Nerimaujantiems dėl „Brexit“: jo gali ir nebeprireikti | kl.lt

NERIMAUJANTIEMS DĖL „BREXIT“: JO GALI IR NEBEPRIREIKTI

  • 0

Po siautulingo pusės mėnesio pasaulio politikoje pats laikas šiek tiek apraminti tuos, kurie nerimauja dėl Europos likimo. Jei į Britanijos ateitį po „Brexit“ žvelgiate veikiau su baime ir nerimu nei su viltimi ir džiaugsmu, štai penkios priežastys nusiraminti ir atsipalaiduoti.

Portalo independent.co.uk atsakingojo redaktoriaus pavaduotojo ir buvusio ekonomikos redaktoriaus Seano O`Grady teigimu, „Brexit“ gal visai ir neįvyks, mat jau ima atrodyti, kad trauktis iš Europos Sąjungos (ES) britams nebeprireiks.

1. Marine Le Pen laimės Prancūzijos prezidento rinkimus

Rinkimai Prancūzijoje vyks kitų metų balandį–gegužę, taigi „Brexit“ terminui dar nesukakus. Nepaisant visų bauginančių ir šiurpą keliančių prognozių, vienas viso šio reiškinio aspektas britams gali pasitarnauti praktiškai – tai, kad M. Le Pen vadovaujamas „Nacionalinis frontas“ agituoja už „Frexit“ (arba „Fraxit“).

Seano O`Grady teigimu, tai iš esmės reikštų, kad ES tektų pertvarkyti maždaug taip, kaip to nori britų euroskeptikai, t. y. apribojant laisvą žmonių judėjimą ir sugrąžinant kai kurias galias nacionaliniams parlamentams, tačiau išsaugant daugumą ekonominių saitų.

2. Arba Marine Le Pen pralaimės Prancūzijos prezidento rinkimus

Tačiau dabartinio dešiniojo sparno lyderis Francois Fillonas taip pat pasiruošęs esminėms reformoms, kuriomis visų pirma apsidžiaugs euroskeptikai. Jis įsitikinęs, kad pokyčiai būtini ne tik ES, idant ji imtų kapstytis iš duobės, bet ir politiniu stabilumu ne itin pasižyminčiai Prancūzijai. Taigi, kad ir kaip ten susiklostytų, reikalai juda euroskeptiškąja kryptimi, o Europos raidą kol kas lemia „Brexit“ veiksnys.

3. Angelai Merkel rinkimai Vokietijoje nežada nieko gero

Balansuodama ant politinės mirties slenksčio (atsižvelgiant, be kita ko, į tai, kad kraštutinės dešinės partija „Alternatyva Vokietijai“ jau turi savo atstovus daugumoje Vokietijos žemių parlamentų) galbūt net pati nepalenkiamoji A. Merkel įtikės, kad reformuoti ES, ir ypač – laisvo žmonių judėjimo sritį, tiesiog būtina.

Taigi visuomenės nuomonė kartu su Vokietijos eksportuotojų į Britaniją spaudimu būtų stiprus akstinas imtis keisti Vokietijos politiką. Naujojoje – perkurtoje – ES britams ko gero būtų visai jauku.

4. Theresa May galėtų surengti priešlaikinius rinkimus, o tada – tapti lažybų pralaimėtoja

Pasak Seano O`Grady, dabartinėmis aplinkybėmis galima tikėtis visko. Tačiau labai gali būti, kad Th. May neteks didelės dalies rėmėjų, jei kokios nors kombinacijos opozicinių partijų darinys užsigeis pakartotinio referendumo dėl „Brexit“ – nesvarbu, ar tai bus įvardyta kaip oficialios politikos tikslas, ar kaip šalutinis pilietinio karo protrūkio leiboristų gretose produktas. Apžvalgininko įsitikinimu, kiti visuotiniai rinkimai galėtų de facto tapti antruoju referendumu dėl „Brexit“.

5. Leiboristai leidžiasi ant žemės

Kažkuriuo momentu leiboristų rinkėjai turės apsispręsti, kas jiems patinka labiau – Europa ar Jeremy Corbynas. Jei vienintelis dalykas, stovintis skersai partijos ir siekio užkirsti kelią „Brexit“, yra dabartinio lyderio požiūris, tuomet net ir kai kurie ištikimiausi jo rėmėjai gali imti galvoti apie naują lyderį ir galimybę vis dėlto pakeisti kryptį, vedančią 50-ojo straipsnio aktyvavimo link.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS