R. Castro perdavus valdžią M. Diazui-Caneliui Kuba žengė į naują politinę erą | kl.lt

R. CASTRO PERDAVUS VALDŽIĄ M. DIAZUI-CANELIUI KUBA ŽENGĖ Į NAUJĄ POLITINĘ ERĄ

  • 0

Kuba ketvirtadienį žengė į naują politinę erą, Migueliui Diazui-Caneliui (Migeliui Diasui Kaneliui) oficialiai tapus naujuoju šalies prezidentu, Raulio Castro (Raulio Kastro) įpėdiniu ir pirmu Karibų salos lyderiu ne iš Castro (Kastrų) šeimos.

57 metų Komunistų partijos vienas svarbiausių veikėjų, nuo 2013 metų ėjęs pirmojo prezidento pavaduotojo pareigas, yra pirmasis Kubos lyderis, gimęs po 1959 metais įvykusios revoliucijos.

M. Diazas-Canelis buvo išrinktas per precedento neturintį Nacionalinės Asamblėjos balsavimą, politiko 58-ojo gimtadienio išvakarėse.

Paskelbus rezultatus salėje nuaidėjo audringi plojimai, o daugelis delegatų šypsojosi ir šiltai spaudė ranką R. Castro ir M. Diazui-Caneliui.

Valstybinės televizijos reportažuose matyti, kad išeidamas į salės priekį naujasis prezidentas „davė penkis“ pirmoje eilėje sėdintiems deputatams, o išėjęs į sceną – apkabino R. Castro.

Tada 86 metų R. Castro pakėlė savo įpėdinio ranką virš galvos, vėl pradėjus ploti delegatams: kai kurie jų dėvėjo marškinius, kiti – kareivių uniformas.

Kubos patriarchas Fidelis Castro (Fidelis Kastras) ir jo jaunesnysis brolis Raulis pavertė Karibų salą svarbiu Šaltojo karo žaidėju ir padėjo palaikyti joje komunistinę santvarką, nepaisant Sovietų Sąjungos žlugimo.

R. Castro vadovavo Kubai nuo 2006 metų, kai jis perėmė prezidento pareigas iš sunkiai sirgusio F. Castro, užėmusio valdžią saloje per revoliuciją.

M. Diazas-Canelis daugelį metų kilo karjeros laiptais partijoje ir trečiadienį tapo vieninteliu kandidatu į prezidentus.

Ketvirtadienį įvykęs simbolinis balsavimas sutapo su Kiaulių įlankos įsiveržimo metinėmis. Per šią 1961 metais įvykusią invaziją F. Castro vadovaujamos pajėgos įveikė 1 400 JAV remiamų sukilėlių, siekiančių jį nuversti.

Havana daugelį metų vadino šį įvykį pirmuoju rimtu JAV imperializmo pralaimėjimu Lotynų Amerikoje.

Sekant Raulio pėdomis

Sakoma, kad M. Diazas-Canelis savo išvaizda yra panašus į amerikiečių aktorių Richardą Gere'ą (Ričardą Girą). Naujasis Kubos prezidentas yra grupės „The Beatles“ gerbėjas, Havanos valdžios koridoriuose išsiskiriantis tuo, kad mėgsta mūvėti džinsus.

Nors jis pasisako už mažesnį spaudos suvaržymą ir didesnį interneto atvirumą, M. Diazas-Canelis taip pat pasižymi negailestingumu – naujasis lyderis itin griežtai kritikuodavo Kubos disidentus ir Vašingtoną.

Pabrėžiama, kad jį akylai stebės R. Castro, ir toliau eisiantis Kubos visagalės Komunistų partijos pirmininko pareigas.

Prisiekus M. Diazui-Caneliui, jam bus pavesta tęsti R. Castro pradėtas reformas, kuriomis siekiama padaryti šalies ekonomiką atviresnę smulkiajam privačiam verslui ir užmegzti draugiškesnius ryšius su Kubos didžiausiu priešu nuo Šaltojo karo laikų – JAV.

2015 metais Havana ir Vašingtonas atnaujino diplomatinius ryšius, o dar po metų tuometinis prezidentas Barackas Obamas (Barakas Obama) atvyko istorinio vizito į šią Karibų salą.

Nepaisant to, žingsniai link normalesnių santykių pernai buvo smarkiai apriboti, Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) tapus naujuoju Baltųjų Rūmų šeimininku.

Be to, M. Diazas-Canelis vadovaus valstybei, kurios gyventojai yra jauni ir ištroškę permainų – vienoje paskutinių pasaulyje komunizmo tvirtovių žlugus Sovietų Sąjungai.

Nepaisant to, padėties Kuboje stebėtojai ir šalyje gyvenantys analitikai sako, kad naujas lyderis savo prezidentavimo pradžioje daugiau dėmesio skirs tęstinumui, o ne permainoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS