Makedonija ruošiasi persivadinti į Šiaurės Makedoniją | kl.lt

MAKEDONIJA RUOŠIASI PERSIVADINTI Į ŠIAURĖS MAKEDONIJĄ

  • 2

Makedonijos parlamentas penktadienį nubalsavo pradėti rengti konstitucijos pataisas, kad šalis būtų pervadinta Šiaurės Makedonija.

Kaip pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas, už šį pasiūlymą balsavo 80 iš 120 parlamento narių – tai yra, buvo pasiekta dviejų trečdalių dauguma, reikalinga pradėti šiam procesui.

Šis žingsnis atveria kelią galutinai išspręsti dešimtmečius trukusį Skopjės ginčą su Graikija.

„Parlamentas priėmė vyriausybės pasiūlymą pradėti konstitucijos pakeitimų procedūrą“, – po vėlai vakare įvykusio balsavimo sakė parlamento pirmininkas Talatas Xhaferi (Talatas Džaferis).

Atėnai ilgą laiką ginčijo Makedonijos teisę naudoti savo pavadinimą, nes tai esą gali reikšti teritorines pretenzijas į taip pat vadinamą Graikijos šiaurinę provinciją – senovinės Aleksandro Didžiojo imperijos lopšį ir šiuolaikinių graikų pasididžiavimo šaltinį.

Dėl šio ginčo Graikija daug metų blokavo Makedonijos pastangas prisijungti prie NATO ir ES.

Tačiau birželį buvo pasiektas proveržis: Makedonijos vyriausybės vadovas Zoranas Zajevas ir Graikijos premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) susitarė, kad šalis bus pervadinta.

Rugsėjo 30 dieną Makedonija surengė neprivalomą referendumą, per kurį daugiau kaip 90 balsavusių pritarė pasiūlymui pakeisti šalies pavadinimą. Tačiau balsavo tik apie trečdalis šalies elektorato, todėl oponentai tvirtino, kad plebiscito rezultatai yra negaliojantys.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

O ar tokie ultimatumai teisėti, gal ir mes galim pareikalaut kad Polandija oficialiai Lenkija pasivadintų? :/

ane?

Taigi tautos referendumas vykęs šiuo klausymu laikomas niekiniu. Prievartaujamas parlamentas ir ES, bei JAV gaus ko nori. Makedonija stoja į ES ir tuo pačiu į NATO. Ko ir reikėjo tikėtis .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS