A. Merkel nemato galimybių vėl priimti Rusiją į G-7 | kl.lt

A. MERKEL NEMATO GALIMYBIŲ VĖL PRIIMTI RUSIJĄ Į G-7

  • 0

Vokietijos kanclerė Angela Merkel atmetė idėją atkurti „Didžiojo aštuoneto“ (G-8) grupę, iš kurios po Krymo aneksijos buvo pašalinta Rusija.

Trečiadienį pirmą kartą atsakinėdama į klausimus parlamente, A. Merkel sulaukė nacionalistų partijos „Alternatyva Vokietijai“ deputato Michaelio Espendillerio klausimo, ar buvo teisinga išmesti Rusiją iš G-8 ir ar būtų gerai atgaivinti šį pirmaujančių išsivysčiusios pramonės valstybių formatą.

A. Merkel atsakė, jog likęs „Didysis septynetas“ (G-7) pasižymi tuo, kad jo narės gerbia tarptautinę teisę, o Rusijos įvykdyta Krymo aneksija buvo jos „skandalingas pažeidimas“. Pasak kanclerės, Rusijos pašalinimas „buvo neišvengiamas“.

Rusijos priėmimas atgal šiuo metu nėra įmanomas, pridūrė A. Merkel.

Prognozuoja, kad susitikimas dalyvaujant D. Trumpui bus „aštrus“

Vokietijos kanclerė prognozavo, kad per šią savaitę Kanadoje vyksiantį Didžiojo septyneto viršūnių susitikimą bus „aštrių diskusijų“, atsižvelgiant į nesutarimus su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) dėl prekybos, klimato ir saugumo.

Kalbėdama Vokietijos parlamente likus dviem dienoms iki didžiausių pramoninių demokratinių šalių vadovų susitikimo A. Merkel pabrėžė, kad lyderiams nebūtinai pavyks susitarti dėl bendro galutinio pareiškimo.

„Manau, kad visi supranta, jog nusimato sudėtingų diskusijų, nes per G-7 viršūnių susitikimus aptariama pasaulio ekonomika, prekyba, klimato apsauga, plėtros ir užsienio politika“, – sakė ji parlamentarams.

D. Trumpo sprendimas pasitraukti iš Paryžiaus klimato sutarties ir susitarimo dėl Irano branduolinės programos bei įvesti didelius muitus plieno ir aliuminio importui į JAV rodo, kad „turime rimtą problemą su daugiašalėmis sutartimis, todėl bus aštrių diskusijų“, nurodė A. Merkel.

Atsižvelgiant į gilius Vašingtono ir daugelio jo partnerių nesutarimus, ji teigė, kad G-7 šalių lyderiai neturėtų siekti bendro pareiškimo, kuriuo būtų „švelninami“ ankstesni įsipareigojimai.

A. Merkel pažadėjo „geranoriškai“ vesti derybas, tačiau atmetė „kompromiso vardan kompromiso“ galimybę ir pareiškė, kad susitikimą organizuojančios Otavos galutinis pranešimas būtų „sąžiningesnė išeitis“ nei bendras G-7 valstybių pareiškimas.

Europos politikos veteranė taip pat pakartojo, kad dėl augančios įtampos transatlantiniuose santykiuose Europai vis dažniau teks ieškoti savo pačios kelio pasaulyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS