N. Sarkozy skundžiasi esąs kaltinamas be įrodymų | kl.lt

N. SARKOZY SKUNDŽIASI ESĄS KALTINAMAS BE ĮRODYMŲ

  • 1

Prancūzijos buvęs prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) paneigė visus kaltinimus, esą jis iš velionio Libijos lyderio Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) paėmė milijonus eurų savo rinkimų kampanijos neteisėtam finansavimui, ketvirtadienį paskelbė šalies žiniasklaida.

„Esu kaltinamas be jokių fizinių įrodymų“, – sakoma N. Sarkozy pareiškime bylą tiriantiems teisėjams, nurodė dienraštis „Le Figaro“, šią žinią paskelbęs savo tinklalapyje.

Eksprezidentas sakė nuo 2011 metų „išgyvenantis pragarą dėl šio šmeižto“ ir teigė, kad visi kaltinimai yra melagingi.

N. Sarkozy artimi veikėjai kol kas nepatvirtino, ar šis tekstas yra autentiškas, bet taip pat jo neginčijo.

Finansavimas iš Libijos

Prancūzijos eksprezidentui Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) trečiadienį pareikšti kaltinimai dėl korupcijos ir neteisėto jo rinkimų kampanijos finansavimo.

Šie kaltinimai pareikšti atliekant tyrimą dėl įtarimų, kad  velionis Libijos diktatorius Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis) 2007-aisiais skyrė didelę sumą grynųjų jo prezidento rinkimų kampanijai.

Po penkerius metus trukusio tyrimo ir dviejų dienų apklausų teisėjai, tiriantys bene didžiausio masto politinį skandalą Prancūzijoje, nusprendė, jog surinkta pakankamai įkalčių apkaltinti dešiniojo sparno 63 metų eksprezidentą.

Kovingo būdo N. Sarkozy prezidento poste dirbo vieną kadenciją, 2007–2012 metais. Trečiadienį jam buvo pareikšti kaltinimai dėl korupcijos, neteisėto kampanijos finansavimo ir Libijos viešųjų lėšų nuslėpimo, nurodė šaltiniai.      

Trečiadienį N. Sarkozy buvo leista grįžti namo, skyrus jam teismo priežiūrą.

Eksprezidentas griežtai atmeta kaltinimus šioje byloje, kuri yra viena iš virtinės tyrimų, pradėtų N. Sarkozy atžvilgiu nuo tada, kai jis 2012-aisiais paliko valstybės vadovo postą.

Dabar jis turės galimybę per šešis mėnesius apskųsti jam pareikštus kaltinimus. Beveik neabejojama, kad N. Sarkozy taip ir padarys. Tada teisėjams teks nuspręsti, ar esama pakankamai įrodymų perduoti bylą teismui.

N. Sarkozy buvo sulaikytas policijos antradienį ryte.  Netoli Paryžiaus esančio Nantero prokuratūroje jį apklausė korupcijos, pinigų plovimo ir mokestinio sukčiavimo bylas tiriantys prokurorai. Trečiadienį ryte eksprezidentas vėl grįžo į prokuratūrą, kur buvo dar kartą apklaustas. 

2013 metais pradėto tyrimo dėmesio centre yra kelių buvusio Libijos režimo pareigūnų, tarp jų velionio diktatoriaus sūnaus Seif al Islamo (Seif Islamo), pareiškimai, esą M. Kadhafi finansavo N. Sarkozy rinkimų kampaniją. Po ketverių metų N. Sarkozy padėjo nuversti M. Kadhafi režimą.

Kaltinimai N. Sarkozy yra pareikšti dar dviejose atskirose bylose. Viena jų buvo iškelta dėl įtarimų, kad N. Sarkozy savo nesėkmingai 2012 metų prezidento rinkimų kampanijai išleido beveik dvigubai daugiau nei leidžia įstatymai, tačiau užmaskavo tai suklastotomis sąskaitomis faktūromis. Kita byla buvo iškelta dėl galimos prekybos poveikiu.

N. Sarkozy dešiniojo sparno Respublikonų partija kol kas viešai reiškia jam palaikymą.

„Draugystė ir ištikima parama Nicolas Sarkozy šiame išbandyme“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ericas Woerthas (Erikas Vertas), prižiūrėjęs jo 2007-ųjų rinkimų kampanijos finansus.

Parlamentaras respublikonas Sebastien Huyghe'as (Sebastjenas Hiuigas) televizijai BFM sakė manantis, kad N. Sarkozy pareikšti kaltinimai tėra buvusių Libijos režimo narių, nirštančių dėl Prancūzijos dalyvavimo JAV vadovaujamoje karinėje intervencijoje, užbaigusioje 41 metus trukusį M. Kadhafi valdymą, kerštas.

Pasak įstatymų leidėjo, prie šio keršto prisidėjo ir teisėjai, su kuriais N. Sarkozy santykiai buvo gana įtempti, kai jis ėjo prezidento pareigas.   

Tačiau nemažai įtakingų konservatorių neslepia nerimo dėl N. Sarkozy teisinių problemų padarinių partijos įvaizdžiui. 

Antradienį buvo apklaustas ir N. Sarkozy prezidentavimo laikotarpiu aukštas pareigas ministrų kabinete ėjęs Brice'as Hortefeux (Brisas Hortefė).

„Ponas B. Hortefeux dar kartą patikino, kad nebuvo jokio finansavimo iš Libijos ar kokios nors kitos užsienio valstybės“, – sakė jo advokatas naujienų agentūrai AFP. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Mūsų Pakselis irgi iki šiol virkauja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS