R. T. Erdoganas ragina Rusiją ir Iraną sustabdyti „katastrofą“ Idlibe | kl.lt

R. T. ERDOGANAS RAGINA RUSIJĄ IR IRANĄ SUSTABDYTI „KATASTROFĄ“ IDLIBE

  • 0

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį paragino Rusiją ir Iraną sustabdyti gresiančią „humanitarinę katastrofą“ Idlibe ir sakė, kad ten esantys sirai negali būti palikti prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) malonei.

R. T. Erdoganas paragino nutraukti ugnį Sirijos šiaurės vakaruose esančioje Idlibo provincijoje – paskutiniame šalies sukilėlių bastione, kurio puolimą Sirijos vyriausybinės pajėgos gali surengti visiškai netrukus.

Laikraštyje „The Wall Street Journal“ R. T. Erdoganas rašė, kad Vakarai turi „prievolę sustabdyti naują kraujo liejimą“, bet režimo sąjungininkai Maskva ir Teheranas yra „taip pat atsakingi už šios humanitarinės katastrofos sustabdymą“.

Turkijos prezidento komentarai pasirodė keturios dienos po jo susitikimo su Rusijos ir Irano lyderiais Teherane, kur jis taip pat siekė užkirsti kelią kruvinam Idlibo puolimui.

Analitikai sako, jog R. T. Erdoganui per viršūnių susitikimą Teherane nepavyko pasiekti savo tikslo, ir jo antradienio komentarai tikriausiai rodo Turkijoje didėjantį nusivylimą tuo, kad Iranas ir Rusija nesustabdo B. al Assado.

Nors Turkija buvo tarp pagrindinių Sirijos sukilėlių sąjungininkių ir ragino nušalinti B. al Assadą, Ankara iki šiol glaudžiai bendradarbiavo su B. al Assado sąjungininkais Maskva ir Teheranu dėl konflikto išsprendimo politinėmis priemonėmis.

Jungtinės Tautos perspėjo, kad didelio masto karinė operacija prieš sukilėlių kontroliuojamą Sirijos Idlibo provinciją galėtų išprovokuoti šio amžiaus „didžiausią humanitarinę katastrofą“.

Idlibe yra maždaug 3 mln. žmonių, kurių maždaug pusė yra pabėgėliai iš kitų šalies vietų.

„Neveiklumo pasekmės yra didžiulės. Negalime palikti Sirijos žmonių Basharo (al) Assado malonei“, – rašė R. T. Erdoganas.

Turkijos lyderis taip pat kritikavo B. al Assado bandymą kovą Idlibe pateisinti kaip kovos su terorizmu operaciją.

„Nekalti žmonės neturi būti aukojami kovos su terorizmu vardu“, – rašė jis.

Stipriausia Idlibo ginkluota frakcija yra džihadistų grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kurią Ankara praėjusį mėnesį ofcialiai priskyrė teroristinėms organizacijoms.

R. T. Erdoganas pripažino, kad tokios grupuotės kaip HTS „toliau veikia šiame rajone“, bet tvirtino, kad šie kovotojai „sudaro menką Idlibo populiacijos dalį“.

Jis paragino surengti „plačią tarptautinę kovos su terorizmu operaciją“ ir sakė, kad Idlibe bus itin svarbi Ankarą remiančių nuosaikių sukilėlių parama.

Turkija jau priėmė daugiau kaip 3 mln. pabėgėlių iš Sirijos. Ankara nuogąstauja, kad bet koks didelio masto puolimas išprovokuos naują pabėgėlių srautą iš Idlibo – iki 2 mln. žmonių.

Sirijos pilietinis karas nuo 2011 metų pareikalavo maždaug 350 tūkst. gyvybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS