Prieštaringai vertinamas žingsnis: Brazilija perkels ambasadą Izraelyje į Jeruzalę | kl.lt

PRIEŠTARINGAI VERTINAMAS ŽINGSNIS: BRAZILIJA PERKELS AMBASADĄ IZRAELYJE Į JERUZALĘ

  • 1

Brazilija perkels savo ambasadą Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę, ketvirtadienį pareiškė šalies išrinktasis prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru).

„Kaip anksčiau skelbėme per savo kampaniją, ketiname perkelti Brazilijos ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę. Izraelis yra suvereni valstybė ir turėtume tinkamai tai gerbti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Bolsonaro.

B. Netanyahu giria planus

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ketvirtadienį pagyrė „istorinį“ išrinktojo Brazilijos prezidento planą perkelti savo šalies ambasadą žydų valstybėje iš Tel Avivo į Jeruzalę.

„Sveikinu savo draugą išrinktąjį Brazilijos prezidentą Jairą Bolsonaro už jo ketinimus perkelti Brazilijos ambasadą; tai – istorinis, teisingas ir jaudinantis žingsnis!“ – pranešime sakė B. Netanyahu.

Brazilija taptų didžiausia valstybe po Jungtinių Valstijų, žengusi tokį prieštaringai vertinamą žingsnį. J. Bolsonaro prezidentu bus prisaikdintas sausio 1-ąją.

Izraelis savo sostine laiko visą Jeruzalę, tačiau palestiniečiai siekia, kad rytinė miesto dalis būtų pripažinta jų būsimos valstybės sostine. Dabartinis tarptautinis konsensusas – kad dėl viso miesto statuso turi per derybas apsispręsti abi šalys.

Izraelis okupavo Rytų Jeruzalę per 1967 metais įvykusį Šešių dienų karą ir vėliau ją aneksavo, nors šio žingsnio niekada nepripažino tarptautinė bendruomenė.

Praėjusį gruodį prezidentas Donaldas Trumpas iš esmės pakeitė ilgalaikę Vašingtono politiką šiuo klausimu ir pripažino Jeruzalę Izraelio sostine, o palestiniečių prezidentas savo ruožtu paskelbė boikotą D. Trumpo administracijai.

JAV ambasada buvo oficialiai perkelta gegužės 14 dieną, o vėliau D. Trumpo pavyzdžiu pasekė Gvatemala ir Paragvajus, nors Asunsjonas praėjusį mėnesį pranešė, kad sugrąžins savo atstovybę atgal į Tel Avivą.

63 metų J. Bolsonaro, sekmadienį triumfavęs prezidento rinkimų antrame ture, savo seksistine, homofobiška ir rasistine retorika išprovokavo pasipiktinimo bangą.

Po rinkimų B. Netanyahu pareiškė J. Bolsonaro, kad jo pergalė „ves į didelę draugystę tarp mūsų tautų bei Brazilijos ir Izraelio tvirtesnius ryšius“.

Vienas B. Netanyahu biuro pareigūnas nurodė naujienų agentūrai AFP, kad „labai tikėtina“, jog Izraelio premjeras dalyvaus sausį vyksiančioje J. Bolsonaro prisaikdinimo ceremonijoje.

Palestiniečiai smerkia „provokacinį“ perkėlimą

Aukšto rango palestiniečių pareigūnas penktadienį pasmerkė išrinktojo Brazilijos prezidento planą perkelti savo šalies ambasadą žydų valstybėje iš Tel Avivo į Jeruzalę.

„Tai provokaciniai ir neteisėti veiksmai, kurie tik pakenks saugumui ir stabilumui regione“, – pareiškė  Palestinos išvadavimo organizacijos (PIO) vykdomojo komiteto narė Hanan Ashrawi (Hanan Ašravi) naujienų agentūrai AFP.

„Labai gaila, kad Brazilija prisijungė prie šio neigiamo aljanso prieš tarptautinę teisę“, – nurodė H. Ashrawi.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

daroma

veikla kuo daugiau ambasadu taip negriztamai isitvirtinus Jeruzaleje kuri neteisetai be pasaulio tautu pritarimo buvo aneksuota trumpo kuri ir isrinko uz jav bankininku /zydeliu/ pinigus viska suverte ruskiams....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS