Prancūzijoje migrantus kalbos ėmė mokyti savanoriai | kl.lt

PRANCŪZIJOJE MIGRANTUS KALBOS ĖMĖ MOKYTI SAVANORIAI

Prancūzijoje migrantus prancūzų kalbos ėmėsi mokyti savanoriai. Jie nori padėti atvykėliams greičiau integruotis šalyje.

Maždaug 50 migrantų grupė kiekvieną vakarą lanko prancūzų kalbos pamokas po atviru dangumi. Kalbos mokymą organizuoja Paramos pabėgėliams asociacija.

Pamokos rengiamos įvairiose sostinės vietose, taip siekiama padėti integruotis visiems migrantams, nepaisant jų statuso. Skirtingai nei Prancūzijos vyriausybė, kuri kalbos pamokas rengia tik turintiems pabėgėlio statusą.

„Jie nori likti Prancūzijoje. Čia jie jaučiasi laimingi, nori integruotis, tačiau tai sunku. Jiems sudėtinga kalbėti prancūziškai, nes būna savame būryje, sunkiai randa draugų prancūzų. Su mumis jie gali pasikalbėti prancūziškai. Bet po to jie grįžta namo, į viešbučius. Vėl kartu leidžia laiką, gamina maistą“, – sakė savanoris mokytojas Pierre`as Piacentinis.

Buvęs slaugytojas moko pažengusiuosius, kaip paaiškinti gydytojui apie savo negalavimus. Daugelis jo studentų – nuolatiniai pamokų lankytojai.

„Kiekvieną dieną mokomės, sunku. Čia daug triukšmo, žmonių ir problemų. Bet aš vis tiek mokausi prancūzų kalbos. Jau kalbu gana gerai, šaunu“, – teigė migrantas iš Sudano Youssefas.

Pasak Paramos pabėgėliams asociacijos atstovo, pamokų iniciatoriaus problema ta, kad prieglobsčio suteikimo procesas trunka labai ilgai, o kol migrantas pabėgėlio statuso neturi, vyriausybinės struktūros valstybinės kalbos nemoko. Prezidentas Emanuelis Macronas pažadėjo pagreitinti prieglobsčio suteikimo laiką – nuo 18-os iki šešių mėnesių.

GALERIJA

  • Prancūzijoje migrantus kalbos ėmė mokyti savanoriai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

opa

Kokios kalbos?Sitie sikniai puikiausiai kalba ispaniskai,prancuziskai!

oop

BABAJU KALBOS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS