Metinė kalba: Europos Komisijos vadovas paragino stiprinti ES pasaulinį vaidmenį | kl.lt

METINĖ KALBA: EUROPOS KOMISIJOS VADOVAS PARAGINO STIPRINTI ES PASAULINĮ VAIDMENĮ

  • 3

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) trečiadienį savo metiniame kreipimesi į Europos Parlamentą pažadėjo, jog bus imtasi žingsnių stiprinti Europos Sąjungos vaidmenį pasaulinėje arenoje.

J.-C. Junckeris savo metiniu pranešimu pasinaudojo kaip proga paraginti Europą ginti tarptautinę tvarką „prekybos ir valiutų karų“ akivaizdoje, taip netiesiogiai sukritikuodamas JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) poziciją „Pirmiausia – Amerika“.

Europos galimybes imtis tvirtų diplomatinių veiksmų dažnai varžo būtinybė gauti visų 28 narių sutikimą, tad norėdamas supaprastinti šį procesą J.-C. Junckeris paskelbė planus atsisakyti vienbalsiškumo sąlygos dėl kai kurių užsienio politikos klausimų.

Briuseliui ir Vašingtonui nesutariant dėl virtinės svarbių klausimų, nuo muitų iki Paryžiaus klimato susitarimo bei susitarimo su Iranu, Europos Komisijos pirmininkas sakė, jog atėjo laikas Europai vaidinti reikšmingesnį vaidmenį pasaulinėje scenoje.

„Privalome tapti stambesniu pasauliniu veikėju, – sakė J.-C. Junckeris prancūziškai prieš pereidamas prie anglų kalbos. – Taip, esame pasauliniai mokėtojai, bet turime būti ir pasauliniai veikėjai.“

ES turi labiau stengtis stumti eurą kaip pasaulinę valiutą, sakė J.-C. Junckeris ir klausė, kodėl Europa 80 proc. savo energijos sąskaitų apmoka doleriais, nors iš Jungtinių Valstijų importuoja tik 2 proc. sau reikalingos energijos.

Euro, kaip rezervinės valiutos, vaidmens didinimas taip pat padidintų Briuselio diplomatinę galią sukurdamas priemonių apeiti JAV sankcijas, su kuriomis Europa nesutinka, pavyzdžiui, D. Trumpo Teheranui vėl įvestas sankcijas JAV šiais metais pasitraukus iš susitarimo dėl Teherano branduolinės programos, nors tam kategoriškai nepritarė Europa.

J.-C. Junckeris ragina ES sudaryti „naują aljansą“ su Afrika, pagal kurį būtų sukurta milijonai darbo vietų ir būtų sudarytas laisvosios prekybos susitarimas. Briuselis tikisi, kad toks žingsnis ir pademonstruotų jo tarptautinę įtaką, ir padėtų sustabdyti migrantų srautą per Viduržemio jūrą.

10 tūkst. pasieniečių

Šis J.-C. Junckerio kreipimasis į ES asamblėją Strasbūre buvo paskutinis prieš gegužę vyksiančius rinkimus, kuriuose stiprėjančios populistinės jėgos mes iššūkį centristiniam politiniam sparnui. Visgi Europos Komisijos pirmininko patarėjai tvirtino, kad ši kalba nebus jo gulbės giesmė.

J.-C. Junckeris trečiadienį pristatė planus ES sienų apsaugai pasitelkti 10 tūkst. pareigūnų ir laikytis griežtos pozicijos dėl Europos prioritetų „Brexit“ derybose su Londonu.

„Europos Komisija šiandien siūlo stiprinti Europos sienų ir pakrantės apsaugos agentūrą, kad geriau apsaugotume savo išorines sienas, iki 2020-ųjų dislokuojant 10 tūkst. papildomų pasienio pareigūnų“, – sakė jis.

Solidarumas

Tai buvo ketvirtoji metinė J.-C. Junckerio kalba. Ateinančių metų spalio 31 dieną jis baigs savo kadenciją, kurią lydėjo virtinė krizių: pabėgėlių antplūdis, didžiulė skola ir Didžiosios Britanijos siekis išstoti iš Bendrijos.

Daugelyje ES valstybių narių sustiprėjo populistinės, nacionalistinės ir euroskeptiškos politinės jėgos, o gegužę įvyksiantys rinkimai gali atvesti į Europos Parlamentą dar daugiau J.-C. Junckerio oponentų, trukdysiančių jo pastangoms įtvirtinti tai, ką jis vadina realiais laimėjimais siekiant vėl suteikti impulsą Europos projektui.

Savo kalboje EK vadovas sakė gerbiantis Didžiosios Britanijos sprendimą palikti ES.

„Tačiau taip pat prašome Britanijos vyriausybės suprasti, kad kas nors, paliekantis Bendriją, negali užimti tos pačios privilegijuotos pozicijos kaip šalis narė“, – sakė J.-C. Junckeris.

Jis taip pat perspėjo, kad „jei paliekate sąjungą, tikrai nepriklausysite mūsų bendrajai rinkai ar jos dalims“.

„Finišo tiesiojoje esame pasiryžę laikytis auksinės politikos taisyklės. Kai turi politinį mandatą – pradedi tvirtai ir finišuoji tvirtai“, – sakė Europos Komisijos atstovas spaudai Margaritis Schinas prieš J.-C. Junckerio kreipimąsi.

Kaip sakė vienas savo pavardės nenorėjęs skelbti Europos diplomatas, J.-C. Junckeris žino, jog dabar „kritinis“ laikas parengti Europą tokiam pasauliui, kuriame prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vadovaujama Amerika yra nenuspėjama užsienio politikos draugė ir protekcionistinė prekybos varžovė.

Nepaisydamas vis rimtesnio iššūkio, kurį kelia populistinės ir nacionalistinės partijos, nepatenkintos Bendrijos taisyklėmis dėl imigracijos ir teisės viršenybės, J.-C. Junckeris nori, kad Briuselis imtųsi reikšmingesnio vaidmens tarptautinėje arenoje.

„Krizė, kurią jaučiame, yra bendrumo, solidarumo krizė“, – sakė Europos Parlamento žaliųjų frakcijos vienas iš pirmininkų Philippe'as Lambertsas (Filipas Lambertsas).

Socialdemokratų lyderis Udo Bullmanas (Udas Bulmanas) prieš J.-C. Junckerio kreipimąsi sakė: „Reikalausime aiškaus atsako į krizę. Įprastinė veikla čia nepadės.“

J.-C. Junckeriui pristačius savo pasiūlymus, įskaitant naujas priemones, skirtas geriau paskirstyti naujų pabėgėlių ir migrantų srautų priėmimo naštą, Europos Parlamentas turės visa tai paversti įstatymais, kuriems vėliau turės pritarti valstybių narių vyriausybės.

GALERIJA

  • Metinė kalba: Europos Komisijos vadovas paragino stiprinti ES pasaulinį vaidmenį
  • Metinė kalba: Europos Komisijos vadovas paragino stiprinti ES pasaulinį vaidmenį
  • Metinė kalba: Europos Komisijos vadovas paragino stiprinti ES pasaulinį vaidmenį
  • Metinė kalba: Europos Komisijos vadovas paragino stiprinti ES pasaulinį vaidmenį
  • Metinė kalba: Europos Komisijos vadovas paragino stiprinti ES pasaulinį vaidmenį
  • Metinė kalba: Europos Komisijos vadovas paragino stiprinti ES pasaulinį vaidmenį
  • Metinė kalba: Europos Komisijos vadovas paragino stiprinti ES pasaulinį vaidmenį
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Acha, mes tikime ka ALKOCHOLIKAS paisto. Mes zinome kad ES dideleje sudo kruvoje sedi. Jie stiprins Es vaidmeni pasaulyje , cha cha cha .......

Nu taip.

Ką tas vargšas čia šneka tai tik vėjas pučia..Geriau jis stiprintų savo sveikatą ir dažniau blaivas būtų

...

Būtent: "ES turi labiau stengtis stumti eurą kaip pasaulinę valiutą, sakė J.-C. Junckeris ir klausė, kodėl Europa 80 proc. savo energijos sąskaitų apmoka doleriais, nors iš Jungtinių Valstijų importuoja tik 2 proc. sau reikalingos energijos". O žinant kad JAV tuoj prasidės pilietinis karas, ES privalo savo galias stiprinti... kol kas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS