Mažame Kubos miestelyje – vietinis „feisbukas“ | kl.lt

MAŽAME KUBOS MIESTELYJE – VIETINIS „FEISBUKAS“

  • 0

Mažame Kubos miestelyje jaunimas daro tai, ko dauguma jų tautiečių daryti negali – naršo socialiniame tinkle.

Vienoje labiausiai skaitmeniniu požiūriu izoliuotų šalių, vos pusaštunto tūkstančio gyventojų turintis Gasparo miestelis yra bene labiausiai pažengęs. Nors ir nelegaliai, tačiau vietos valdžios toleruojamas, veikia alternatyva feisbukui vadinamas vietinis socialinis tinklas „Gaspar Social“, kurį sukūrė keturi vietiniai IT specialistai.

„Manau, kad tai yra tiesiog nuostabu, ką šie vaikinai Gaspare padarė. Tai labai sveikintinas pokytis miestelyje, kuris prarado savo žavesį“, – sakė savo išmanųjį telefoną maiganti 22 metų Arletty Guerra (Arletė Gera).

Daugumai kubiečių tenka mokėti po pusantro JAV dolerio, kad prisijungtų prie valstybinės ryšių bendrovės „Etecsa“ įrengtų belaidžio interneto taškų. Tačiau „Gaspar Social“ vartotojams to daryti nereikia. Nors jie negali prisijungti prie pasaulinio interneto tinklo, jie gali dalintis nuotraukomis ir vaizdo įrašais su kitais vartotojais tame pačiame miestelyje.

Šis tinklas pradėjo veikti spalį, likus dviem mėnesiams iki to, kai „Etecsa“ įrengė vietinį belaidžio interneto tašką.

„Iš pradžių tau buvo tinklas vaizdo žaidimams žaisti, – sakė vienas iš tinklo kūrėjų, savivaldybėje dirbantis 23 metų kompiuterių technikas Osmani Montero (Osmanis Monteras). – Tuomet mes leidome juo naudotis visiems Gasparo gyventojams ir vartotojų skaičius smarkiai išaugo vos per vieną mėnesį.“

Šiuo metu šiuo tinklu naudojasi maždaug 500 iš 7500 miestelio gyventojų. Vėliau socialiniame tinkle atsirado pokalbių ir duomenų dalijimosi funkcijos bei naujienų (tiesa, tik valstybės aprobuotų) juosta.

Kubos valdžia pastarąjį dešimtmetį pamažu atveria šalies ekonomiką ir žada iki 2020 metų suteikti galimybę visiems kubiečiams naudotis internetu.

Tačiau kol kas 11 mln. gyventojų turinčioje šalyje veikia tik 317 vieši interneto taškai, ir tik tam tikra grupė mokslininkų, žurnalistų ir medikų turi teisę įsivesti internetą namuose.

Tokie mažo masto projektai, kaip Gasparo socialinis tinklas, suteikia kubiečiams alternatyva, atsižvelgiant į Kubos infrastruktūros problemas, sakė Havanos universiteto kompiuterių specialistas Yudivianas Almeida (Judivianas Almeida).

„Gaspar Social“ yra vienas iš maždaug trisdešimties vietinių tinklų Kuboje, kuriuose sukūrė vietos gyventojai. Jie nėra licencijuoti, tačiau valdžia juo toleruoja, kol jie nesikiša į politiką ar per juos neplatinama pornografija.

Beje, praėjusį mėnesį „Gaspar Social“ kūrėjai buvo iškviesti į po to, kai tinklas patraukė valdančiosios Komunistų partijos dėmesį. Jie manė, kad tinklas jau bus uždarytas. Tačiau pareigūnai tiesiog tinklo kūrėjams pateikė instrukcijas, kaip gauti leidimą, kas leidžia viltis, jog valdžia ims pati autorizuoti tokius projektus.

„Jie aiškiai davė suprasti, kad mūsų tinklas yra nelegalus. Tačiau jie pridūrė, kad neketina griauti mūsų antenų“, – sakė vienas iš tinklų kūrėjų Yoandi Alvarezas (Jolandis Alvaresas).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS