiko Niujorke per didkepsnių vakarienę bandyti gelbėti JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo, planuojamo kitą mėnesį Singapūre.

Kim Yong Cholas (Kim Jong Čolas), laikomas šalies lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) dešiniąja ranka, yra aukščiausio rango Šiaurės Korėjos pareigūnas, per 18 pastarųjų metų apsilankęs Jungtinėse Valstijose.

Pchenjano pasiuntinys prisidėjo prie M. Pompeo vieno JAV diplomato bute Manhatane. Vakarienė truko maždaug pusantros valandos. Dar du susitikimai planuojami ketvirtadienį.

Paklaustas apie įvykusią darbo vakarienę, M. Pompeo žurnalistams pasakė: „Ji buvo puiki“.

„Gera darbo vakarienė su Kim Yong Cholu Niujorke šįvakar. Valgiaraštyje didkepsniai, kukurūzai ir sūris“, – vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ parašė valstybės sekretorius.

Tai buvo jau trečias abiejų pareigūnų susitikimas planuojant birželio 12-osios viršūnių susitikimą, kuriuo bus siekiama užbaigti priešpriešą.

„Jie susitinka norėdami išsiaiškinti, ką reikia padaryti per likusias dvi savaites“, – sakė vienas JAV aukšto rango pareigūnas.

Jungtinės Valstijos nori, kad Šiaurės Korėja sutiktų su „visiška, patikrinama ir negrįžtama“ Korėjos pusiasalio denuklearizacija.

JAV ir Šiaurės Korėjos pasiuntiniai taip pat rengia susitikimus paliaubų kaimelyje Panmundžome Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje, be to, amerikiečių komanda Singapūre rūpinasi sparčiai planuojamo viršūnių susitikimo logistika. 

D. Trumpas laukia laiško iš Kim Jong Uno

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį pranešė, kad laukia žinutės iš Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno), abiem šalims siekiant atgaivinti pasiruošimą viršūnių susitikimui, kuris anksčiau buvo numatytas jau kitą mėnesį.

„Laukiu, kol pamatysiu, kas yra tame laiške. Greičiausiai penktadienį jie atvyks į Vašingtoną atvežti laiško, taigi aš laukiu“, – pareiškė D. Trumpas prieš išvykdamas vienai dienai į Teksasą.

Jis taip pat sakė, kad ketvirtadienį atnaujinti JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjaus) ir Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūno Kim Yong Cholo (Kim Čen Čolo) susitikimai Niujorke vyksta „labai gerai“.

Nei Kim Yong Cholas, nei M. Pompeo, susitikę JAV diplomatijos vadovo bute Niujorke, neatsakė į jokius žurnalistų klausimus.

JAV valstybės sekretorius ketvirtadienį pareiškė, kad jo derybos Niujorke su dešiniąja Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ranka Kim Yong Cholu dėl artėjančio Vašingtono ir Pchenjano viršūnių susitikimo buvo naudingos.

„Turiningos derybos su komanda iš Šiaurės Korėjos. Aptarėme potencialaus mūsų lyderių susitikimo prioritetus“, – parašė M. Pompeo socialiniame tinkle „Twitter“.

M. Pompeo turėtų surengti savo spaudos konferenciją, o vienas Šiaurės Korėjos pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jų delegacija dar sprendžia, kada vyks į Vašingtoną.

Jungtinės Valstijos nori, kad Šiaurės Korėja sutiktų su „visiška, patikrinama ir negrįžtama“ Korėjos pusiasalio denuklearizacija. Pchenjano raketos jau yra pasiekusios tokį lygį, kad gali kelti grėsmę JAV miestams.

Tuo tarpu Pchenjanas siekia tarptautinio pripažinimo bei saugumo garantijų, ir kol kas visiškai neaišku, ar jo vizija dėl Korėjos pusiasalio „denuklearizacijos“ sutampa su Vašingtono siekiais.

Vis dėlto nors anksčiau šį mėnesį buvo iškilusi grėsmė JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimui, kai D. Trumpas buvo trumpam jį atšaukęs, JAV diplomatai derasi su šiaurės korėjiečių kolegomis Niujorke, o į Singapūrą yra išvykusi istorinių derybų planavimo delegacija.

Kim Yong Cholas yra aukščiausio rango Šiaurės Korėjos pareigūnas, per 18 pastarųjų metų apsilankęs Jungtinėse Valstijose.

M. Pompeo ir Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūnas trečiadienį susitiko Niujorke per didkepsnių vakarienę bandyti gelbėti JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo, planuojamo kitą mėnesį Singapūre. Vakarienė truko maždaug pusantros valandos. Dar du susitikimai įvyko ketvirtadienį.

Paklaustas apie įvykusią darbo vakarienę, M. Pompeo žurnalistams pasakė: „Ji buvo puiki“.

„Gera darbo vakarienė su Kim Yong Cholu Niujorke šįvakar. Valgiaraštyje didkepsniai, kukurūzai ir sūris“, – vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ parašė valstybės sekretorius.

Tai buvo jau trečias abiejų pareigūnų susitikimas planuojant birželio 12-osios viršūnių susitikimą, kuriuo bus siekiama užbaigti priešpriešą.

„Jie susitinka norėdami išsiaiškinti, ką reikia padaryti per likusias dvi savaites“, – sakė vienas JAV aukšto rango pareigūnas.

JAV ir Šiaurės Korėjos pasiuntiniai taip pat rengia susitikimus paliaubų kaimelyje Panmundžome Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje, o amerikiečių komanda Singapūre rūpinasi sparčiai planuojamo viršūnių susitikimo logistika.

Tačiau analitikai tvirtina, kad Šiaurės Korėja nenorės atsisakyti savo branduolinės programos, nebent ji gautų saugumo garantijų, jog JAV nebandys nuversti jo režimo.

Rusija ragina neturėti didelių lūkesčių

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį atvyko į Pchenjaną derybų su Kim Jong Unu. Rusijos diplomatijos vadovas perspėjo neturėti pernelyg didelių lūkesčių ir paragino visas puses „vengti pagundos reikalauti visko ir dabar“.

„Manome, kad labai svarbu elgtis su šiais ryšiais labai delikačiai, nedaryti jokių staigių judesių, dirbtinai pagreitinti procesą, kuriam reikia nemažai laiko“, – sakė S. Lavrovas.

„Raginame visas suinteresuotas šalis visiškai vertinti savo atsakomybę neleisti šiam labai svarbiam, bet vis dar trapiam procesui žlugti“, – pridūrė jis. Rusijos diplomatijos vadovas teigė, kad jo šalis yra pasirengusi prisidėti prie šių diplomatinių pastangų.

Rusijos valstybinės žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti S. Lavrovas ir Kim Jong Unas, spaudžiantys vienas kitam ranką.

S. Lavrovas Šiaurės Korėjoje lankosi pirmą kartą nuo 2009 metų.

Rusų diplomatijos vadovas perdavė Kim Jong Unui savo prezidento Vladimiro Putino linkėjimus ir pakvietė Šiaurės Korėjos lyderį apsilankyti Rusijoje, nurodė Užsienio reikalų ministerija.

Šiaurės Korėjos lyderis savo ruožtu paprašė S. Lavrovo perduoti nuoširdžius linkėjimus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

„Grįžęs perduokite nuo manęs nuoširdžius linkėjimus prezidentui Putinui ir jūsų liaudžiai – nuoširdžius draugiškus linkėjimus“, – pasakė Kim Jong Unas.

„Jūs mums – puikūs draugai ir nepaisydamas užimtumo specialiai skyriau laiko (susitikimui su S. Lavrovu)“, – rusų ministrui pasakė jis.

„Mes tai labai įvertinome“, – atsakė S. Lavrovas.

Kalbėdamas apie savo vizitą Pchenjane S. Lavrovas pažymėjo, kad „draugų kvietimai neatmetami“.

Rusija yra dar viena valstybė, bandanti užmegzti santykius su Šiaurės Korėja po to, kai D. Trumpas priėmė Kim Jong Uno pasiūlymą susitikti derybų. Šiaurės Korėjos lyderis neseniai susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) bei Pietų Korėjos vadovu Moon Jae-inu (Mun Džejinu).

Trečiadienį S. Lavrovas pirmą kartą telefonu kalbėjosi su M. Pompeo. Pokalbis įvyko prieš JAV valstybės sekretoriaus vakarienę su Kim Yong Cholu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS